Shimano m575 - Allegro
Shimano m575 - Allegro
witam.
kupiłem hamulec
http://allegro.pl/item621413780_hamulec ... d_1zl.html
, przyszedł,wszystko ok. dałem go dziś do serwisu aby skrócić przewód i odpowietrzyć.
i co się okazało?
było majstrowane przy baryłkach, oliwkach , itd. ale to jeszcze nic.
gwint na odpowietrznik jest przekręcony, śruba kręci się w obydwie strony - nie da się odpowietrzyć, ogólnie zacisk do wymiany.
Fakt, kupiłem towar USZKODZONY i zgodnie z tym nie miałbym prawa do zwrotu/negatywa gdyby okazało się że trzeba go tylko odpowietrzyć tak jak pisał sprzedający.Hamulec jest przecież uszkodzony w sposób uniemożliwiający zrobienie tego , czyli opis jest niezgodny ze stanem faktycznym. na odpowietrzniku widać ślady odkręcania/ dokręcania.
czy mam prawo żądać zwrotu ?
proszę o wyrozumiałość ponieważ nie orientuję się w tym.
pozdrawiam !
Poła
kupiłem hamulec
http://allegro.pl/item621413780_hamulec ... d_1zl.html
, przyszedł,wszystko ok. dałem go dziś do serwisu aby skrócić przewód i odpowietrzyć.
i co się okazało?
było majstrowane przy baryłkach, oliwkach , itd. ale to jeszcze nic.
gwint na odpowietrznik jest przekręcony, śruba kręci się w obydwie strony - nie da się odpowietrzyć, ogólnie zacisk do wymiany.
Fakt, kupiłem towar USZKODZONY i zgodnie z tym nie miałbym prawa do zwrotu/negatywa gdyby okazało się że trzeba go tylko odpowietrzyć tak jak pisał sprzedający.Hamulec jest przecież uszkodzony w sposób uniemożliwiający zrobienie tego , czyli opis jest niezgodny ze stanem faktycznym. na odpowietrzniku widać ślady odkręcania/ dokręcania.
czy mam prawo żądać zwrotu ?
proszę o wyrozumiałość ponieważ nie orientuję się w tym.
pozdrawiam !
Poła
romet pelicancan + pike 409
Kupiłeś przedmiot z wadą ukrytą o której wiedział sprzedający, tak więc ja żądał bym zwrotu kasy. Nie wzoruj się też zdjęciami z aukcji, bo nie wiadomo którego hamulca są to zdjęcia - tu jest link do innej aukcji tego sprzedawcy - http://allegro.pl/item608972319_608972319.html
W aukcji pisze wyraźnie, że sprzedaje hamulec jako uszkodzony. Trzeba było się zastanowić przed kupnem, teraz już jest po sprawie (zwłaszcza po skróceniu przewodu). Osobiście będąc na miejsu sprzedawcy, nie przyjąłbym towaru z powrotem.
Napisz do niego, spróbuj się porozumieć - nigdy nic nie wiadomo!
Pozdrawiam
Napisz do niego, spróbuj się porozumieć - nigdy nic nie wiadomo!
Pozdrawiam
Hamulec trzeba odpowietrzyc, z tego co sie dowiadywalem jest to nie duzy koszt a u mnie w okolicy niestety nie ma serwisu w ktorym mozna by dokonac takiego "zabiegu" i tanim kosztem mozna nabyc dobrej klasy hamulec !!
Nigdzie nie jest napisane o pozostałych wadach sprzedawanego przedmiotu. Sprzedający oszukał i tyle. Zapytaj też jaki był ten przykry wypadek, bo może nieumiejętne grzebanie w hamulcu.
Nigdzie nie jest napisane o pozostałych wadach sprzedawanego przedmiotu. Sprzedający oszukał i tyle. Zapytaj też jaki był ten przykry wypadek, bo może nieumiejętne grzebanie w hamulcu.
ok,zapytam.
a w kwestii skrócenia przewodu - sprzedawca napisał że hamulec trzeba TYLKO odpowietrzyć, więc skrócenie przewodu nastąpiło przed odpowietrzeniem (a raczej jego próbą) która zakończyła się wykryciem usterki hamulca.
gdyby wszystko było OK - nie było by problemu i nie pisałbym tu.
a w kwestii skrócenia przewodu - sprzedawca napisał że hamulec trzeba TYLKO odpowietrzyć, więc skrócenie przewodu nastąpiło przed odpowietrzeniem (a raczej jego próbą) która zakończyła się wykryciem usterki hamulca.
gdyby wszystko było OK - nie było by problemu i nie pisałbym tu.

