Ból kolana & jego Pykanie

hajsik
Kontakt:

Ból kolana & jego Pykanie

Post autor: hajsik »

Troche czytałem już na necie ale też tu napiszę i odrazu się coś zapytam :)

Tydzien temu w czwartek na WF graliśmy w piłkę(ostatnio baardzo dawno temu graliśmy)
Gdy po lekcjach wszedłem do domu poczułem mocny ból kolana. Ból kolana do dziś nieco przeszedł lecz jest inny problem...
Gdy zginam kolano do uda to po krótkiej chwili słychać takie głośne pykanie w nim i gdy próbóję noge rozporostować to już gdy jest prawie prosta czuje takie lekkie przyblokowanie, dopiero po paru sekundach daję rade rozpoprostować. Czy to może być coś poważnego, ustanie to?? Będę na rowerze mógł jeździć??

Czy żeby iść do lekarza sportowego(on to powinien dobrze wybadać) muszę mieć skierowanie od Lekarza domowego czy obejdzie się bez i czy trzeba będzie płacić???

Z góry dzięki za odp
wojtasu
Kontakt:

Post autor: wojtasu »

hajsik z tym do lekarza a nie do DH-zone :mrgreen:

Jesli ci sie to stało w ciagu 24 h to idz na izbe przyjedz do szpitala, a jesli powyzej 24 h temu to najpierw musisz isc do swojego lekarza (pediatry lub lekarza rodzinneg0) i on ci da skierowanie do Chirurga :wink:
Jaca
Kontakt:

Post autor: Jaca »

tak to jest jak się wozi dupę na siodełku max nisko. taka przestroga.

też tak miałem - nie byłem z tym u lekarza (moja głupota/lenistwo), ale idź, będziesz miał diagnozę i sposób leczenia.

mi przeszło, bo coraz mniej jeździłem, a jak już, to na rowerze do kręcenia, a nie skakania.

btw - glukozamina, albo odnovit, dobrze działa na stawy
GÓRNIK
Kontakt:

Post autor: GÓRNIK »

wojtasu pisze:izbe przyjedz
no tego jeszcze nie było :P izba przyjedz :D dobra ortografia to podstawa pisemnej wypowiedzi ;)
www.cykloza.pl

ave na przetrwanie | amen

http://www.pinkbike.com/photo/2300621/
bodzio2k
Kontakt:

Post autor: bodzio2k »

hajsik:
Widzę, że zdesperowany jesteś skoro na dh-złoma uderzasz z takimi kwestiami. Dam Ci dobrą radę. Wpisz se w google dwa nazwiska:
Maciej Langner,
Włodzimierz Ozonek.
Uzbieraj nieco gotówki na ekspres do W-wy, umów się z którymś z nich na wizytę (ok. 100 zeta) i licz na pozytywną diagnozę. Uprawiam kolarstwo zjazdowe od ponad 10 lat. W tym czasie zaliczyłem parę dzwonów. Kiedy jeden z nich mówi mi, że jest wszystko OK lub będzie za n dni, to wiem, że tak jest lub będzie. A paru innych naprawdę wybitnych specjalistów (np. dr Ściński; współpracował z piłkarską reprezentacją polski) szykowało mnie na kosztowny zabieg rekonstrukcji wiązadeł. Nikomu innemu nie ufam. Nawet jak mnie gardło boli to chciałbym aby oni mnie zbadali. ;-)
No Pain No Game
[url=http://theoldpricks.com/]The Old Pricks Racing Team[/url]
wojtasu
Kontakt:

no dobra sorry Izba Przyjęć :D
Spaced
moderator
Kontakt:

Post autor: Spaced »

Jaca glukozamina dziala tylko wstrzykiwana w stawy. W tabletkach poprawa jest minimalna.

bodzio2k ten od kolon ekspert w Warszawie to nie był inaczej? Ten co pierwszy w PL sztuczna łekotke wychodował? Przypomniec sobie nie moge.
Jaca
Kontakt:

no teraz to popsułeś... tak przynajmniej placebo było ;)
hajsik
Kontakt:

Post autor: hajsik »

