XCR 120mm- kit wciskają z tym skokiem????
XCR 120mm- kit wciskają z tym skokiem????
Tak jak w temacie. Słyszałem że producenci amortyzatorów XCR 120mm oszukują klijentów, pisząc że amor ma 120mm skoku a tak naprawde ma 100mm(z czego wykorzystuje 70-80).Pytam się bo nie wiem czy tak jest tylko z modelami z 2008 roku czy wszystkie egzemplarze nawet z roku 2009. Dodam jeszcze że ten amor ma mój kolega i jest tak samo. W instrukcji pisze 120 a to nawet 100 nie jest!!!!!!!!!!!
I jeszcze jedno pytanie: W tym amorze jest regulacja twardości , ale ja sobie zadaje pytanie takie że na gówna tam ta regulacja!!!!! Jak to nie ma różnicy czy ja ustawie na miękkie czy twarde. Jest różnica ale to taka że praktycznie nieodczuwalna.Jak ktoś by mi to przestawił to bym się nie skapną że coś jest nie tak bo ta regulacja to na gówno jest bo to wogule nieodczuwalne jest
I jeszcze jedno pytanie: W tym amorze jest regulacja twardości , ale ja sobie zadaje pytanie takie że na gówna tam ta regulacja!!!!! Jak to nie ma różnicy czy ja ustawie na miękkie czy twarde. Jest różnica ale to taka że praktycznie nieodczuwalna.Jak ktoś by mi to przestawił to bym się nie skapną że coś jest nie tak bo ta regulacja to na gówno jest bo to wogule nieodczuwalne jest
heh ta regulacja jest prawie nie odczuwalna dlatego ze tam jest bardzo drobny gwin z malutkim skokiem...tam w srodku z korka wysuwa sie taka tuleja z gwintem zespolona z tym pokretlem... w santourach tak malo odczuwalna jest ta regulacja bo przy tak malym skoku gwintu po powiedzmy 10obrotach to sie wysuwa z 10mm czyli tyle co nic... w moich 888rc2x jest gwint z duzym skokiem i zakres regulacji jest spory bo sprezyny mozna scisnąć o jakies hmmm zeby nie sklamac.. powiedzmy 3-4cm.. strzelam teraz bo nie bede rozkrecal amora zeby to zmierzyc...
wiec takie scisniecie sprezyn daje sporą różnice...
a tak wogole to ta regulacja to nie twardosc tylko napiecie sprezyn..czyli czułość amora... fakt robi sie on minimalnie twardszy... ale najbardziej wplywa to na czułość pracy na poczatku skoku...
a co do skoku santourow.. nie wiem jak w tych nowszych modelach ale kiedys w santourach byl elastomer.. ktory mial niby zapobiegac dobijaniu.. i on wlasnie blokował amora tak przy 80-90mm.. oni chyba wsadzili taki twardy i dlugi elastomer po to zeby amor nie dobil nawet przy wadze 150kg i bardzo silnym uderzeniu z gory.. tylko szkoda ze korona by tego nie wytrzymala
jednym slowem... zeby ten XCR jakos pracowal to najlpeiej go rozebrac i wywalic lub skrocic elastomer nasmarowac go itp...
najpierw polecilbym wyjęcie elastomera a jesli amor zacząłby dobijac to wtedy skrocic elastomer powiedzmy 2cm i wtedy wlozyc i zobaczyc ile bedzie wykorzystywal...
jak ja kiedys mialem duracza czyli z 3-4lata temu... to robilem w nim mase roznych patentow... miedzy innymi władowałem do niego sprezyne od jakiegos innego amorka... nie wiem od jakiego ale byla bardziej miękka.. nawet za miekka bo amor dobijal..wiec wpakowalem mu jeszcze elastomer.. i w efekcie duracz chodzil bardzo ladnie jak na duracza.. no bo wiadomo ze 66RC to to nie było
generalnie wystarczy troche zdolnosci majsterkowicza troche checi ciut wiedzy i mozna poprawic prace tych amorkow...
wiec takie scisniecie sprezyn daje sporą różnice...
a tak wogole to ta regulacja to nie twardosc tylko napiecie sprezyn..czyli czułość amora... fakt robi sie on minimalnie twardszy... ale najbardziej wplywa to na czułość pracy na poczatku skoku...
a co do skoku santourow.. nie wiem jak w tych nowszych modelach ale kiedys w santourach byl elastomer.. ktory mial niby zapobiegac dobijaniu.. i on wlasnie blokował amora tak przy 80-90mm.. oni chyba wsadzili taki twardy i dlugi elastomer po to zeby amor nie dobil nawet przy wadze 150kg i bardzo silnym uderzeniu z gory.. tylko szkoda ze korona by tego nie wytrzymala

jednym slowem... zeby ten XCR jakos pracowal to najlpeiej go rozebrac i wywalic lub skrocic elastomer nasmarowac go itp...
najpierw polecilbym wyjęcie elastomera a jesli amor zacząłby dobijac to wtedy skrocic elastomer powiedzmy 2cm i wtedy wlozyc i zobaczyc ile bedzie wykorzystywal...
jak ja kiedys mialem duracza czyli z 3-4lata temu... to robilem w nim mase roznych patentow... miedzy innymi władowałem do niego sprezyne od jakiegos innego amorka... nie wiem od jakiego ale byla bardziej miękka.. nawet za miekka bo amor dobijal..wiec wpakowalem mu jeszcze elastomer.. i w efekcie duracz chodzil bardzo ladnie jak na duracza.. no bo wiadomo ze 66RC to to nie było

generalnie wystarczy troche zdolnosci majsterkowicza troche checi ciut wiedzy i mozna poprawic prace tych amorkow...
[S] [b]DHX 5.0 241mm stan bdb[/b]
5th Elemen 241mm stan bdb
gg: 9422645
5th Elemen 241mm stan bdb
gg: 9422645
Kilka razy widziałem sytuację jak ziomek zamawiał XCRa 120mm i dostawał 100mm. Trzeba po prostu w uwagach zamówienia napisać że chcesz taki a nie inny. Jak mi przysłali 100mm to odesłałem im to z powrotem i dostałem rabat 10%, zwrot kosztów przesyłki i darmowego kuriera na XCRa 120mm w ramach rekompensaty 

to jest gowno prawda bo xcr ma 100 i wiecej sie nie ugina a durex ma 110 brat mial xcr a ja duro, a ta regulacja w xcr zeczywiscie gowno daje a amor jest tak miekki ze nie ma najmniejszych oporow zeby go dobic a praca to jest jakas 1 dzien po nasmarowaniu wzglednie w moim duro sa lagi 13cm a kupowalem 130 i tak samo brat 120 jedynie mozna tam wsadzic jakies sprezyny twardsze ale to nie wiem czy sie oplaca 

Jak mialem XCRa to chodzil tak jak powinien na taki skok. Trudno żeby amor za 150zł wykorzystywał cały skok z miejsca, na zjeździe i na hopach... I do tego nigdy nie dobijał
Czego tu chcieć...
Wujek_Ray nie wiem o co sie tak bulwersujesz, kup sobie totema to będziesz miał wszystko jak chcesz, a nie żądasz nie wiadomo czego po XCRze

Wujek_Ray nie wiem o co sie tak bulwersujesz, kup sobie totema to będziesz miał wszystko jak chcesz, a nie żądasz nie wiadomo czego po XCRze

kacperg2 mojego brata byla 120 i chyba jak pamietam nie mial elastomeru a wykorzystywal 100 duro to jeszcze bo mial elastomer ktorego zastosowania i tak nie rozumialem bo nie byloby zbytniej roznicy gdyby go nie bylo wcale, a twardsze sprezyny to do duro bo ma chociaz te lagi 32 a na 30 to ciezko znalezc cos 

-
- Kontakt: