Freeride - zjazd dla przyjemności , rower maja twardsze ustawienie zawieszenia
Downhil - zjazd na czas po wyznaczonej trasie , zawieszenie bardziej miękko zestrojone
mnie się freeride kojarzy po prostu dużo szerzej niż DH. Downhill to czysty zjazd wyznaczoną trasą, a pod freeride łatwo podpiąć jakieś kładki, hopki, odkrywanie nowych miejscówek, przez nikogo wcześniej nie uczeszczanych. Do tego wszystkiego można dodać jeszcze jakieś triki.
Wg mnie 4x, dh, dirt wywodza się właśnie od freeride'u.
Aqqs chyba słabo znasz temat,że nie potrafiłeś wskazać różnic DH był zawsze dla mnie specyficzną i sprecyzowaną formą FR,nastawioną tylko na jak najszybsze pokonanie trasy. Sam FR to szerokie pojęcie oznaczające ogólnie "swobodę,wolność" w jeżdzeniu (czyli dla zabawy z różnymi hopami,dropami itp. )
Spaced Źle mnie zrozumiałeś. Zauważ że ludzie sami to wybierają, i to tylko wyłącznie ich decyzja. Zawsze mogą od tego odejść, ale jak chcesz to pogadamy na gg o tym
a freeride, to tak naprawdę wszystko w jednym, to przedewszystkim wolność wyboru, a dh to odmiana fr.
LestatBiker pisze:a freeride, to tak naprawdę wszystko w jednym, to przedewszystkim wolność wyboru, a dh to odmiana fr.
temat strasznie oklepany ale to tutaj jest blad. To od DH wszystko sie zaczelo, cale dzisiejsze MTB rozpoczynalo sie od zjazdu.. FR to jazda bardziej stylowa niz ta na czas, a wiec dh. Dobrze podsumowal to Schodek...
pozdro
nikom w sumie masz racje, ale sądzę ze tak naprawdę dh narodziło się wtedy, gdy pierwszy leśny ludek poskładał rower i zaczął śmiganie, potem spotkał drugiego leśnego ludka z rowerem, i zaczęli się ścigać...Jednak na początku robili to tylko po to , aby cieszyś sie niezależnością i wolnością ;]
wojtasu to co napisales ze fr twarde zawieszenie a dh miekkie to zupelnie na odwrót ;p juz konczy sie czas co sie mialo mega miekie zawieszenie i ten kto mial łózko wodne to był mega. Teraz to sie zawieche juz bardziej utwardza.
LestatBiker - nie rozumiem sensu dyskusji i wymyślania własnych teorii, skoro historia MTB jest bardzo dobrze znana i wystarczy się z nią zapoznać. Nazwy dyscyplin też są znane i na całym świecie używane. Po co więc dorabiać teorię skoro wszystko jasne ?
Jak macie problem z nazwaniem czegoś to wystarczy sięgnąć do tego jak dana nazwa powstała i po problemie.