888 RC3 08r vs Travis Triple
888 RC3 08r vs Travis Triple
Siema. Mam 2800 na wydania i myśle że zdecyduje sie na ktoryś z tych 2 amorów. Nigdy nie jeździłem na żadnym z nich jedynie na 66 rc i na nixonie więc nie mam porównania. Rozważę wszystkie za i przeciw ;P pozdro
sasiel travisa jakbys poszukał to moze udac sie znacznie taniej wyrwac, uzywki chodza zreszta za grosze. Travis z intrinsic czy tpc+ ? Intrinsic pracuje mega ładnie tyle, ze nie wszystkim pasuje predkosc odbicia (dla niektórych zawolna). Tak mocny i fajny amor.
O rc3 sie nie wypowiem ale do mnie nowe 888ki nigdy nie przemawialy
O rc3 sie nie wypowiem ale do mnie nowe 888ki nigdy nie przemawialy
Wydaje mi się że "Pan Moderator" Travisa nawet nie dotykał
Prędkość odbicia jest taka jaką sobie ustawisz, do tego jest takie małe pokrętło po prawej stronie, w dodatku odbicie zwiększa się wraz z prędkością dobicia widelca, zatem może wracać i 10 sekund ale jak go dobijesz to wróci szybciej.
Porównująć
-Travis ma bardziej liniową charakterystykę skoku
-wszystko jest zamknięte w środku i trzeba dobierać sprężyny do wagi ridera
-Zdarzały się wadliwe golenie dolne, w przypadku gwarancji są wymieniane na nowe
-Travis się szybko zapycha, trzeba często wymieniać olej albo pielęgnować Brunoxem, ale za to praca nawet na drobnych nierównościach jest bardzo płynna (wybiera nawet kurz z chodnika)
-czasami dobija, wykorzystuje cały skok widelca pomimo stosunkowo małego sagu
-Bardzo łatwo wyczuwalna i przewidywalna praca widelca
888RC3
-Tyle regulacji że można się pogubić, ale można perfekcyjnie ustawić.
-Trochę mniej czuła praca, bardziej progresywna,
-Występowało dużo wadliwych tłumików, blokowały się przy dobiciu, na gwarancji można naprawić.
-Niema uczucia dobicia, też wykorzystuje cały skok ale żeby uzyskać satysfakcjonującą czułość do dh trzeba ustawić więcej sagu
Podsumowując Travis jest bardziej do DH ale w lekkim FR spisuje się bardzo dobrze. Do ogromnych wybić i gigantycznych dropów lepszy będzie 888
Osobiście posiadam Travisa Intrinsic i myślę o zakupieniu 888RC3

Prędkość odbicia jest taka jaką sobie ustawisz, do tego jest takie małe pokrętło po prawej stronie, w dodatku odbicie zwiększa się wraz z prędkością dobicia widelca, zatem może wracać i 10 sekund ale jak go dobijesz to wróci szybciej.
Porównująć
-Travis ma bardziej liniową charakterystykę skoku
-wszystko jest zamknięte w środku i trzeba dobierać sprężyny do wagi ridera
-Zdarzały się wadliwe golenie dolne, w przypadku gwarancji są wymieniane na nowe
-Travis się szybko zapycha, trzeba często wymieniać olej albo pielęgnować Brunoxem, ale za to praca nawet na drobnych nierównościach jest bardzo płynna (wybiera nawet kurz z chodnika)
-czasami dobija, wykorzystuje cały skok widelca pomimo stosunkowo małego sagu
-Bardzo łatwo wyczuwalna i przewidywalna praca widelca
888RC3
-Tyle regulacji że można się pogubić, ale można perfekcyjnie ustawić.
-Trochę mniej czuła praca, bardziej progresywna,
-Występowało dużo wadliwych tłumików, blokowały się przy dobiciu, na gwarancji można naprawić.
-Niema uczucia dobicia, też wykorzystuje cały skok ale żeby uzyskać satysfakcjonującą czułość do dh trzeba ustawić więcej sagu
Podsumowując Travis jest bardziej do DH ale w lekkim FR spisuje się bardzo dobrze. Do ogromnych wybić i gigantycznych dropów lepszy będzie 888
Osobiście posiadam Travisa Intrinsic i myślę o zakupieniu 888RC3
http://www.dh-zone.com/forum/viewtopic.php?f=22&t=74297
Tassadar mi sie wydaje, ze chyba niedoczytales tego co pisałem. Tam bylo NIEKTÓRYM MOZE NIE ODPOWIADAĆ. Wiem do czego słuzy regulacja ale pare osób, które miało z nim kontat (nie chodzi tutaj o mnie bo mi to nie przeszkadzało) nie było zadowolonych z szybkosci odbicia w dowolnym ustawieniu.Zakres regulacji nie odpowiada kapisz? Musiałem ci to chłopie tak rozkładać? Geez czego to w szkołach to ucza ostatnio. A akurat Travis przechowywany jest w promieniu kilku metrów od mojego bika wiec mysle, ze mam z nim troche kontaktu 
BTW. rc3 tyle regulacji? HSC i LSC w 1 pokretle to 1 mniej regulacja. To, ze zamiast tego dali i naprezenie wstepne i powietrzna regulacje ugiecia mi tego nie wyrównuje.