wkręcam zwykłą śrubę na miejsce odpowietrzającej tylko dłuższą, i dokręca się ok - czy to znaczy że Gwint w zacisku jest nieuszkodzony?
bo gdy wkręcę tą odpowietrzającą to ona się kręci wokoło. znalazłem taką śrubę
http://www.bigbike.opole.pl/zamowienie.php?id=4828
- czy jej zakup pomoże mi rozwiązać problem z tym hamulcem?
mam nadzieję że tak.
bo gdy wkręcę tą odpowietrzającą to ona się kręci wokoło. znalazłem taką śrubę
http://www.bigbike.opole.pl/zamowienie.php?id=4828
- czy jej zakup pomoże mi rozwiązać problem z tym hamulcem?
mam nadzieję że tak.
-
jakbys nie skrocil przewodu to moglbys sie klocic-rekojmia,te sprawy.jak skrociles to raczej mozesz tylko jakiejs malej rekompensaty sie domagac.a to ze koles napisal ze nie przyjmuje zwrotow i tak dalej..ja sobie moge napisac ze jestem Krzysztof Krawczyk i czy to sprawi ze nim bede
?

Nie udzielam porad przez PW/nie skupuje sprzetu
Jezeli wkrecales srube i sie trzymala to gwint prawdopodobnie jest ok. Ale moze byc tez tak ze tylko na koncu gwint jest dobry a wczesniej juz nie i w tedy jest lipa bo odpowietrznik tez jest krotszy i juz nie zalapie tego gwintu na koncu. Nie wiem jak to wyglada w shimano ale jezeli odpowietrznik jest tak dlugi jak caly gwint w zacisku to wystarczy kupic nowa srubke.
aktóry klej będzie odpowiedni? Poxipol?
pytałem w serwisie o takie gwintowanie klejem... serwisant powiedział że to nie będzie ciśnienia trzymało. więc założyłem starego bb5, a deorka - cóż - poszła kurzyć się do piwnicy.
ale chyba spróbuję nagwintować to na tym kleju, raz kozie śmierć... i tak zacisk z zepsutym gwintem nadaje się tylko na części.
na nowy zacisk funduszy brak i i tak bym go nie kupił , a od biedy bb5 wydoli.
pytałem w serwisie o takie gwintowanie klejem... serwisant powiedział że to nie będzie ciśnienia trzymało. więc założyłem starego bb5, a deorka - cóż - poszła kurzyć się do piwnicy.

ale chyba spróbuję nagwintować to na tym kleju, raz kozie śmierć... i tak zacisk z zepsutym gwintem nadaje się tylko na części.
na nowy zacisk funduszy brak i i tak bym go nie kupił , a od biedy bb5 wydoli.
Jako, że hamulec był uszkodzony w stopniu, o którym sprzedawca nie poinformował/wiedział, uczciwie byłoby moim zdaniem podzielić się kosztem nowego zacisku na pół.
nie jest to ogromny wydatek, a z kolei "sprzedaję jako uszkodzony" może sugerować kombinowanie sprzedawcy, jak to w naszym pięknym kraju czasem bywa.
Napisz mu to i zaproponuj, to będzie chyba najbardziej uczciwe wyjście.
nie jest to ogromny wydatek, a z kolei "sprzedaję jako uszkodzony" może sugerować kombinowanie sprzedawcy, jak to w naszym pięknym kraju czasem bywa.
Napisz mu to i zaproponuj, to będzie chyba najbardziej uczciwe wyjście.