Single Speed - Pytanie głównie do streetowców ;)

CryWolf
Kontakt:

Single Speed - Pytanie głównie do streetowców ;)

Post autor: CryWolf »

Cześć, ostatnio kupiłem nowy łańcuch przez co ustawienie mojego koła na tylnych hakach tez jest inne, od tego czasu praktycznie nie mogę rzucić roweru na 180 tym bardziej na 360 lub muszę pokatować z 20min i potem cierpieć z powodu bólu pleców :D Koło miałem kiedyś na samym koniuszku, wszystko było wtedy ok, teraz jest na środku i wydaje mi się, że niby nic a jednak to może być przyczyna. Zawsze wydawało mi się że im bliżej w stronę korby tym powinno być lżej. Co na ten temat sądzicie? Czy ustawienie koła na hakach ma duże znaczenie? Kółko mam trochę ciężkie bo NS Coaster SS 14T i Alexrims DM24. Pozdrawiam
Bombell
Kontakt:

Post autor: Bombell »

Moim zdaniem ma duże znaczenie. Im krótsz tylni trójkąt tym lżej/lepiej rower podchodzi do manuala obrotów itp.Sam odczuwam, każdy mm praktycznie przesunięcia na tylnych hakach ale aż takiej tragedii nie ma, żebym nie mógł zrobić 180 czy 360. Napisz jaka rama, jaki masz ten tył. I jak masz łańcuch. Halflinki dałyby większą możliwość regulacji i może dałoby się skrócić tak, żeby było na maxa wsunięte w haki. A jak nie to czekaj aż się rozciągnie i skracaj.
CryWolf
Kontakt:

Mam łańcuch Shimano HG40, poprzednio też taki miałem, rama to prodigy 9.81, w takim razie postaram się wsunąć koło jak najdalej, o to chodzi tak? i co to są te halflinki? Mam tam tylko zwykłe napinacze po obu stronach.
blackdemon
Kontakt:

Post autor: blackdemon »

halflinki to pologniwa
nopainnogame
Kontakt:

Post autor: nopainnogame »

CryWolf jakiś ewenement z Ciebie :) na ogół na street wszyscy starają się mieć jak najkrótszy tył,a Ty jak zmiejszyłeś to Ci nie wychodzi. Osobiście czuję różnicę jedynie przy skrajnych położeniach. Miałeś długa przerwę w jeździe,czy coś?
https://www.facebook.com/GeckoRS - moja hodowla gadów ;)
KaKTuSSS
moderator
Kontakt:

Post autor: KaKTuSSS »

położenie koła w hakach ma bardzo duże znaczenie. ja odczuwałem już znacznie przesunięcie o 5 mm za każdym razem. każda zmiana położenia koła sprawia że musisz na nowo nauczyć się panować nad rowerem, ale im koło jest bliżej suportu tym powinno się łatwiej wszystkie sztuczki wykonywać. tak czy owak wymaga to chwili przyzwyczajenia. co do halflinków to jest to dobre rozwiązanie, jednak niemożliwe do zastosowania w łańcuchu MTB, można je stosować w łańcuchach BMX i to o odpowiedniej szerokości.
Serwis amortyzatorów przednich BOS/anodowanie/nietypowe uszczelnienia!
Bombell
Kontakt:

KaKTuSSS pisze:co do halflinków to jest to dobre rozwiązanie, jednak niemożliwe do zastosowania w łańcuchu MTB
Niby dlaczego?
KaKTuSSS
moderator
Kontakt:

widziałeś halflink do łańcucha MTB bo ja jeszcze nie :)
Bombell
Kontakt:

No ba :) Jeśli chodzi ci o łańcuchy MTB czyli o szerokość 3/32 to przecież Dartmoor ma w swojej ofercie łańcuchy Vert i Vert Pro czyli YBNy w takiej szerokości. Halflinki 1/8 cala od biedy też spasują do najzwyklejszego łańcucha MTB 3/32 to już nie raz to przerabiałem
KaKTuSSS
moderator
Kontakt:

Bombell kiedy piszę MTB mam na myśli łańcuch pod przerzutkę (nie jednorzędowy), taki zresztą łańcuch ma twórca tego tematu ;)
Bombell
Kontakt:

KaKTuSSS No to trzeba precyzować :) Ale halflink 3/32 podejdzie spokojnie do shimanowskich łańcuchów bo zaaplikowałem takiego do Deorki (HG53) u kumpla i działa. Ale myśląc przyszłościowo radziłbym kupić coś mocniejszego do ss. Raz, że łańcuchy pod przerzutkę w ss się rozciągają jak szalone. A dwa, że na pewno nie jest miłym uderzenie kolanem z całej siły w mostek i mogę ci to osobiście potwierdzić nawet :)
KaKTuSSS
moderator
Kontakt:

Bombell no myślałem że jeśli mowa o łańcuchu MTB to wiadomo że to nie jednorzędowy ;) no ale nic, na przyszłość postaram wyrazić się jaśniej ;)
CryWolf
Kontakt:

wziąłem skróciłem łańcuch, tak że koło jest maksymalnie z przodu. wychodzę na rower, automatycznie inna jazda, wszystko bez najmniejszego problemu a nawet parę razy mi 360 wyszło, jednak to była przyczyna :D dzięki wszystkim za odpowiedzi :)
KaKTuSSS
moderator
Kontakt:

CryWolf no i super :) powodzenia w ćwiczeniu nowych tricków :)
CryWolf
Kontakt:

dzięki i pozdrawiam :)
CryWolf
Kontakt:

Witam, nie chciałbym zakładać nowego tematu, tak że pytam tutaj, mam rower na kołach 26, prodigy 9.81, mój wzrost to 187cm, czy do streetowych tricków lepiej żeby kierownica była jak najniżej czy jak najwyżej? Mam długą rurę sterową i mogę sobie pozamieniać podkładki ale nie wiem czy to byłby dobry pomysł :D jak patrzę np. tutaj to koleś ma w ogóle jakąś wysoką kierę http://www.pinkbike.com/video/9773/ przeważnie aż tak wysoko ludzie nie mają, dzięki za odp. :D
Bombell
Kontakt:

CryWolf To już zależy tylko od indywidualnych upodobań ridera. Jedni mają niskie sztywniaki + niska kiera inni zaś wysokie amory + wysokie kiery. Nie ma na to żadnej reguły. Sam musisz sobie dobrać wysokość tak jak ty lubisz.
Ethrin
Kontakt:

Post autor: Ethrin »

Ja też mam pytanie z bardzo podobnej dziedziny więc też się dorzucę. :)

Składając rowerek na singlu lepiej zainwestować w napęd BMX czy zwykły? Robi to dużą różnicę i jak to wychodzi finansowo co się bardziej opłaca?

I drugie pytanie bo to będzie mój pierwszy singiel i nie wiem jaką ilość zębów wziąć w napędzie, chcę typową streetówkę więc nie chcę za mocnego przełożenia ale też jak depnę żebym nóg nie pogubił, jaki polecacie najbardziej wyważony rozkład zębów? Dużo pewnie zależy od już własnego dopasowania ale nie wiem od czego najlepiej wyjść i potem będę już dopasowywał pod siebie. :)
blackdemon
Kontakt:

Post autor: blackdemon »

bmx lancuch lepiej jakis kmc bo ug i inne shiy sie rozciagaja jak pala.. wiem bo sam mam ale musialem kupic
ODPOWIEDZ