PRZECZYTAJĆIE TO WSZYSCY
PRZECZYTAJĆIE TO WSZYSCY
Chciałem poruszyc tematszeroko rozumianego bezpieczeństwa
Nie chodzi mi o to czy jeździsz w ochraniaczach czy w kasku czy na golasa.
Nawet jesli jestes mistrzem swiata i wszystkie triki siekasz i nigdy sie nie przewracasz to dokoła ciebie napewno nie raz sie ktos glebnął.
Rozchodzi sie o poważne gleby których skutkiem są złamania i trwałe urazy bo na to jestesmy narażeni wszyscy bikerzy
W takiej sytuacji pierwszej pomocy udzielaja albo i nie nasi współ rider'zy nie zawsze jest to dobrze udzielona pomoc a czesto moze zaszkodzic.
Byłem ostatnio na szkoleniu dla ratowników drogowych.
Prowadził to bardzo dowcipny koles który w łatwy sposub przekazywał bardzo istotne informacje na temat ratowania zycia.
Pomyslałem aby zorganizowac takie szkolenie tylko z zakresu wypatków mogacych sie nam przytrafic w czasie latania a dokładniej londowania itp, aby umiec odpowiednio zdjagnozowac obrazeniaaaa i umiec sobie albo komus pomóc.
Teraz mam pytanie do was czy ktos by sie na to pisał.
Cała organizacja szkolenia zalezy od ilosci chetnych.
Moze ktos z was ma pomysł na sale w której mogło by sie to odbyc.
Czekam na odpowiedz, komentarze i pomysły
bezpiecznych lotów
Nie chodzi mi o to czy jeździsz w ochraniaczach czy w kasku czy na golasa.
Nawet jesli jestes mistrzem swiata i wszystkie triki siekasz i nigdy sie nie przewracasz to dokoła ciebie napewno nie raz sie ktos glebnął.
Rozchodzi sie o poważne gleby których skutkiem są złamania i trwałe urazy bo na to jestesmy narażeni wszyscy bikerzy
W takiej sytuacji pierwszej pomocy udzielaja albo i nie nasi współ rider'zy nie zawsze jest to dobrze udzielona pomoc a czesto moze zaszkodzic.
Byłem ostatnio na szkoleniu dla ratowników drogowych.
Prowadził to bardzo dowcipny koles który w łatwy sposub przekazywał bardzo istotne informacje na temat ratowania zycia.
Pomyslałem aby zorganizowac takie szkolenie tylko z zakresu wypatków mogacych sie nam przytrafic w czasie latania a dokładniej londowania itp, aby umiec odpowiednio zdjagnozowac obrazeniaaaa i umiec sobie albo komus pomóc.
Teraz mam pytanie do was czy ktos by sie na to pisał.
Cała organizacja szkolenia zalezy od ilosci chetnych.
Moze ktos z was ma pomysł na sale w której mogło by sie to odbyc.
Czekam na odpowiedz, komentarze i pomysły
bezpiecznych lotów
-
- Kontakt:
MAST takie szkolenia to jest zajebista sprawa, a co ważniejsze-potrzebna.
sam skończyłem podstawowy kurs na ratownika maltańskiego. Jak jestem gdzies w górach i śmigam z kumplem który tez skończył taki kurs to mam pełen luzik, bo wiem że jak sie rozwale na jakimś drzewie to on mnie przez przypadek nie dobije, tylko pomoze jak trzeba:) Jesli macie mozliwośc skozystania z takiego kursu to nie opierdalać sie, kozystajcie!!!
sam skończyłem podstawowy kurs na ratownika maltańskiego. Jak jestem gdzies w górach i śmigam z kumplem który tez skończył taki kurs to mam pełen luzik, bo wiem że jak sie rozwale na jakimś drzewie to on mnie przez przypadek nie dobije, tylko pomoze jak trzeba:) Jesli macie mozliwośc skozystania z takiego kursu to nie opierdalać sie, kozystajcie!!!
http://www.pinkbike.com/modules/photo/?op=view&image=434847
-
- Kontakt:
Siemka ! Sam ukończyłem 16 godzinny kurs PCK pierwszej pomocy i mniej wiecej wiem co zrobić gdy człowiek jest nieprzytomny jak uciskać ile wdechów itd
[]/\[]ięc Polecam go wszystkim Bikerom aby ukończyli sobie cos takiego , sądzę , że jest to bezpłatne a jeśli płatne to napewno za niewielkie pieniądze .
