Jak zapleść to koło?

mas1o
Kontakt:

Jak zapleść to koło?

Post autor: mas1o »

Mam obrecz dartmoor blizzard i nową piastę DaBomb HS-R10.
Wczesniej mialem novateca 42 sb.

Wczesniej kolo chcialem miec zaplecione na trzy krzyże, nie wiedzialem jaki wymiar z obreczy podac, wiec podalem ten co byl na niej napisany 559 i potrzebną długosc szprych podalem Panu od zaplatania, zeby wzial ze sklepu jak bedzie szedl do domu mi zaplatac.
Oczywiscie szprychy okazaly sie za dlugie, ale udalo sie zaplesc kolo na 4 krzyże.
Kolo dzialalo normalnie, nic mi w nim nie przeszkadzało.

Dopiero teraz jak przelozylem do Tosy Inu to wyglada to o tak:

Obrazek

Wiem ze mało widac, ale w schemacie to bedzie tak (od góry):

Obrazek

Kolo co najdziwniejsze nie trze w tym miejscu przy rurze podsiodłowej, a nawet wyglada jak by dobrze lezało.

Morał z tego taki ze nie mam pojecia w czym rzecz, ani jakie szprychy kupic zeby bylo dobrze.

(piaste bede mial dopiero jutro, wiec narazie nie mam jak zmierzyc kolnierzy)

Cos mi sie o uszy obilo ze np w bighitach kolo trzeba zaplatac na tej samej dlugosci szprych - moze tu jest podobnie?
Steel2
Kontakt:

Post autor: Steel2 »

No moje oko starczyło by odsadzenie skorygować. Nie sądzę być musiał szprychy zmieniać,
[url=http://www.weeze.pl/][color=#ff0033][b]weeze.pl[/b][/color][/url]
mas1o
Kontakt:

Kolo caly obrót jest tak samo - nie robi sie po obrocie o 180° pochylone w lewo.

A z odsadzeniem nie mam pojęcia o co chodzi.
Morris
Kontakt:

Post autor: Morris »

a może masz krzywy wahacz? no ew. piasta źle siedzi na osi... nie mam innych pomysłów... na pewno nie est to wina szprych bo skoro skrzywienie nie przechodzi na lewo to musi to być problem czegoś nieruchomego, jak właśnie osi lub wahacza. spróbuj obrócić oś o np. 90st. w hakach i zobacz wtedy...
morthias
Kontakt:

Post autor: morthias »

Moim zdaniem masz krzywa rame. Zastanow sie - jesli w poprzedniej ramie bylo dobrze i kolo nie bylo przekoszone na zadna ze stron, a w tej jest, to raczej wymiana szprych tutaj nie pomoze.
http://allegro.pl/listing/user.php?us_id=22483678 - Cane Corso '10 + Roco WC
Rowerek
Kontakt:

Post autor: Rowerek »

Moim zdaniem tak jak kolega steel2 napisał, przeciągnąć lekko koło na lewą stronę. Sądząc po twoim schemacie, patrząc od góry, koło jest jakby lekko skręcone w prawo. Jeśli w poprzedniej ramie było dobrze to na moje oko coś nie teges może być z tylnymi hakami. Skontroluj czy aby napewno są dobrze przyspawane.
mas1o
Kontakt:

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

No i nie wiem, jesli dalbym prawe szprychy krótsze, obrecz przesunela by sie w lewą strone. Ale skoro przesune je w lewo/prawo to bedzie o tak:

Obrazek

To jak mam sprawdzic czy rama nie jest krzywa? Ośki od linków pomiedzy rama a wahaczem są proste, linki tez, łożyska wymienione...
Rowerek
Kontakt:

Post autor: Rowerek »

Czyli koło jest lekko skręcone. Moim zdaniem hak od strony kasety jest minimalnie bliżej ramy niż ten od strony tarczy, a z tym już raczej nie za bardzo da się cokolwiek zrobić. Nie pomoże tu wymiana szprych ani przeciąganie. Jak możesz to zrób zdjęcie całego tylnego wahacza łącznie z linią koła i wrzuć. Tak samo od dołu jak to pokazałeś na tych ostatnich zdjęciach.
mas1o
Kontakt:

No to sprawa wyglada tak, ze po zalozeniu kola odwrotnie jest lepiej. I juiz tak by moglo zostac w sumie.

A haki jak mierzylem tak od łożysk przy wahaczu to chyba różnica jest 1mm. Ale to moze byc wina pogiętej linijki.

Obrazek
Obrazek
Obrazek
MUSZEL
Kontakt:

Post autor: MUSZEL »

to coś tu nie gra... napweno masz prostą oś koła?
utros
Kontakt:

Post autor: utros »

ja bym przeciagnol kolo w lewo
first learn to be humans then learn to ride bike!!!
ODPOWIEDZ