Glory DH 08 vs "składak" ~12k

aenim
Kontakt:

Glory DH 08 vs "składak" ~12k

Post autor: aenim »

Witam,

Raczej na forum się nie udzielam, bo nie mam wiedzy ;) Stąd pierwszy temat. Jeżdżę już jakiś czas Koną Howler po okolicy, ale po kilku zjazdach (Żar) łyknąłem bakcyla i chcę sprawić sobie rower true DH. Mam już swoje lata, nie jeżdżę na złamanie karku tylko for fun i chcę mieć w miarę wygodny (o ile to pojęcie w ogóle pasuje do charakteru jazdy ;) ) i żywotny rower. Nie jestem mechanikiem, od grzebania w nim mam serwis. Wyznaję zasadę, że daję zarobić tym, co się na tym znają, a nie eksperymentuję na własnym zdrowiu. Do rzeczy jednak... stanąłem przed dylematem, czy nie lepiej kupić sobie stojącą w sklepie Glorkę 08 i cieszyć się możliwością jazdy od razu, czy raczej zgłębić temat i bawić się w składanie. Nie mam doświadczenia w DH, ten sezon będę się uczył i bawił, nie mam ciśnienia na żadne wyniki.
Mogę liczyć na poradę? :) Wiadomo, wszystko ma plusy i minusy. Na razie mam 50/50 kupować albo składać. Help!
ACextreme
Kontakt:

Post autor: ACextreme »

Glory to super sprawdzony i pancerny jak czolg sprzet, na ktorym sie nie zawiedziesz. A z czesci czegos tej klasy za takie pieniadze nie poskladasz. Druga kwestia odnosnie skladania jest taka, ze nie zawsze sa dostepna takie czesci jak chcesz i idziesz na ustepstwa aby szybko zakonczyc sprawe, cos moze nie pasowac itp. Moim zdaniem nie ma sie co zastanawia
http://www.endura.pl
aenim
Kontakt:

I to jest konkretna odpowiedź, dzięki wielkie ACextreme.

A propos samej Glory, ja nie mogę się dopatrzeć różnic w samej ramie między rocznikami 08 i 09, są takowe? Czy tylko osprzęt?

A jak z hamulcami w tej glorce? Oryginalnie mają Sainty, daje to radę?
cubone
Kontakt:

Post autor: cubone »

Na 2009 są korby Sainta - pancerne. Przerzutka też saint, a w 2008 deore xt.
Co do hamulców - Sainty dadzą w 100 procentach rade. Duża modulacja, duża siła, 4 tłoczki. W starym rowerze miałem sainty 2007, które zmieniłem na hayesy strokery i bardzo tego załuję.
http://krissys.pinkbike.com
aenim
Kontakt:

Czyli sama rama ma inne malowanie ;)

Jedna rzecz, której nie wiem. Jaka jest oryginalna sprężyna w damperze? Jako że ważę 85kg ze zbroją, sadzę że 500 by trzeba było...
http://www.pinkbike.com/u/aenim/
Spaced
moderator
Kontakt:

Post autor: Spaced »

aenim ja bym w tej cenie rozwazał jeszcze Mongoose Boot'r Team. Za 12k jest z pl do kupienia na bardzo fajnym osprzecie. Chociaz glory zła opcja na poczatek nie jest bo mało do zepsucia tam jest.
GgG
moderator
Kontakt:

Post autor: GgG »

aenim jak kupujesz rower za 12k to sprężyna jest małym problemem, na pewno dogadałbyś się w sklepie jak byś chciał inne. A saint 2009 w moim odczuciu działa o wiele lepiej od code, tak więc nie martw się, że nie wyrobią.
Killo
Kontakt:

Post autor: Killo »

Oprócz tego Glory '09 ma lekko zmodyfikowaną ramę - jest nieco lżejsza od Glory '08
http://www.facebook.com/13bikes
http://tnij.org/7pfafp4 Satanistyczna Kosa FR
Srejsd
Kontakt:

Post autor: Srejsd »

aenim glory 09 size S - 450
M - 500.

btw. potrzebuje springa 450 x 3 (3.25), moge sie zamienic bo mam 500

Killo
jakie dokladnie sa to modyfikacje?
ACextreme
Kontakt:

Post autor: ACextreme »

Nie wprowadzajcie kolegi w blad. Caly czas mowa o hamulcach w Glory 2008, ktore tez sa sainty lecz poprzedni 2tloczkowy model... Model hamulcow Saint 2008 jest dosc dziwny, sporo osob go chwali, a ja niestety sie na nich meczylem. Modulacja byla super ale sily brak ;-/. Ostatecznie zmienilem na Code5 i jestem mega zadowolony. Roznice miedzy glory dh 2008/2009 leza w osprzecie: korby, napinacz, hamulce, manetka, przerzutka, sztyca. Rama jest identyczna z innym malowaniem
http://www.endura.pl
Srejsd
Kontakt:

