Domowe centrowanie.
Domowe centrowanie.
Ciekawy jestem jakie macie sposoby na domowe centrowanie? ( czyt. bez centrownicy ) Czy jest mozliwe "idealne" wycentrowanie kola bez uzycia centrownicy? ( bez bicia na boki )
B.Z., co za pytanie... Zeby nie tracic kasy i zeby umiec. Ja juz od 3 lat nie dalem ZADNEGO kola do zlozenia/przeplecenia/wycentrowania do serwisu - robie to sam. I wychodzi mi na dobre, bo troche tych kol bylo, zawsze to troche pieniedzy na nowe czesci albo piwo
.

http://allegro.pl/listing/user.php?us_id=22483678 - Cane Corso '10 + Roco WC
Ja tam nie mam centrownicy i nie będę miał szkoda mi pieniędzy. Zawsze centruje mając koło w rowerze. Czy to z przodu czy z tyłu. Moim znacznikiem bicia są zipy zaciśnięte na widelcu / trójkącie. Ładnie widać jak koło bije i możesz sobie łatwo regulować odległość "wąsa" od obręczy. I zawsze będzie koło tam gdzie powinno być. Raz nie zaplatałem w ramie, zapomniałem o sprawdzeniu jak ma być koło i potem musiałem przeciągać obręcz
koło nawet nie mieściło się w ramie 

Dobra to ja się dołącze i zapytam czy może ktoś centrował bez centrownicy koło na osi 20 mm - w jaki sposób?
A wracając do pytania to pewnie że można dokałdnie w vkach wycentrować, należy tylko pamiętać aby sama vka była dobrze ustawiona.
A wracając do pytania to pewnie że można dokałdnie w vkach wycentrować, należy tylko pamiętać aby sama vka była dobrze ustawiona.
[b][SPRZEDAM]
Rockring Shamana, siodło DABOMB chariot, kieronica Easton ea50[/b]
Rockring Shamana, siodło DABOMB chariot, kieronica Easton ea50[/b]
No, pytanie czy za 10-20 zeta warto się babrać... Moim zdaniem taka kwota nikogo nie zbawi...morthias pisze:B.Z., co za pytanie... Zeby nie tracic kasy i zeby umiec. Ja juz od 3 lat nie dalem ZADNEGO kola do zlozenia/przeplecenia/wycentrowania do serwisu - robie to sam. I wychodzi mi na dobre, bo troche tych kol bylo, zawsze to troche pieniedzy na nowe czesci albo piwo .
No, ja akurat nienawidzę centrowania. W sumie nie lubię żadnych prac przy rowerze, ale centrowania to szczególnie nie trawię.Jaca pisze: ja centruję dla przyjemności, poza tym to praktyczna umiejętność :]
-
- Kontakt:
ja biore krede i przytrzymuje przy ramie. tam gdzie obrecz jest pomalowana kredą to naciągam szprychy z drugiej strony i jazda 
ja sam centruje koła bo u mnie w mieście jest serwis który nie centruje koła tylko je rozcentrowuje
a co do zaplatania. zaplotłem juz z 15 kół. nie jest to bardzo trudne.
p.s. krede możemy otrzymać w szkole :P

ja sam centruje koła bo u mnie w mieście jest serwis który nie centruje koła tylko je rozcentrowuje

a co do zaplatania. zaplotłem juz z 15 kół. nie jest to bardzo trudne.
p.s. krede możemy otrzymać w szkole :P
Ja akurat nie ma dostępu do szkolnej kredy, ale swego czasu to się jej nawynosiło
więcej niż wiedzy hihi... Na szczęście u mnie serwis potrafi dobrze nastawić koło.
Trudne zaplatanie to nie jest, ale czasochłonne. Nie wiem, może jak sie zaplecie 15 kół to cała robota idzie jak po maśle. Mi to zajęło całe popołudnie, wolę w tym czasie pojeździć/napić się piwa/pograć w GTA... Ale OK przyjmuję Wasze argumenty, nie każdy jest starym tetrykiem z lekką nadwagą

Trudne zaplatanie to nie jest, ale czasochłonne. Nie wiem, może jak sie zaplecie 15 kół to cała robota idzie jak po maśle. Mi to zajęło całe popołudnie, wolę w tym czasie pojeździć/napić się piwa/pograć w GTA... Ale OK przyjmuję Wasze argumenty, nie każdy jest starym tetrykiem z lekką nadwagą

zaplotłem i wycentrowałem sobie dwa komplety kół do tej pory, bez centrownicy, nawet bez specjalnie jakichś patentów, najpierw na oko, póżniej przystawiałem do obręczy coś i trzymałem w miejscu aż bycie było minimalne na całym jej obwodzie, zresztą koło raczej krótko jest idelanie proste jak sie jeżdzi, wiec nie ma sensu się pieprzyć o milimetr
jednak centrownicą bym nie pogardził

http://dhcyc.pinkbike.com
-
- Kontakt: