Szybkie pytanie - 5th element
Szybkie pytanie - 5th element
Czy ktoś miły może mi zmierzyć szerokość i średnicę otworu montażowego w 5th elemencie? Bo nie wiem czy mam szukać nowych tulejek, czy te które mam będą pasować. Sam nie mogę zmierzyć, bo nie mam jeszcze tego dampera u siebie. Średnica to 12mm jak znalazłem, ale nie jestem pewien czy tak jest na 100%. Nigdzie nie mogę znaleźć jaka jest jeszcze szerokość oczka.
Troszkę odświeżę sobie temat - Ktoś ma może zapisany na komputerze cały serwis 5th elementa? Strona mtbshock już nie działa, a potrzeba mi instrukcji serwisu. Zależy mi na tym, na jaką głębokość wciskać tłok od komory powietrznej, najlepiej jeszcze z podziałem na jakim poziomie powinien się znaleźć dla pracy liniowej i progresywnej
. Jeśli ktoś wie to niech przynajmniej to napisze, bo sam serwis jakoś się ogarnie.

przy zalewaniu tlok od komory powietrznej wcisnij do konca (oczywiscie jak bedzie ona zalana juz olejem), zakrec ten wentyl na komore powietrzna i napompuj 100psi. wloz tloczysko i zacznij powoli zakrecac g odo korpusu i jak zostanie ok 2mm do wkrecenia to wypusc powietrze z komory powietrznej i wkrec tlok do konca
progresje regulujesz tym niebieksim pokretlem na klucz 15
jak bardziej wkrecasz - progresja rosnie 

to ja się zapytam przy okazji, seryjnie olej jest 5W? dobrym pomysłem jest zmiana na 2,5? użyteczniej regulacji bo teraz jeździe na rozkręconym wszystkim co się da. Zmieni się coś poza szybkością pracy?
Miałem w planach wymianę platformy na shimy, mam nawet zestaw blaszek (z allegro), ale chyba spasuje, bo 1 damper u nas na tym samym zestawie i oleju 5w nie chce w ogóle tłumić, blaszki nie są do końca równe. (zestaw z mtbshock w innym damperze działa idealnie). Moje blaszki jak się je ściśnie razem to też lekko falują :/
Miałem w planach wymianę platformy na shimy, mam nawet zestaw blaszek (z allegro), ale chyba spasuje, bo 1 damper u nas na tym samym zestawie i oleju 5w nie chce w ogóle tłumić, blaszki nie są do końca równe. (zestaw z mtbshock w innym damperze działa idealnie). Moje blaszki jak się je ściśnie razem to też lekko falują :/