Kąt główki ramy a widelec

suchockj
Kontakt:

Kąt główki ramy a widelec

Post autor: suchockj »

Witam,

mam pytanie odnośnie kąta główki w ramie a widelca jaki można do takiej ramy zastosować. Wcześniej miałem ramę z kątem główki 67 stopni z widelcem o skoku 160mm. Teraz zmieniam ramę, która ma kąt główki 65 stopni przy tym samym widelcu czyli 160 mm. Nie bardzo wiem jak się to wszystko będzie zachowywać tzn czy zastosowanie takiego widelca przy takim kącie nie będzie działać destrukcyjnie na ramę?

Pozdrawiam
Spaced
moderator
Kontakt:

Post autor: Spaced »

suchockj nie bedziesz miec kąta 65 stopni. Boze ty do szkoly nie chodzisz? trygonometri nie było? Dajesz krótszy widelec niz producenci przewidzieli do ramy i ramie trójkata jest inne niz na przewidzianym przez producenta. Producent ramy zawsze podaje przy jakiej wysokosci widelca (NIE SKOKU!!!) podał geometrie.

BTW. Tu nie chodzi o skok tylko o wysokosc widelca.

BTW2. Nie wpłynie to destrukcyjnie na rame tylko bedziesz miec durne katy i pewnie support w podłodze.
SegatiV
Kontakt:

Post autor: SegatiV »

Spaced Tylko nie wiadomo czy chłopak ma fulla :), w sztywniakach jest tak samo, kąty szaleją, BB nie będzie w podłodze, a w przestworzach :P i główka będzie cierpieć jeśli nie jest do tego przystosowana... te 67* może być podane z niskim amorem a Ty walniesz takie 66 z '05r (najwyższe) i będzie pozamiatane :)
blackdemon
Kontakt:

Post autor: blackdemon »

nie bede zakladal nowego tematu, wie ktos moze jak zmierzyc jaki mam kat glowki?
nooz
Kontakt:

Post autor: nooz »

ja próbowałem kątomierzem ale wyszło, że mam 61* więc tą metodą nie próbuj
ODPOWIEDZ