Jakie tanie i lekkie stery "zwykłe"?

Wooyek
Kontakt:

Jakie tanie i lekkie stery "zwykłe"?

Post autor: Wooyek »

Potrzebuję niedrogich (myślę, że do 100 zł) sterów klasycznych (tzn. nie-zintegrowanych), które nie będą stwarzały problemów (tzn. nie będą stukać, łapać luzów itp.). Nie muszą być niskie, ale powinny być jak najlżejsze. Kulki/maszyny - obojętnie.

Przeznaczenie: enduro. Ale jestem lekki, nie katuję i amor dużo łyka, więc wolę lżejsze stery do XC, niż pancerniejsze do FR.

Co byście polecili?
GgG
moderator
Kontakt:

Post autor: GgG »

za troszeczkę ponad 100zł są pigi dh, chyba lepiej kupić raz coś pancernego i zapomnieć, a te 30-40g które można zaoszczędzić kupując coś lekkiego spokojnie zejdziesz na czymś innym :)
Wooyek
Kontakt:

Zaoszczędzić można spokojnie ~100 g (Pigi ważą ponad 210 g).

Poza tym przy każdej części można by powiedzieć, że "te 40 g zaoszczędzę gdzie indziej" i ostatecznie wychodzi rower-kloc o wytrzymałości znacznie przewyższającej wymagania użytkownika :P
GgG
moderator
Kontakt:

Post autor: GgG »

To może fsa orbit x?(waga ~120g) Ostatnio ktoś sobie je chwalił na forum, jeśli byś chciał je kupić przez allegro to polecam od tego sprzedawcy, ja kupowałem pigi dh i na prawdę jestem zadowolony z obsługi klienta.
http://allegro.pl/item639585571_stery_n ... ke_pl.html

A łożyska na kulkach od siebie odradzam, łapią brud, jak się za mocno skręci żeby nie było luzu to się nie kręcą. Mi kiedyś pękł wianek i wytarł całą bieżnie.
Wooyek
Kontakt:

Wybór padł ostatecznie na Accent Airplane - tanie, lekkie, bardzo ładnie wykonane. W piątek odbieram rower z serwisu, zobaczymy ile one warte ;)
CompHaker
Kontakt:

Post autor: CompHaker »

Wooyek Mam Airplane'y - całkiem fajne stery ;) Dobrze sie sprawuja, kreca sie jak w masle ;D
Wooyek
Kontakt:

Byle by nie stukały, bo to mnie najbardziej denerwowało w aktualnych Ritchey'ach...
keeper1121
Kontakt:

Post autor: keeper1121 »

GgG chyba sobie żartujesz ....
Fsa Pig Pro DH to największy syf na świecie... po sezonie popękały mi łożyska w dolnej części, w dodatku nigdzie ich się nie da dokupić, i całe stery do wymiany...
lepsze są stery accenta za 25zł z pobliskiego sklepu rowerowego, gwarantuje , że są dużo lepsze niż te stery FSA :)
[s] http://www.pinkbike.com/buysell/515867/
blackdemon
Kontakt:

Post autor: blackdemon »

keeper1121 pisze:Fsa Pig Pro DH to największy syf na świecie... po sezonie popękały mi łożyska w dolnej części, w dodatku nigdzie ich się nie da dokupić, i całe stery do wymiany...
lepsze są stery accenta za 25zł z pobliskiego sklepu rowerowego, gwarantuje , że są dużo lepsze niż te stery FSA Smile
no ciekawe bo ja na pigach jedzilem pol roku i nic. tera ma je kolega w trialu. inny kolega ma pigi od 3 lat i tez nic..
Wooyek
Kontakt:

No z tego, co czytałem w necie, to Pigi faktycznie są generalnie dobre i pancerne. Ale wiadomo, że wszystko może się zdarzyć - może keeper1121 miał egzemplarz z wadami, może były źle założone (np. niesplanowana główka ramy, czy skręcenie złym momentem) - mimo wszystko nie jest to produkt klasy np. sterów Chris Kinga, które chyba są jedynymi sterami bez wad ;)
Themin
Kontakt:

Post autor: Themin »

Również podważę bezawaryjność sterów FSA Pig Pro DH, gdyż po niecałych 2 miesiącach użytkowania zaczęły strasznie strzelać. Pominę już fakt, że dolne łożysko chyba zapiekło się w misce, albo coś i nie idzie go wyciągnąć.
keeper1121
Kontakt:

Post autor: keeper1121 »

nie ma sterów bez wad, wszystko się niszczy... nawet chris king
moje pigi były używane w Fr/Dh, tak jak powinny być używane a popękały...
potwierdzam to co napisał mój poprzednik, łożysk nie dało ię wyciągnąć z miski, a podczas hamowania na przednim, stery strzelały jak wiatrówka...
[s] http://www.pinkbike.com/buysell/515867/
ODPOWIEDZ