koło tył - problem (symetria w ramie)

Tomeszek
Kontakt:

koło tył - problem (symetria w ramie)

Post autor: Tomeszek »

witam

po wymienieniu nypli w kole tylnym i wstepnym centrowaniu przezemnie, zauważyłem że koło nie jest symetryczne w ramie. tzn przesunięte jest w stronę tarczy w ramie, czym to może byc spowodowane? regulowac to podkładkami w mocowaniu piasty, czy to kwestia złego centrowania (choc w to wątpie)?

dane kola
piasta ns coaster
obrecz mtx39
szprychy i nyple dt swiss
rama scott voltage

:roll:
siwy-84
Kontakt:

Post autor: siwy-84 »

musisz poluzowac szprychy po stronie tarczy, a naciagnac po stronie kasety.
Tomeszek
Kontakt:

Post autor: Tomeszek »

ok, troche sie pobawiłem i jest lepiej, dzięki za pomoc, sam wcześniej na to wpadłem ale widocznie za mało kręciłem żeby zobaczyć efekt :wink:
brooce
Kontakt:

Post autor: brooce »

Ja mam podobny problem... koło jest w ramie przesunięte na lewo. Z tym że szprychy prawe mam i tak bardziej naciągnięte niż lewe - czy jeśli naciągnę je jeszcze bardziej, to szprychy lewe się nie "poluzują" (wtedy będą zdecydowanie zbyt luźno) ?
http://brooce.pinkbike.com
PoleK
Kontakt:

Post autor: PoleK »

jak naciagniesz prawa strone to lewa sie naciagnie.. jesli przeciagniesz kolo w prawo cale:)

ogolnie to roznie bywa w ramach, w jednek trzeba na srodku, w innej lekko w prawo... zalezy od ramy, szczegolnie w FS
http://www.pinkbike.com/photo/5516869/
http://tnij.com/Sprzedam_stuff :)
wojtec
Kontakt:

Post autor: wojtec »

Przeciez to naormalne jeszcze nie spotkalem sie z rama w ktorej kolo po centrowaniu np. na centrownicy w jakims serwisie rowertowym bylo idealnie na srodku ...
Trzeba poprostu je docenrowac do ramy jak dociagniesz juz kolo na odpowiednie miejsce to musisz podciagnac wszystkie szprychy zarowno lewa strone jak i prawa
(o ile zachodzi taka potrzeba) .
Kupie damper dhx 4.0 lub 5.0 dlugosc 222
easy_rider_1
Kontakt:

Post autor: easy_rider_1 »

wojtec pisze:
Przeciez to naormalne jeszcze nie spotkalem sie z rama w ktorej kolo po centrowaniu np. na centrownicy w jakims serwisie rowertowym bylo idealnie na srodku ...
To świadczy tylko i wyłącznie o poziomie jaki prezentuje serwis w którym centrujesz koła :lol:
Dobry serwis wystawia kwit na centrowane koło, po miesiącu uderzasz żeby dociągnęli szprychy (za free) :mrgreen:
wojtec
Kontakt:

Post autor: wojtec »

Hellraiser
sam sobie centruje kola i zawsze mam wycentrowane na srodku (za free) :wink:
ODPOWIEDZ