Kellys Viper?

odol
Kontakt:

Kellys Viper?

Post autor: odol »

Witam.
Zamierzam kupić sobie mój pierwszy rower do freeridu. Byłem dziś w sklepie rowerowym i upatrzyłem fajny rower kellys'a, a dokładniej model Viper. Co o nim myślicie? Dało by rade bezpiecznie jeździć tym w offroadzie?

Pozdrawiam!
Kondi_GK
Kontakt:

Post autor: Kondi_GK »

Wg mnie to rower do zwykłej turystycznej jazdy (standard sterówka mostek) do lasu. Najlepiej napisz jaki masz budżet to zaraz ci ktoś doradzi coś na początek co wytrzyma ostrzejszą jazdę.
janko90
Kontakt:

Post autor: janko90 »

Raczej nie ten model co podałeś jest rowerem raczej typowo "wycieczkowym" i nie ma nic wspólnego z freeridem. przed chwilą założyłem temat "Kross Sign fr a rower do XC" przeczytaj, myśle ze poszukujesz czegoś podobnego
odol
Kontakt:

Mam niezbyt dużo odłożonych pieniążków. Jakieś 1200zł. Sprzedawca powiedział mi, że ten rower jest nawet dobry do tego stylu jazdy. Przepraszam, że takie pytania zadaję lecz jestem laikiem w tej dziedzinie życia ;).
janko90
Kontakt:

Post autor: janko90 »

W takim razie nie słuchaj sprzedawcy sam sie nie zna, albo wykorzystuje twoją nie wiedze by Ci coś sprzedać. za 1200zł nie kupisz nic nowego co nadaje sie do freeridu, możesz jedynie szukać czegoś w urzywanych na allegro jest dużo ofert. na początek myśle że i coś takiego dało by rade takiego http://www.allegro.pl/item637584020_kon ... ywana.html
Bombell
Kontakt:

Post autor: Bombell »

http://www.dh-zone.com/forum/viewtopic. ... light=sign
Możesz trochę poczytać bo kilka osób już miało podobne dylematy. No i kolejny dowód na nie wiedzą lub nie uczciwość sprzedawców. Jak chcesz coś nowego to tylko Signa Ds za tą (1300-1400zł) znajdziesz no albo używki ale jak się człowiek nie zna to lepiej z nimi uważać.
odol
Kontakt:

Używane rowery odpadają, ponieważ nie wiem jak rozpoznać czy rower był mocno jeżdżony itp. A co do tego Kellys Viper to naprawdę nie nadawał by się do takiej jazdy? Co jest w nim takiego złego?
Bombell
Kontakt:

odol Absolutnie i totalnie nie. Tego nawet Xciakiem nazwać nie można. Główka na jeden cal kompletnie ten rower dyskwalifikuje nawet jako xciaka. Teraz nawet w markeciaki w Tesco mają główki na 1 i 1/8 cala a jeden cal przekreśla dalszą rozbudowę roweru. Więc w tym przedziale cenowym jeśli nowy to albo Sign DS albo nic i zbierasz dalej.
odol
Kontakt:

No ten Sign Ds wydaję się mieć jakiś taki dziwny wygląd strasznie. Bardziej odpowiadał by mi Sign Panic. Czymś takim można było by jeździć w freeridzie?
Bombell
Kontakt:

Panic ma gorszą ramę i to moim zdaniem dość znacznie. XCR też moim zdaniem, ze minimalnie gorszy od Launcha choć w zasadzie to jeden pies bo oba kiepskie. Osprzętowi stoją podobnie a wręcz nawet tak samo z tym, ze trzy blatowa korba sugeruje nam przeznaczenie bardziej w kierunku enduro/xc. Więc mimo wszystko stawiał bym na DSa za 1300 albo szukać używki.
Kondi_GK
Kontakt:

Właśnie nawet na wygląd DS robi wrażenie maszyny bardziej do FR niż Panic (wygląda delikatnie). Może powiedz co masz na myśli pod pojęciem FR bo patrząc na rowere które wybierasz to ciebie bardziej ciągnie chyba w klimaty zbliżone do XC/ może Enduro
odol
Kontakt:

Na tych zdjęciach ten Sign DS wydaje się być strasznie mały. Chciałbym abym mógł tym rowerem też i normalnie wygodnie wyjechać w dłuższą trasę a po wyglądzie tego ds'a to nie zbyt jest to możliwe?
Bombell
Kontakt:

odol Pierwsze pytanie ile masz wzrostu? Rowery do "extremy" ogólnie są mniejsze jeśli chodzi o długość rury pod siodłowej bo to nie szosa czy xc żeby z 21 calową ramą sobie wygodnie po szosach jeździć tu rower ma byś zwrotny i łatwo trzeba nim manewrować więc tak duże ramy odpadają. A co do samej jazdy zawsze możesz wyżej sztycę podnieść i heja. Bo nie ma roweru o wadze i wygodzie roweru xc, który by sprostał trudom katowania w fr i to jeszcze w cenie 1200zł. Takich rzeczy to nawet w Erze jeszcze nie ma.
Kondi_GK
Kontakt:

O to ja ci nie pomogę bo wg mnie to żaden rower do czystego FR nie sprawdzi się w dluższej wycieczce, niech inni kombinują. Powodzenia
odol
Kontakt:

Wzrostu to mam gdzieś z 160cm ( no wiem, że mało ale jeszcze młody jestem i rosnę ). Nadała by tu się rama 15" ? Można było by też i normalnie ( nie w terenie ) nim jeździć?
Bombell
Kontakt:

Nawet bym w mniejsze celował. 15 cali to taka górna granica na obecny wzrost no ale zdaje sobie sprawę, że Signów mniejszych nie robią więc jak go brać to tylko 15".
odol
Kontakt:

No wiem wiem. Najbliższy sklep krossa mam w Giżycku więc przejadę się tam i zobaczę to cudo ;). A teraz dziękuję wszystkim za pomoc!
Pozdrawiam!
ODPOWIEDZ