Piszczący hamulec... Co zrobic?

Pimpek
Kontakt:

Piszczący hamulec... Co zrobic?

Post autor: Pimpek »

Witam... Uzywalem szukajki lecz nie znalazlem nic ciekawego na temat ktory mnie dreczy...Mam hayesa mx2 na tyle. Pewnego dnia gdy przejechałem sie po sniegu jak bylo dosyc zimno, hampel zaczal strasznie piszczec i tak pozostalo do teraz. Wypalalem klocki oraz tarcze w piekarniku... czyscilem ludwikiem ... Nic nie pomogło... Co moze byc przyczyna tego piszczenia? (glownie jak leciutko hamuje, chociaz i przy gwaltownych hamowaniu tez sie zdaza.) Az wstyd czasem hamowac ^^. Macie jakies patenty na to ? Z gory dzieki za pomoc. Pozdro.
Keep smiling ;)
-_IrO.Com_-
Kontakt:

Post autor: -_IrO.Com_- »

ja osobiście miałem tak w avidzie bb7 ........wyjąłem klocki, starłem brud pumeksem pod wodą z wizirem i założyłem z powrotem......pomogło ;]
Pimpek
Kontakt:

Klocki tez przecieralem papierkiem sciernym ... no ale nie w wodzie z wizirem hehe.. Bede probowal.. bo juz mnie to nerwowo wykancza Oo. Zoabczymy co inni powiedza heh. (jezeli w ogole cos powiedza ^^)
Keep smiling ;)
Qubusiek
Kontakt:

Post autor: Qubusiek »

Wyczysc dobrze tarcze , kombinuj roznymi specyfikami i tarcze i klocki - tak jak kolega wyzej pisal . Czasami (czesto) to tez wina zlego ustawienia zacisku wzgledem tarczy.
http://www.pinkbike.com/photo/4682317/ - rowerek
poldeck
Kontakt:

Post autor: poldeck »

Mi zawsze pomagało przedrapanie klocków papierem ściernym aż zyskały jednolitą, świeżą barwę.
Serwisuję repliki ASG. DOBRZE serwisuję ;-) .
GG:8899894
Pimpek
Kontakt:

No a mi niestety to nie pomogło... I tak jezdze talej z tym piszczacym hamplem =/ Juz brak mi pomysłow co by mozna było z tym zrobic.
Keep smiling ;)
konewka
Kontakt:

Post autor: konewka »

dawno dawno temu jak pracowalem w serwisie rowerowym przyszedl do nas koles z takim samym problemem. poradzilem wyczyszczenie itd itp. po tygodniu przyszedl znow i powiedzial ze jak wyczyscil to dalej piszczalo, ale wpadl na pomysl ze tarcze i klocki zaleje wd40. zalal i mowi: przestalo piszczec! ale czemu teraz nie hamuje???

moze to jest rozwiazanie!:)
http://mrshaper.pinkbike.com/
blackdemon
Kontakt:

Post autor: blackdemon »

ja mam podobny problem z tylnim hamplem, mysle ze to przez to ze klocki nie maja gumowego uszczelniacza czy cos takiego co by tlumilo te drgania
pIOTRAS_OSW
Kontakt:

Post autor: pIOTRAS_OSW »

klocki przeczysc wiadomo w zime jest pełno soli i innych świństw na drogach ktore nie " cierpią" rowerów :) takze jak koledzy mowia sproboj oczyscić ta powierzchnie powinno ustapić tarcze rownież przeczyść
Pimpek
Kontakt:

konewka Juz biegne sprobowac ;pp pIOTRAS_OSW Czyscilem czyscilem i jeszcze raz czyscilem... ;p Patrzylem tez czy tarcza jest rownolegle do klockow.. i klocek dociska tarcze cala swoja powierzchnia a nie tylko kantem ... No i wszystko pod tym wzgledem jest OK. No a jak ludzie uciekaja jak uslysza za plecami taki pisk ;D Tylko to jest pozytywna strona piszczacego hampla ;p
Keep smiling ;)
Qubusiek
Kontakt:

A moze zalatw od kogos klocki na probe , jesli by nie piszczalo to kupisz wtedy nowe klocki. tak samo mozesz zrobic z tarcza. Znajdziesz przynajmniej przyczyne
Michal4X
Kontakt:

Post autor: Michal4X »

A co Ci przeszkadza w tym ze hample piszcza??
Pimpek
Kontakt:

Po prostu mnie to denerwuje ;) I nie moge sie do tego przyzwyczaic... no coz ... najlepiej by bylo zrobic tak jak Qubusiek prawi... no i wtedy zobaczymy...
Keep smiling ;)
Michal4X
Kontakt:

Post autor: Michal4X »

Pimpek ale zobacz ze moze byc jakas zaleta.. Jak jedziesz i masz ludzi przed soba i nagle zachamujesz to sie moga wystraszyc i sie odsuna :D.. Mi tam delikatne piszczenie nie przeszkadza a z czasem mozna sie przyzwyczaic..
Pimpek
Kontakt:

Michal4X W tym problem ze nie jest ono "delikatne" tylko jakby ktos "obdzieral kota ze skory" Oo.. xd ;p
Keep smiling ;)
Mameb
Kontakt:

Post autor: Mameb »

a moze to wina klockow? jakie to sa klocki? oryginalne? czy jakies takie " z nizszej polki"?
Pozdrawiam, Mameb
Sebcioo
Kontakt:

Post autor: Sebcioo »

jak ci piszczy dalej piszczy to najlepiej nasmaruj smarem :D i zapewne pomoze :d
Pimpek
Kontakt:

Mameb Kupilem ten hampel z klockami i nie wiem jakie one sa ;) ale na poczatku bylo wszystko ok, az do tego momentu kiedy to nie przejechalem sie w temp -10 stopni. Oo Sebcioo Nie pisz tak bo jeszcze ktos tak zrobi i bedzie mial problem ;pp hm.. w sumie pomoc to pomoze... xD Ale z hamowaniem to bedzie juz gorzej ;pp
Keep smiling ;)
Qubusiek
Kontakt:

zapewne cala wina jest w klockach, moze zeszlifuj wiekszy kawalek albo poprostu kup nowe a te bedziesz mial na wszelki wypadek
ODPOWIEDZ