BTW. rc3 tyle regulacji? HSC i LSC w 1 pokretle to 1 mniej regulacja. To, ze zamiast tego dali i naprezenie wstepne i powietrzna regulacje ugiecia mi tego nie wyrównuje.
Panowie miejcie litość ponizej ctrl+V z polskiej instrukcji do tych 888:
(wedle działania Steel2 powinienem wkleić link: http://marzocchi.com i zwyzywać was troszkę, ze jesteście lenie gupki itp. itd.
)
VA (Volume Adjuster w kąpieli olejowej)
Obracając regulatorem VA (w tłumikach RC3 widelców 888) można
zmieniać objętość komory wewnątrz widelca. Jest to równoznaczne ze
zmianą poziomu oleju. Zmniejszając objętość komory powietrznej zwiększa
progresję twardości bez konieczności otwierania widelca wlewania
większej ilości oleju.
Po ludzkiemu robi to samo co regulacja bottom out w dhx 5.0
(wedle działania Steel2 powinienem wkleić link: http://marzocchi.com i zwyzywać was troszkę, ze jesteście lenie gupki itp. itd.

VA (Volume Adjuster w kąpieli olejowej)
Obracając regulatorem VA (w tłumikach RC3 widelców 888) można
zmieniać objętość komory wewnątrz widelca. Jest to równoznaczne ze
zmianą poziomu oleju. Zmniejszając objętość komory powietrznej zwiększa
progresję twardości bez konieczności otwierania widelca wlewania
większej ilości oleju.
Po ludzkiemu robi to samo co regulacja bottom out w dhx 5.0
sasiel, wydaje mi się że w Plusie w Warszawie była duża przecena na travisy.
Ale, tak jak wszyscy wyżej napisali, widelec jest raczej do dH i odczuwalnie dobija.
Poza tym, wybijanie się z tym widelcem inaczej jak z bunny hopa jest bardzo męczące.
Przy Twojej wadze najprawdopodobniej będziesz musiał wymienić sprężyny i moim zdaniem to już wtedy traci sens i lepiej brać 888
Ale, tak jak wszyscy wyżej napisali, widelec jest raczej do dH i odczuwalnie dobija.
Poza tym, wybijanie się z tym widelcem inaczej jak z bunny hopa jest bardzo męczące.
Przy Twojej wadze najprawdopodobniej będziesz musiał wymienić sprężyny i moim zdaniem to już wtedy traci sens i lepiej brać 888
http://www.dh-zone.com/forum/viewtopic.php?f=22&t=74297
jak jeździłem na travisie ważyłem 73
i na miękkiej sprężynie rzadko dobijałem
a co do twardej sprężyny
myślę że i tak będzie ładnie działał
Travis działa bardzo łaadnie, o ile będzie Ci się chciało o niego dbać ( psiknąć brunoxem, odwrócić go i częściej serwisować)
888 niby mocniejsze , ale moim zdaniem nie sztywniejsze i cięższe
bodajże w seasons jeden z prosów pomykał na demówce z travisem takie konkretne hopki i było widać że źle nie jest
a co do kupna twardej spręż, to da się używaną wyrwać
:D
pozdrower
i na miękkiej sprężynie rzadko dobijałem
a co do twardej sprężyny
myślę że i tak będzie ładnie działał
Travis działa bardzo łaadnie, o ile będzie Ci się chciało o niego dbać ( psiknąć brunoxem, odwrócić go i częściej serwisować)
888 niby mocniejsze , ale moim zdaniem nie sztywniejsze i cięższe
bodajże w seasons jeden z prosów pomykał na demówce z travisem takie konkretne hopki i było widać że źle nie jest

a co do kupna twardej spręż, to da się używaną wyrwać

pozdrower
Slavvduro