Serwis Monstera 2001

Guziken
Kontakt:

Serwis Monstera 2001

Post autor: Guziken »

Siemka.Otóż chcę przeserwisować swojego Monstera,robię serwis pierwszy raz w życiu.Mam uszczelki i pierwsze pytanie to jaki olej mam nalać? 7,5 W? No i na co radzilibyście uważać,słyszałem że łatwo zniszczyć zabezpieczenia uszczelek kurzowych.Nikt nie ma foto-poradnika?
pozdrower
KaKTuSSS
moderator
Kontakt:

Post autor: KaKTuSSS »

olej standardowo jest 7,5W, więc jeśli pasuje Tobie to zostaw taką gęstość.

a co do instrukcji to szukanie jej zajęło mi 10 sekund poprzez wpisanie w wujka google frazy "marzocchi monster owners manual" ... na przyszłość polecam ruszyć głową.

http://www.wrower.pl/instrukcje/Marzocc ... manual.pdf
Serwis amortyzatorów przednich BOS/anodowanie/nietypowe uszczelnienia!
Guziken
Kontakt:

Mam już tą serwisówkę,myślałem że ktoś ma może coś jeszcze:)
Jaca
Kontakt:

Post autor: Jaca »

w zasadzie to do tego manual nie jest potrzebny.

płaskim śrubokrętem podważasz uszczelki kurzowe i je wyciągasz, odkręcasz regulatory na górze, ściągasz seagery i wylewasz olej do jakiegoś pojemnika, np słoika. Jak wylejesz, odkręcasz śruby na dole goleni i wyciągasz golenie górne z dolnych. W pewnym momencie mogą się przyblokować ślizgiem, który jest na lagach - musisz pociągnąć trochę mocniej. JAk będzie dobrze wychodzić, to będzie przez chwilę czuć spore tarcie, a po chwili goleń wyskoczy. Możesz sobie pomóc lekko obracając lagą względem goleni dolnej.

Jak masz to zrobione, to pora wyciągnąć uszczelki olejowe. Wyciągnij seager płaskim śrubokrętem i tym samym narzędziem (lub czymś innym płaskim, najlepiej jak nie będzie ostre) podważasz uszczelkę. Rób to przy użyciu pewnej siły (wyjdzie kawałek, potem obracasz goleń o 90st. i znów podważasz i tak do skutku), ale ostrożnie, zeby nie porysować powierzchni w której uszczelki są osadzone.

Jak wyciągniesz uszczelki, to napuszczasz gorącej wody do wanny (mama Cie zabije ;)) i wrzucasz wszystko do tej wody. Po kolei wyciągasz sobie poszczególne części i szczotką i płynem do mycia naczyń wszystko sobie dokładnie myjesz.

Tłumiki wrzucasz najlepiej osobno do jakiegoś przygotowanego roztworu (też gorąca woda + płyn do naczyń) i zaczynasz się nimi bawić. Patrzysz jak zasysają sobie wodę, a potem wystrzeliwują nią otworkami. Możesz sobie do czegoś potrzelać, czy coś. W każdym razie porób tak co nieco, to syf w środku się wymyje.

Po umyciu wszystkiego składasz amora w odwrotnej kolejności. Nie powinno sprawić Ci to trudności, ale jak co, pomagaj sobie instrukcją.

Oczywiście uszczelki wciskasz nowe, a olej - najlepiej chyba 7,5w, ale jak nie masz jak go dostać, a chcesz, żeby amor ładnie pracował, to możesz wlać 5w.
off_road
moderator
Kontakt:

Post autor: off_road »

troszke foto odnośnie posta wyżej :) :
Doradze jedno nie uginaj tłumików jak są jeszcze z olejem :D będziesz po tym musiał malować całe pomieszczenie :P Wali na wszelkie strony z ogromną siłą.

http://creative-art.pl/kaniaes/service_ ... manual.htm
Ohlins RS Elka DT Marzocchi AvA DSP WP Showa KYB

Serwis:
www.fb.com/BFGsuspension
rapmen
Kontakt:

Post autor: rapmen »

http://pitras.pinkbike.com/album/marzoc ... ster-2001/ - nie wiem czy bedzie pomocne ale masz :)
http://www.pinkbike.com/modules/photo/?op=view&image=542356
Guziken
Kontakt:

Witam ponownie.
Niestety pod koniec serwisu Monstera stała się straszna rzecz.Kolega podczas przykręcania tłumika do dolnej goleni krzywo nakręcił nakrętkę i gwint od tłumika pękł i został w nakrętce:/ Zastanawiam się co robić,zmieniać tłumik(nowy od 490 do 690)czy kupić następnego marcoka a tego sprzedać na części.
Tłumik od Monstera 1999 podpasuje do 2001?Są jakieś różnice?
pomocy!
morthias
Kontakt:

Post autor: morthias »

Idz do tokarza i sprobuj polaczyc te dwie czesci gwintu malym, stalowym pretem gwintowanym idacym przez ich srodek, wklejonym na dobry klej. Najtansze rozwiazanie, sporo ludzi to robilo i nie slyszalem zeby to zawiodlo ;).
http://allegro.pl/listing/user.php?us_id=22483678 - Cane Corso '10 + Roco WC
off_road
moderator
Kontakt:

Post autor: off_road »

Guziken pisze:Tłumik od Monstera 1999 podpasuje do 2001?Są jakieś różnice?
pomocy!
Niestety to są zupełnie inne tłumiki.
morthias pisze:
Idz do tokarza i sprobuj polaczyc te dwie czesci gwintu malym, stalowym pretem gwintowanym idacym przez ich srodek, wklejonym na dobry klej. Najtansze rozwiazanie, sporo ludzi to robilo i nie slyszalem zeby to zawiodlo Wink
Jedyne tanie wyjście w tym momencie.
Ohlins RS Elka DT Marzocchi AvA DSP WP Showa KYB

Serwis:
www.fb.com/BFGsuspension
Guziken
Kontakt:

morthias
Kontakt:

Post autor: morthias »

off_road, tlumik od Monstera 1999 ma inna budowe, ALE mocowany jest w taki sam sposob. Mysle ze bedzie pasowal.
http://allegro.pl/listing/user.php?us_id=22483678 - Cane Corso '10 + Roco WC
Hajdas
Kontakt:

Post autor: Hajdas »

tylko tokarz może cię uratować.. ja osobiście bym trzepnął tym tłumikiem kolegę w głowę i przegonił xD
Guziken
Kontakt:

Słuchajcie,a nie dałoby rady dospawać kawałka pręta na dole tłumika i nagwintować?oczywiście sam bym tego nie robił
ODPOWIEDZ