Saint vs Code 5 - które wybrać?
Saint vs Code 5 - które wybrać?
Jak w temacie. Stoję przed zakupem hamulców i zastanawiam się które będą lepsze (mocniejsze). Swego czasu jeździłem na shimano ale nie byłem zadowolony, bardziej podeszły mi Juicy. Niestety z nowymi saintami jak i codami miałem niedużą styczność.
-
- Kontakt:
-
- Kontakt:
Swego czasu pamietam jak docieralem swoje hayest hfx 9 hd
w Szczecinie-raczej po plaskim
docieralem je ze 150 km a i tak hamowaly... jak hamowaly, niespecjalnie
wystarczyl jeden dobry zjazd w gorach, konkretne rozgrzanie i dopiero poczolem ze cos zaczyna hamowac
...ale po przesiadce na code dopiero zobaczylem to znaczy jeden palec na klamce a nie pol reki 

Mam komplet code 5 i narzekać nie mogę, ale jak masz kasę to szukaj formuli the one, drogi hebel ale jego można nazwać konkretnym hamulcem do fr/dh. Mimo 2 tłoczków siła hamowania jest lepsza niż w code i czy zimne czy gorące zawsze jednym palcem zatrzymasz koło co w code ( przód ) na asfalcie np. nie jest to u mnie możłiwe. Mimo to jestem zadowolony z tych hamulców, jednak gdyby nie szkoda by mi było kasy to kupił bym formuly, the one są po prostu zajebiste!! O formulach "nie słyszałem", tylko użytkowałem je przez 2 msc.
-
- Kontakt:
-
- Kontakt:
KaczorAC1 Ważę ze 105kg z rowerem. Hamując samym przodem jednym palcem nie blokuje mi koła, lecz mocno spowalnia ( podnosi tył lekko ). Jeździłeś na rowerze z hamulcami formuli? Mówię o modelu the one, ja jeździłem 2msc więc wiem co mówię raczej. I śmiało mogę stwierdzić że THE ONE są mocniejsze nić code, nie wiem jak oni to uzyskali i dlatego warto zapłacić tyle za te hamluce moim zdaniem.
Da__FreaK Jest tak często, że już po ponad połowie zjazdu muszę 2 palce na klamce położyć żeby skutecznie oba koła zablokować. Tarcze mam obie 8". Ale jeżeli pytasz o moc to jej nie brakuje, po prostu nie da się w moim przypadku oblecieć zjazdu trzymając po jednym palcu na klamce. Formula w ogóle jest zarąbista, design, regulacje i ta siła a przy tym jaka waga