Jaca pisze:tak to jest jak się wozi dupę na siodełku max nisko. taka przestroga.
Nie jeżdże z max opuszczonym siodełkiem ;)
mi przeszło, bo coraz mniej jeździłem, a jak już, to na rowerze do kręcenia, a nie skakania.
Czyli sugerujesz że takich dyscyplin jak DH lub Dirt/Street już nie będę w stanie uprawiać??

bodzio2koj żebyś wiedział że zdesperowany jestem :) Narazie poratuje się lekarzem Sportowym jeżeli skierowanie dostanę a jeżeli on nie pomoże to nie będzie wyjścia i trzeba będzie jechać do któregoś z tych panów skoro są dobzi :)

Dzięki za rady wszystkim
ddex
Kontakt:

Post autor: ddex »

hajsik jak jezdzilem na sztywniaku to kolana mnie pobolewaly, byly to takie okresowe bole i przechodzily szybko wiec nie robilem paniki, odkad mam fulla (tak siodelko tez poszlo w gore) to zapomnialem ze kiedys w zyciu mnie kolana bolaly.

to tak w ramach offtopic

a co do konkretnego przypadku to idz do lekarza moze da Ci jakies masci Czy cos, albo jakis usztywniacz/sciagacz etc.
Jaca
Kontakt:

hajsik pisze:Czyli sugerujesz że takich dyscyplin jak DH lub Dirt/Street już nie będę w stanie uprawiać??
nie sugeruję, ale kolana to takie wredne stawy, że jak już coś się z nimi zaczyna dziać, to naprawdę ciężko jest je doprowadzić do dobrego stanu i wymagają solidnej rehabilitacji.
ugabanda
Kontakt:

Post autor: ugabanda »

Jaca pisze:btw - glukozamina, albo odnovit, dobrze działa na stawy
Wiem ze glupie pytanie ale gdzie sie takie rzeczy kupuje? Apteka?
Spaced
moderator
Kontakt:

Post autor: Spaced »

ddex tutaj nie chodziło o fulla tylko o to, ze jak jezdzisz siedzac na nisko opuszczonym siodle to niedoprostowywujesz kolan. Paru znajomych od XC nierosadnie sobie tak kolana rozjechało.
dhcyc
Kontakt:

Post autor: dhcyc »

za tydzień umrzesz

idź do lekarza, nikt tutja nic pewnego nie napisze, recepty nie wyda, nie zagipsuje, nie amputuje...wiesz, nigdy nie wiadomo
http://dhcyc.pinkbike.com
blackdemon
Kontakt:

Post autor: blackdemon »

nie chce zakladac nowego tematu - 2 miesiace temu naciagnalem sobie miesien w okolicy ledzwiowej kregoslupa i chcialbym pojezdzic jeszcze w tym miesiacu. kiedy chodze, biegam itp to mnie nic nie boli, ale nie chce odrazu siadac na rower bo nie potrafie sie opanowac jak jezdze. zna ktos jakies cwiczenia zeby ten miesien lekko rozruszac?
ddex
Kontakt:

Post autor: ddex »

Spacedtak rozumiem ale ja dodalem swoje "przezycia" w ramach offtopic ;P
kaczor928
Kontakt:

Post autor: kaczor928 »

A jak Rozprostwywujesz to cie Bardzo Boli??? ja tak miałem.... Tylko że ja nie dałem rady chodzic prawie że zginac kolana :( NOga w gipsie 2 tyg miałem i juz ponad rok temu a w niektórych sytuacjach mnie boli dalej :(:( Idz do lekarza !!!
http://www.pinkbike.com/photo/3710126/ <-ridee!
wojtasu
Kontakt:

Te przypadłości są coraz częsciej spotykane u posiadaczy HT :twisted:

1 Nie nadwyrężaj nogi
2 okłady z Altacetu
3 Maść ( fastum itp.)
4 a jak nie bedzie widac efektów po 4-6 dniach to iść do lekarza :wink:
Marcio
Kontakt:

Post autor: Marcio »

ugabanda pisze:btw - glukozamina, albo odnovit, dobrze działa na stawy

Wiem ze glupie pytanie ale gdzie sie takie rzeczy kupuje? Apteka?
ugabanda Nie wiem. Moze tokarz ma lub dorobi.
ODPOWIEDZ