po wymienieniu nypli w kole tylnym i wstepnym centrowaniu przezemnie, zauważyłem że koło nie jest symetryczne w ramie. tzn przesunięte jest w stronę tarczy w ramie, czym to może byc spowodowane? regulowac to podkładkami w mocowaniu piasty, czy to kwestia złego centrowania (choc w to wątpie)?
dane kola
piasta ns coaster
obrecz mtx39
szprychy i nyple dt swiss
rama scott voltage
Ja mam podobny problem... koło jest w ramie przesunięte na lewo. Z tym że szprychy prawe mam i tak bardziej naciągnięte niż lewe - czy jeśli naciągnę je jeszcze bardziej, to szprychy lewe się nie "poluzują" (wtedy będą zdecydowanie zbyt luźno) ?
Przeciez to naormalne jeszcze nie spotkalem sie z rama w ktorej kolo po centrowaniu np. na centrownicy w jakims serwisie rowertowym bylo idealnie na srodku ...
Trzeba poprostu je docenrowac do ramy jak dociagniesz juz kolo na odpowiednie miejsce to musisz podciagnac wszystkie szprychy zarowno lewa strone jak i prawa
(o ile zachodzi taka potrzeba) .
wojtec pisze:
Przeciez to naormalne jeszcze nie spotkalem sie z rama w ktorej kolo po centrowaniu np. na centrownicy w jakims serwisie rowertowym bylo idealnie na srodku ...
To świadczy tylko i wyłącznie o poziomie jaki prezentuje serwis w którym centrujesz koła
Dobry serwis wystawia kwit na centrowane koło, po miesiącu uderzasz żeby dociągnęli szprychy (za free)