Warto mieć cos takiego za sobą , zreszta z tego co wiem taki kurs zdaje sie równocześnie przy egzaminie na prawo jazdy .
Ja osobiście posiadam Certyfikat PCK
Narka pozdrawiam !!
[]/\[]ięc Polecam go wszystkim Bikerom aby ukończyli sobie cos takiego , sądzę , że jest to bezpłatne a jeśli płatne to napewno za niewielkie pieniądze .
Warto mieć cos takiego za sobą , zreszta z tego co wiem taki kurs zdaje sie równocześnie przy egzaminie na prawo jazdy .
Ja osobiście posiadam Certyfikat PCK
Narka pozdrawiam !!
[]\/[]onGooSe C[]-[]ardLuc[]<
-
- Kontakt:
pomysl dobry,ale nie kazdy dobry pomysl jest do zrealizowania.
Po pierwsze mialem taki kurs w liceum i NIC nie pamietam z niego.
Po drugie nie raz uczestniczylem czy widzialem ****** wypadek i wtedy bierzesz komore do reki,999 i czekasz jak przyjada.
Po pierwsze mialem taki kurs w liceum i NIC nie pamietam z niego.
Po drugie nie raz uczestniczylem czy widzialem ****** wypadek i wtedy bierzesz komore do reki,999 i czekasz jak przyjada.
http://www.pinkbike.com/modules/photo/?op=view&image=443970
-
- Kontakt:
Panowie mi chodzi o profesjonalny kurs dotyczasy konkretnych obrazene ( kregosłup, żebra, płuca ramiona, obojczyki, konczyny palce)czyli t owszystko co moze sie przydarzy na dirtach i innych hopach. konkret jak sobie pomoc jak zdjagnozowac kiedy dzwonic po karetke itp. Zeby nie było opcji ze nic mi niejst a nstepnego dnia operacja i nastawianie bo koles ze złamana łapą dalej skakał.
Bynajmniej nie chodzi mi o kurs pck na którym powiedza ze jak cie poli brzuch to jedz węgiel, tylko ze nikt sie nie doczytał ze trzeba stosowac jedna kapsułke na kilogram ciała. Czyli jak jestes mojej postury i sie ztrujesz to musisz zjesc conajmniej szufelke wegla i wtedy to dopiero bedziesz miał zatruty orgaznizm.
A wiec ja mam namiar na goscia ktory jest profejonalista w tej dziedzinie i zajmuje sie tylko prowadzenim szkolen tego typu. Jak by zebrac grupe osób to mozna by takie szkolenie zorganizowac.
Nie ufajcie zbytnio zawartosci karetki. Moj kumpel złamał noge tak ze mu sie stopa wygieła w druga strone ( Nie na bajku) no i panowie z karetki chcieli mu to stope dopasowac do szyny zabezpieczajacej zamias szyne do nogi, naszczescie namiejscu był ratownik topru który znał sie na rzeczy.
Bynajmniej nie chodzi mi o kurs pck na którym powiedza ze jak cie poli brzuch to jedz węgiel, tylko ze nikt sie nie doczytał ze trzeba stosowac jedna kapsułke na kilogram ciała. Czyli jak jestes mojej postury i sie ztrujesz to musisz zjesc conajmniej szufelke wegla i wtedy to dopiero bedziesz miał zatruty orgaznizm.
A wiec ja mam namiar na goscia ktory jest profejonalista w tej dziedzinie i zajmuje sie tylko prowadzenim szkolen tego typu. Jak by zebrac grupe osób to mozna by takie szkolenie zorganizowac.
Nie ufajcie zbytnio zawartosci karetki. Moj kumpel złamał noge tak ze mu sie stopa wygieła w druga strone ( Nie na bajku) no i panowie z karetki chcieli mu to stope dopasowac do szyny zabezpieczajacej zamias szyne do nogi, naszczescie namiejscu był ratownik topru który znał sie na rzeczy.
To jest bardzo dobry pomysł ostatnio wracalismy razem z kumplami z pabu i jeden z nas spadł z okolo 6 metrów ( wiadukt ), dziek temu iz na PO milisym kurs z strażakiem i lekarzem z "R" opanowalismy sie i ja dzowilem po karete a oni go reanimowali - niestety umarł i to jest w tym najgorsze ale trakcja kolejowa ( 3000V ) to nieprzeleweki :/ :(
Does your ability match this stunt ?
www.bts.xt.pl | GG: 3690229 | http://tiny.pl/m4m8
www.bts.xt.pl | GG: 3690229 | http://tiny.pl/m4m8