Malowanie obręczy

maxxis
Kontakt:

Malowanie obręczy

Post autor: maxxis »

Witam mam obręcze crusher dartmoora są one białe , chciałem je przemalować na czarny matowy . Jak się do tego zabrać jaki spray kupić i czy wogóle się to opłaca ?
blackdemon
Kontakt:

Post autor: blackdemon »

nie oplaca sie malowac, lekko czyms zadrapiesz i juz bedziesz mial poprzedni lakier, chocby przy zaplataniu szprychami. o zakladaniu opon lyzkami/srubokretami to juz nawet nie mowie
maxxis
Kontakt:

aha a malowanie jakby mi się udało w zakładzie lakierniczym gdzie malują samochody ? czy to się opłaca albo czy jest moze jakis specjalny spray zeby tak nie odpryskiwalo?
blackdemon
Kontakt:

Post autor: blackdemon »

ja mialem ramke malowana w zakladzie lakierniczym, na metalik i lakier jest super, ale sa male ryski np pod suportem. jak wiadomo leci tam duzo syfu, no i na hakach zszedl metalik do podkladu. nie wiem czym to malowali ale podejrzewam ze proszkowo. 130zl dalem za to i nie zaluje
maxxis
Kontakt:

aha nie no ja bym chcial na czarno pomalować dosyć pospolity kolor wśród samochodów więc może jeśli by lakier im został to może by pomalowali za drobną opłatą.
adas651
Kontakt:

Post autor: adas651 »

Masz samą obrecz czy juz złozone na niej kolo?

jesli pomalujesz samą obrecz i pozniej zapleciez kolo to jest owszem ryzyko zarysowania.

jesli masz juz gotowe kolo to pookrecaj szprychy razem z nyplami tasmą
tak jak tutaj
http://www.pinkbike.com/photo/2097505/

zmatuj lekko stary lakier papierem sciernym, ewentualnie szczotką druciana, podkład sie wtedy lepiej trzyma i pomaluj obrecz nakladajac kilka warstw (najlepiej sprayem) ja pierwszą warstwe nałozyłem pędzlem i tez sie dobrze trzyma

uwazaj zeby nie pomalowac nypli od wewnątrz bo sie skleją i mozesz miec później problem z centrowaniem

potem wystarczy byc ostroznym przy zakładaniu opony

z czasem obrecz moze sie troche zarysowac ale wtedy mozesz wziasc troche farby na mały pedzel i zamalowac ryse (tak bardzo tego nie widac)

powodzenia
maxxis
Kontakt:

dzięki koło mam złożone za 3- 4 miesiące będę wymieniał piaste więc chyba się przejde z samymi obręczami do colorexa i pomaluję u nich na czarny albo jaskrawy pomarańcz a jak będzie mało kasy to puszka szpeja i tak jak asas651 zrobie .
dzięki
Wino
Kontakt:

Post autor: Wino »

W zakładach lakierniczych zazwyczaj jest tak ze zostawiają sobie lakiery, biały oraz czarny są najtańsze. Pracowałem już w 2 zakładach lakierniczych i wiem jak to wygląda :D
Szczerze ?? jak jest jakiś dziadzia taki ochlapus to ci za flaszkę to zmaluje...
Jak jakiś porządniejszy zakład to ja wiem z 40-50 zł może by wzięli...
Powiedz ze sobie sam zmatujesz i okleisz i im zostanie aby malowanie.
I wcześniej powiedz ze chcesz samą bazą żeby ci pomalowali a nie z lakierem skoro chcesz mat. chyba ze chcesz lakierowane to zrobią ci lakierowane.
Ogólnie to wygląda tak ze lakierowane ci tak nie będzie się rysowało i odpryskiwało, a zapewne sam mat dowalisz w 3 sekundy.
Ja mam mat na korbie to wystarczyło ze wjechałem do lasu hehe farba zdarta.
jak będziesz matował to bron Boże żadnym mało ziarnistym papierem bo aby rysy zrobisz a lakier tego nie zaleje i będzie do dupy wyglądało. Najlepszy do takiego czegoś jest papier 600 - 1200 na wodę i potem lekko przeczochrać 2000 i miiiodzio będzie :)
maxxis
Kontakt:

zastanawiam się właśnie teraz normalnie jeżdże także koła mam złożone ale za 3-4 miesiące czeka mnie wymiana piasty bo są luzy i tak sie zastanawiam czy nie kupić podkładu i nie walnąć zwykłego czarnego koloru a za 4 miesiące jak już zmienie piaste to zanieść same obręcze do colorexa żeby tam walneli na żółty kolor jak deemaxy.
kaczor928
Kontakt:

Post autor: kaczor928 »

Malowanie Proszkowe oddajesz do zakłady i po sprawie :) Nie pusci trzyma jak orginalny lakier :!:
http://www.pinkbike.com/photo/3710126/ <-ridee!
Szakall
Kontakt:

Post autor: Szakall »

to ja sie przy okazji podczepie do tematu bo mam piekny zabytkowy rowerek i chce zrobic z niego crusera. chce go pomalowac na jasny zielony metalik z bialymi dodatkami. czy ktos jest w stanie doradzic w miare dobra farbe do tego (oczywiscie w sprayu)? wiadomo ze to bedzie rowerek do jazdy po bulki wiec lakier nie musi wytrzymywac odpryskow kamieni. zastanawialem sie nad farbami Deco Color ale czytajac opinie to chyba nie sa to dobre farby, co byscie doradzili? zalezy mi tez zeby nie kosztowaly fortuny
http://www.pinkbike.com/u/szakal/album/
SegatiV
Kontakt:

Post autor: SegatiV »

Szakall w specjalistycznych sklepach z akcesoriami i farbami dla lakierników można sobie wybrać kolor lakieru i za 30pln (u mnie w mieście) napełnią Ci taki standardowy pojemnik... [nie znam pojemności] Więc to będzie najlepszy patent, będziesz Mógł sobie wybrać nawet "czerwień ferrari" czy "żółć lamborghini" czyli wszystkie z palety producentów świata, a i jak sam coś wymyślisz coś wykombinują ;) a jakość będzie wysoka, bo byle czego w takich sklepach nie leją ;)

Btw w takich pojektach na lakierze niema co oszczędzać, dobrze położony lakier to wiśienka na torcie, daje niesamowity efekt (jeszcze wypolerować do dopełnienia), a źle położony niszczy tygodnie/miesiące pracy... Więc zastanów się czy chcesz to sam malować ;) Już nieraz słyszałem "pomaluje to super, efekt będzie niesamowity" a wyszło żę śmiechy warte... Tak czy inaczej powodzenia i pochwal się efektem ;)
Wino
Kontakt:

Post autor: Wino »

SegatiV pojemność to 100ml

maxxis najlepiej jedz do mieszalni, czyli np tak jak SegatiV pisał może ta mieszalnia być pod postacią całego sklepu poświęconego lakiernictwu, tam nie dość ze wymieszają ci taki kolor jaki będziesz chciał to jeszcze możesz powybierać sobie z różnych palet, tak jak pisał SegatiV jakieś ferrari czy inne duperele :D
kamilbikeboy
Kontakt:

Post autor: kamilbikeboy »

ja ci radze kupic spray MONTANA to jest taki spray do malowania po ścianach dla graficiarzy. ja swoją rame tym malowałem na 2 kolory. fajnie wyszło nawet.
maro_donald
Kontakt:

Post autor: maro_donald »

Kupuj montana black (jeśli chcesz metalik) albo montana gold (powinny być lepsze niż montana hardcore), odtłuść powierzchnię, wysusz powierzchnię, nałóż pierwszą warstwę, poczekaj aż wyschnie, nałóż drugą warstwę, poczekaj aż wyschnie, (opcjonalnie) nałóż trzecią warstwę, poczekaj aż wyschnie, walnij przezroczysty lakier, poczekaj aż wyschnie

Jeśli to obręcze to śmiało można zaplatać, nie powinno się jakoś strasznie porysować dzięki lakierowi.
http://www.pinkbike.com/photo/6610569/
http://www.flickr.com/photos/marekufnal/
Szakall
Kontakt:

Post autor: Szakall »

te spraye montany to nie jest badziew? wkoncu to chyba do malowania scian? czy to nie odpryskuje od metalu calymi platami?
http://www.pinkbike.com/u/szakal/album/
balek09
Kontakt:

Post autor: balek09 »

zrobię małego offtopa czy do dh (waze 75kg) dają radę te obręcze przód : s-type tył: mtx 39 lub double track
akSiorek
Kontakt:

Post autor: akSiorek »

jak najbardziej, ale ciężkie a w dh niska waga też ważna ;]

ogólnie wystarczyły by Ci nawet 2 s-type'y ;]
patryk46
Kontakt:

Post autor: patryk46 »

Sory że tak odkopuje temat ale nie chcę zakładać nowego a mam tylko jedno pytanie. Chce pomalowac obręcze tym zestawem http://allegro.pl/item1036139522_lakier ... spray.html próbował już ktos tego ? Trzyma sie to obręczy czy szkoda zachodu?
http://patryk46.pinkbike.com/
ODPOWIEDZ