Single Speed - Pytanie głównie do streetowców ;)
Single Speed - Pytanie głównie do streetowców ;)
Cześć, ostatnio kupiłem nowy łańcuch przez co ustawienie mojego koła na tylnych hakach tez jest inne, od tego czasu praktycznie nie mogę rzucić roweru na 180 tym bardziej na 360 lub muszę pokatować z 20min i potem cierpieć z powodu bólu pleców :D Koło miałem kiedyś na samym koniuszku, wszystko było wtedy ok, teraz jest na środku i wydaje mi się, że niby nic a jednak to może być przyczyna. Zawsze wydawało mi się że im bliżej w stronę korby tym powinno być lżej. Co na ten temat sądzicie? Czy ustawienie koła na hakach ma duże znaczenie? Kółko mam trochę ciężkie bo NS Coaster SS 14T i Alexrims DM24. Pozdrawiam
Moim zdaniem ma duże znaczenie. Im krótsz tylni trójkąt tym lżej/lepiej rower podchodzi do manuala obrotów itp.Sam odczuwam, każdy mm praktycznie przesunięcia na tylnych hakach ale aż takiej tragedii nie ma, żebym nie mógł zrobić 180 czy 360. Napisz jaka rama, jaki masz ten tył. I jak masz łańcuch. Halflinki dałyby większą możliwość regulacji i może dałoby się skrócić tak, żeby było na maxa wsunięte w haki. A jak nie to czekaj aż się rozciągnie i skracaj.
-
- Kontakt:
-
- Kontakt:
CryWolf jakiś ewenement z Ciebie
na ogół na street wszyscy starają się mieć jak najkrótszy tył,a Ty jak zmiejszyłeś to Ci nie wychodzi. Osobiście czuję różnicę jedynie przy skrajnych położeniach. Miałeś długa przerwę w jeździe,czy coś?

https://www.facebook.com/GeckoRS - moja hodowla gadów 

położenie koła w hakach ma bardzo duże znaczenie. ja odczuwałem już znacznie przesunięcie o 5 mm za każdym razem. każda zmiana położenia koła sprawia że musisz na nowo nauczyć się panować nad rowerem, ale im koło jest bliżej suportu tym powinno się łatwiej wszystkie sztuczki wykonywać. tak czy owak wymaga to chwili przyzwyczajenia. co do halflinków to jest to dobre rozwiązanie, jednak niemożliwe do zastosowania w łańcuchu MTB, można je stosować w łańcuchach BMX i to o odpowiedniej szerokości.
Serwis amortyzatorów przednich BOS/anodowanie/nietypowe uszczelnienia!
KaKTuSSS No to trzeba precyzować
Ale halflink 3/32 podejdzie spokojnie do shimanowskich łańcuchów bo zaaplikowałem takiego do Deorki (HG53) u kumpla i działa. Ale myśląc przyszłościowo radziłbym kupić coś mocniejszego do ss. Raz, że łańcuchy pod przerzutkę w ss się rozciągają jak szalone. A dwa, że na pewno nie jest miłym uderzenie kolanem z całej siły w mostek i mogę ci to osobiście potwierdzić nawet 

Witam, nie chciałbym zakładać nowego tematu, tak że pytam tutaj, mam rower na kołach 26, prodigy 9.81, mój wzrost to 187cm, czy do streetowych tricków lepiej żeby kierownica była jak najniżej czy jak najwyżej? Mam długą rurę sterową i mogę sobie pozamieniać podkładki ale nie wiem czy to byłby dobry pomysł
jak patrzę np. tutaj to koleś ma w ogóle jakąś wysoką kierę http://www.pinkbike.com/video/9773/ przeważnie aż tak wysoko ludzie nie mają, dzięki za odp. 

Ja też mam pytanie z bardzo podobnej dziedziny więc też się dorzucę. 
Składając rowerek na singlu lepiej zainwestować w napęd BMX czy zwykły? Robi to dużą różnicę i jak to wychodzi finansowo co się bardziej opłaca?
I drugie pytanie bo to będzie mój pierwszy singiel i nie wiem jaką ilość zębów wziąć w napędzie, chcę typową streetówkę więc nie chcę za mocnego przełożenia ale też jak depnę żebym nóg nie pogubił, jaki polecacie najbardziej wyważony rozkład zębów? Dużo pewnie zależy od już własnego dopasowania ale nie wiem od czego najlepiej wyjść i potem będę już dopasowywał pod siebie.

Składając rowerek na singlu lepiej zainwestować w napęd BMX czy zwykły? Robi to dużą różnicę i jak to wychodzi finansowo co się bardziej opłaca?
I drugie pytanie bo to będzie mój pierwszy singiel i nie wiem jaką ilość zębów wziąć w napędzie, chcę typową streetówkę więc nie chcę za mocnego przełożenia ale też jak depnę żebym nóg nie pogubił, jaki polecacie najbardziej wyważony rozkład zębów? Dużo pewnie zależy od już własnego dopasowania ale nie wiem od czego najlepiej wyjść i potem będę już dopasowywał pod siebie.

-
- Kontakt: