Drukarka w sieci - jak skonfigurować 3 komputery? XP/Vista

yasiuuu
Kontakt:

Drukarka w sieci - jak skonfigurować 3 komputery? XP/Vista

Post autor: yasiuuu »

Witam,
domyślam się, że siedzą tu ludzie którym konfiguracja kompa i sieci nie sprawia problemów - stąd pytanie do Was;

Jak skonfigurować sieć dla drukarki która wygląda następująco;

Komputer stacjonarny (Win XP) (do niego podłączona jest drukarka), który jest podłączony kablem do Routera (router jest podłączony do kabla z firmy od internetu).

Do tego dwa laptopy z Vistą. Internet oczywiście dostają przez WiFi z Router'a

Chodzi mi o to, aby oba laptopy mogły korzystać z drukarki gdy komp PC jest właczony (właściwie wogole go nie wyłączam).

Wszystkie kompy są w połączone w LAN'ie z ograniczonym dostępem z zewnątrz (hasło) - jeśli to ma jakieś znaczenie.

przewwertowałem fora PC, oczywiscie zostałem skierowany do wyszukiwarki - która mówi jak obejść sie z XP i gdy kompy są połączone kablem przez Switch'a.

A z Vistą jestem kompletnie blady - stąd dodatkowy problem;-)

Moje pojęcie o funkcjonowaniu i konfigurowaniu sieci domowej jest marne, więc w miarę możliwości proszę o pomoc.
Steel2
Kontakt:

Post autor: Steel2 »

Musisz stworzyć sieć lokalną o stałym adresie ( ustawia się to w konfiguracji routera ). Adres sieciowy komputera stacjonarnego ustawiasz jako stały ( laptopy mogą mieć adresy przydzielane dynamicznie, ważne by z puli adresowej tej samej sieci ). Włączasz na tym kompie udostępnianie drukarek.
Wyszukujesz drukarkę na laptopach w otoczeniu sieciowym i ustawiasz konfigurację druku na udostępnioną drukarkę. I tyle.
[url=http://www.weeze.pl/][color=#ff0033][b]weeze.pl[/b][/color][/url]
yasiuuu
Kontakt:

Post autor: yasiuuu »

Steel2 ok, jednego lapka jakoś uruchomiłem. Drugi coś pyskuje o błędach. ale jakoś sobie poradzę. dzięki.
www.feel-free.pl
ODPOWIEDZ