Witam, własnie stoje przed wyborem hamulców. Waze 75kg. Hamulce beda uzywane w dh z tarczami 203mm i 180mm. Nie moge sie jednak zdecydowac miedzy codami a elixirami. Wiadomo, ze code jest mega silny, ale jak jest z elixirami? Daja rade w dh? Mogłby ktos napisac cos o sile elixira?
jak kupujesz elixiry to masz tarcze 185mm oraz 160mm do wyboru . 203mm tylko osobno i jeszcze trzeba adapter dokupić wtedy, tak przynajmniej było jak ja brałem.
No trzeba, ale ja na szczescie adaptery mam w domu, tarcze 185 dam na tył, a do przodu mam formułe 203mm, wiec problem mam z głowy. kacperg2a jak z siła hamowania elixirów? Sa sporo mocniejsze od juicy 7?
Elixir to siła między Juicy 7 a Code z lepszą modulacją niż te oba,ale podobno lubią klamki w nich padać.Ja od siebie polecę Hope M4 ,wystarczająca siła,b.dobra modulacja,no albo Saint 09 siła coda z bardziej wyczuwalną modulacją plus Hope/Saint = łatwiejsze odpowietrzanie Ale na wagę 75kg moim zdaniem Saint/Code to za dużo.
Ja nie dużo śmigałem na tych elixirach, ale byłem pod wrażeniem. Fajna modulacja i siła hamowania też duża. Na stromych odcinkach dobrze sobie radzą. Od siebie mogę polecić nowe Sainty 09. Też stałem przed wyborem:Elixir/Code/Saint, wybrałem sainty i nie żałuję. Za cały komplet tzw. hamulec przód i tył, 2x tarcza zapłaciłem ok 1260zł na rowerowy.com, polecam.............ale wybór należy do ciebie
jurant Znam jedną osobę która miała problem z odbijaniem klamki w Elixirze,po jego lekkim nagrzaniu i musiał całyczas z nimi kombinować.Na forum też można znaleźć parę osób które nie polecą Elixirów...z tego co pamiętam też chodziło o klamkę właśnie