Ok a więc tak, Mam Travisa TPC+ 150mm 07r
Gdy ugne go nieco bardziej to wydobywa się z niego taki smieszny dzwięk, jakby jakieś powietrze/syk??
Dźwięk ten przypomina mi takie jakby zacieranie się czegoś lub coś w tym stylu. I przez to chyba wogóle jakiś taki lekko zmulony jest.
Może ktoś wie dlaczego tak się dzieje?
Może to być wina uszczelek/ślizgów??
no dokładnie rozbierz i zobacz co jest nie tak
na manitou.com podajze jest instrukcja a jak nie to napisz na gg 9772366 to ci podam instrukcje jak prze serwisowac kazdy model z manitou.
Lomek pisze:Ale w takim razie jeszcze raz go rozbiorę
moze masz gdzies nieszczelnosc. ja tak mam jak np niedokrece korka i wydostajace powietrze wlasnie przy powrocie robi taki syk. moze gdzies ci oring padl albo olejowka
wiecie mi sie wydaje ,że jakby był nieszczelny to by olej wywalało a poza tym wiele amorów syczy przy powrocie w foxie mam tak samo.... i to syczenie zazwyczaj mówi ci ze amor pracuje jak powinien jak mi fox nie syczy to znaczy, ze nie mam oleju w tłumiku...
westcost1985 pisze:aha spoko, pluskać to można sie w wannie...
no super, zaskoczyles mnie ta odpowiedzia.. jak olej przeplywa przez tlumik to nie wydaje zadnego syku tylko wlasnie takie pluskanie jak w wannie albo chlupanie. syczec to moze zapowietrzony fox/damper
Ok już ogarnąłem że syk to nic złego :P
" Syk to odgłos oleju przeciskającego się przez głowicę tłumika."
To przejdźmy teraz do zamulenia
Dzisiaj odkręciłem golenie i zaciekawiła mnie jedna rzecz. Ta "rurka" co wychodzi od tłumika i przykręca się do goleni na dole, gdy się ją wciśnie do końca to ona tylko jakieś 5cm powraca. Tak ma być? nie powinna ona do końca powracać?
jeśli amor Ci muli to albo dawno nie byl robione serwis, albo przy serwisie wlałeś za lepki olej. Do manitou najlepiej nadaje się olej 2.5W., 5W może być już za lepki, a wlewanie 7.5 W powinno być już karane:P
Dokręcenie korków nie zwiększy szczelności bo są tam oringi które nie dochodzą czołowo do jakiegoś elementu i nie są ściskane przez dokręcanie. Te oringi są szczelne w momencie gdy schowają się w koronę a to jest jeszcze kilka obrotów nim dokręcisz amora;)
jeśli amor Ci muli to albo dawno nie byl robione serwis, albo przy serwisie wlałeś za lepki olej. Do manitou najlepiej nadaje się olej 2.5W., 5W może być już za lepki, a wlewanie 7.5 W powinno być już karane:P
Lomek mam do ciebie prośbe.Jak zalejesz go olejem 2.5w to napisz czy ci sie poprawiła praca. Mam shermana też TPC+ i tak samo mi "zamula" ma dużą kompresje i wolno powraca. Zalałem go 5w.