A ja zakupilem code 5 i jak na razie tylko sie wk*rwiam, modulacja bardzo slaba, dziwny feel i jeszcze ostatnio puchnie. Chyba zmienie na jakies Shimano lub hujesa. Na stromych technicznych trasach, zwlaszcza ostatnio kiedy sciolka jest sucha jak pieprz, ten hamulec doprowadza mnie do szału, nie moge go wyszuc. Kiedy jest szybciej i troche lagodniej sytuacja sie poprawia
Spaced
moderator
Kontakt:

Srejsd jak ci puchnie to na starcie zmien płyn(działa nawet w ultimate wiec w code spokojnie, rbf600 lub dot 5.1 od motula), a modulacja słaba? W jakim sensie. Moze jendak ostrzejszego trzeba i daj w oplocie przewody.
Srejsd
Kontakt:

faktem jest ze tyl zapowietrzylem, szukam wlasnie zestawu zeby go przelac.
Ale co do przewodow, to wole hamulce juz zmienic niz sie w to bawic.
Moze tarcza mniejsza z tylu pomoze. Z modulacją w nich jest tak ze wciskasz klamke, ma taki "gumowy" feel, nic, nic, nic i nagle brutalna sila, praktycznie od razu kolo blokuje, a wczesniej praktycznie nie ma sily. Np w saintach ten punkt latwo wyczuć, klamka chodzi przyjemnie i hampel pracuje dosc liniowo.
. W code 5 z przodu jeszcze tak nie wkurza bo widel nurkuje i jakos to niweluje, ale tyl tragedja jak dla mnie. Tarcze 203mm. jezdzilem tez na code 2008 203mm w BH i w tym przypadku spisywaly sie okej.
0gór
Kontakt:

Post autor: 0gór »

jak kupilem glorke mialem saint 08 - najgorsze heble na jakich jezdzilem :/ odrazu sprzedalem... teraz mam sainty 09 i sa wypasne ;) a glorka rowniez :D
aenim
Kontakt:

Dobra, mam jasność. W Konie mam hayesy nine z tarczami 203 i dziwnie miękko po czasie się robiło na zjeździe, to że nie mam doświadczenia to jedno, ale nie potrafiłem im zaufać :| Generalnie, niewielki to problem, heble zawsze można opchnąć i wymienić ;) O ile myślałem o Code w razie czego, to po przygodach Srejsd'a mam wątpliwości...

Na dniach podbiję do krakowa do sklepu, zobaczę jak bardzo chcą się Glorki pozbyć ;)
Spaced
moderator
Kontakt:

Srejsd masz zapowietrzony hampel, a nie ci sie gotuje bo zeby zagotowac code to musialbys chyba cała trase na hamplu jechac. Co do przewodów to avidy maja ten problem ale to mozna przewód na inny zamienic (mysle, ze nawet nie avidowski bez oplotu sie lepiej spisze bo oni sami bardzo miekkie daja) i bedzie lepiej. Takie zamianki to wbrew pozorom nie tak duzo roboty. U siebie w hamplu wymieniłem dzwignie ,plyn, przewody, klocki i bylo warto ;)

btw. jak ci amor nurkuje to czas dodac tłumienia :P

aenim jak ci sie nic nie bedzie dziac z codami to spoko hamulce, przewaga nad saintami 09 jest taka, ze avid zdarzył je juz wylajtowac i nie sa tak ciezkie. Sainty jednak swoje waza ale w sumie tak samo jak cala glorka ;)
Srejsd
Kontakt:

Spaced moze tobie widel sie nie chowa na mm kiedy hamujesz mocno przodem ?
Wiem co ewentualnie przestawić, ale nie chce bo jest dobrze :)
Spaced
moderator
Kontakt:

Chowa ale mało bo nienawidze jak nurkuje durny makaroniarz.
Killo
Kontakt:

Post autor: Killo »

A propo zmian w ramie Giant'a Glory DH między rocznikami '09 a '08.

Obrazek
Giant Glory DH '08
Obrazek
Giant Glory DH '09

Pierwsza różnica między nimi to inne mocowanie dampera w dolnej rurze.
Druga różnica jest zauważalna przy rurze podsiodłowej - mniej masywne wzmocnienie

To dwie różnice które ja znalazłem. Niestety nie miałem okazji porównać na żywo obu roczników... .

Ps. Jeśli nie mam racji proszę mnie wyprowadzić z błędu... .
http://www.facebook.com/13bikes
http://tnij.org/7pfafp4 Satanistyczna Kosa FR
ODPOWIEDZ