Bardzo napięty łańcuch
Bardzo napięty łańcuch
Witam, mam streetówkę Prodigy 9.81 na SS 14 zębów. Kupiłem ostatnio standardowy BMX'owy łańcuch. Skróciłem go najbardziej jak mogłem i wychodzi na to, że koło mam Na Samym Końcu Haku! Jeździ się beznadziejnie, rozciągam go już ponad tydzień i już chyba nic z tego. Jakikolwiek trik, chociażby 180 sprawia mi bardzo wiele trudności, na starym shimanowskim łańcuchu gdy koło miałem całkowicie z przodu, praktycznie bez problemu robiłem bunny 360. W łańcuchu jest zawleczka. Gry próbuję skrócić łańcuch o 2 ogniwa, jest bardzo napięty i ledwo co da się go w ogóle spiąć. Już myślałem nawet o lekkim spiłowaniu napinacza, choć nie wiem czy to dobry pomysł, licząc na to, że może koło wsunęłoby się nieco bardziej i łańcuch nie byłby tak napięty. Liczę na wasze porady, pozdrawiam.
Nie rozumiem co masz na myśli że skróciłeś "najbardziej jak mogłeś". Po prostu zrób tak: Wsuń koło jak najbardziej do środka haka, nałóż łańcuch i sprawdź ile go musisz skrócic. Jeżeli ta odległość jest akurat taka że jak skrócisz o jedno ogniwo więcej to bedzie zbyt napięty to po prostu zostaw to jedno ogniwo, skróc łańcuch, załóż go a potem napnij kołem tak mocno jak chcesz.... Cała filozofia lub może nie do końca zrozumiałem pytanie.
że jak skrócisz o jedno ogniwo więcej to bedzie zbyt napięty to po prostu zostaw to jedno ogniwo, skróc łańcuch
Czy tu nie jest coś bez sensu :P ?
Chodzi o to, że chciałbym mieć koło trochę bliżej niż na końcu... nie mogę przysunąć tak po prostu bo łańcuch lata jak nie wiem co, a nie mogę ani trochę go skrócić bo wtedy nawet całkowicie z przodu jak jest koło, to jest zbyt napięty. Teraz rozumiecie?
Wywal napinacze bo one też trochę miejsca zabierają, znaczy założone i wsunięte na maxa zajmują te parę mm w hakach. Tedy wsuń koło do końca i zobacz ile możesz skrócić. Na pewno się da trochę lepiej zrobić niż na samym końcu haków mieć ośkę. A jak nie to może spróbuj z halflinkami (półogniwami) wtedy nie musisz skracać o dwa ogniwa tylko możesz wrzucić jedno półogniwo.
Patrząc na zdjęcie http://www.hadronsport.com/images/produ ... %20kmc.jpg pomiędzy bolcami? ząb od zębatki się nie zmieści, jak więc będzie to działało podczas jazdy?
EDIT: Przepraszam jest ok.
EDIT: Przepraszam jest ok.
-
- Kontakt: