Sposoby na poszerzenie kierownicy

dziadek_dzidek
Kontakt:

Sposoby na poszerzenie kierownicy

Post autor: dziadek_dzidek »

Witam. Mój kolega potrzebuje poszerzyć swoją kierownicę, jednak dotychczas nie wymyśliliśmy żadnego sposobu wartego uwagi... Macie jakieś koncepcje? Dodam że używać będzie miękkich chwytów typu BMX (więc bez sztywnej tulejki). Pozdrawiam
BikeISFun
Kontakt:

Post autor: BikeISFun »

kupcie takie rury mosiężne jak do co są wsadźcie w kierę na poxipol i módlcie się żeby nie pękło....

Btw dla tych 100+zł kosztów nowej kiery warto tak kombinować i ryzykować kontuzją przy ewentualnym BĘCKU :)?
http://www.allegro.pl/item934868489.html
GgG
moderator
Kontakt:

Post autor: GgG »

Ja mam kierownicę która ma ścianki około 1mm, chciałem włożyć barendy plastikowe wtp ale się nie mieściły do końca. Otoczyłem to co wystawało dętką i okleiłem taśmą izolacyjną, żeby się wyrównało z kierownicą. Na to nasunąłem gripy i takim sposobem mam kierownicę szerszą o 4cm.
Bombell
Kontakt:

Post autor: Bombell »

Jest kilka patentów zależnie ile chcesz przedłużyć.
Jeśli po 1-2cm na stronę to może udać się ze zwykłymi skręcanymi barendami. Na nie założyć kawałki odciętej kierownicy i gotowe.
Można też trochę zyskać na skręcanych gripach na solidnej alu bądź plastikowej podstawie.
Jest też opcja tokarz. Wytoczyć tulejkę o rozmiarach odpowiadających średnicy wewnętrznej kierownicy. Ciasno wbić w kierownicę na to resztki kierownicy bądź coś innego i grip.
Ktoś z sąsiedniego forum też dospawał resztki kierownicy aby ją przedłużyć ale mowa była chyba o stalowej kierownicy.
KaczorAC1
Kontakt:

Post autor: KaczorAC1 »

Kup nową.
KaKTuSSS
moderator
Kontakt:

Post autor: KaKTuSSS »

O kurde .... tylko kupno nowej kierownicy! Nie będziesz na tej kierze jeździł do sklepu po bułki, a wstawienie nowych zębów (o ile tylko to połamiesz) kosztuje znacznie więcej niż zakup kierownicy.
Serwis amortyzatorów przednich BOS/anodowanie/nietypowe uszczelnienia!
GgG
moderator
Kontakt:

KaKTuSSS na prawdę myślisz że poszerzenie o 1-2cm zagraża życiu? 8) nie opierasz całej ręki na tym ostatnim elemencie, masz do dyspozycji jeszcze 11-12cm pozostałe na kierownicy. Chyba, że dziadek_dzidek chce ją poszerzać o 5cm i więcej z każdej strony, wtedy to masz rację.
Spaced
moderator
Kontakt:

Post autor: Spaced »

GgG a ty na prawde myslisz, ze dospawywanie i inne ingerencje w kiere nie obciazaja jej bardziej? ;)
dziadek_dzidek
Kontakt:

Post autor: dziadek_dzidek »

nie nie nie spoko, planujemy poszerzyć ok 2-3 cm z każdej strony
Impus
Kontakt:

Post autor: Impus »

http://www.pinkbike.com/photo/3934603/

Da się bez żadnych przeszkód.Max po 2.5cm na stronę. Jeśli jesteś zainteresowany to skontaktuj się z Disbrainerem. Widziałem na żywo wygląda bardzo solidnie. Z tego co wiem spisuje się wyśmienicie. Sam rozważam poszerzenie swojego Dartmoora z 680 na 730. Kosz oscyluje w okolicach 50zł.
Spaced
moderator
Kontakt:

Impus za 50zl to nie lepiej sprzedac kiere, dolozyc 50zl i kupic szersza?
Dxx
Kontakt:

Post autor: Dxx »

GgG pisze:KaKTuSSS na prawdę myślisz że poszerzenie o 1-2cm zagraża życiu?
A Ty naprawę myślisz że to jest inteligentne posunięcie?
Każda próba zrobienia czegoś z niczego zagraża zdrowiu. Myśleć, wystarczy ze te 3 cm w jakiś sposób oderwą się od reszty przy lądowaniu, gleba gwarantowana, więc sprawa oczywista.

Jedyny sposób poszerzenia kierownicy tzw domowym sposobem jaki widziałem to nabicie drewnianych kołków w kierownicę, jednak takie zabiegi robili znajomi 10-15 lat temu w trialu kiedy nie było po prostu szerszych dostępnych kierownic... dziś na pewno nikt o zdrowych zmysłach tego nie robi.

Można dostać szerokie kierownice za mniej niż 100pln...
[b][SPRZEDAM]
Rockring Shamana, siodło DABOMB chariot, kieronica Easton ea50[/b]
Spaced
moderator
Kontakt:

Dxx tu jest problem bo to zalezy co rozumiesz przez szeroka. Kiery ~750-760mm nie widzialem w takich cenach jeszcze.
war23
Kontakt:

Post autor: war23 »

uzywane syncrosy w tej szerokosci oras cenie:) z 150 zl byla nawet carbonowa ktora kupilem...
Karpiel i Duncon to moje zycie
GgG
moderator
Kontakt:

Dxx Może do końca to nie jest inteligentne, czekam na starą kierownicę, bo poszła na gwarancję. Co do rozlecenia się tego to nie trzymam przecież kierownicy małym palcem, tak samo nie wyciągam jej jedynie tymi palcami. Barendy mam wbite w kierownicę, do tego jeszcze są w nich te śruby rozporowe, jak narazie wszystko się trzyma bardzo mocno i ani widzi drgnąć. Jak odpadnie i powybijam zęby to o tym napiszę, przyznam rację wszystkim tutaj piszącym. Nie kosztowało mnie to nic, ale jak miałbym zapłacić te 50zł to dałbym sobie spokój, bo to tak jak pisano wyżej połowa ceny nowej, szerszej.
Dxx
Kontakt:

Post autor: Dxx »

GgG pisze:
Dxx Może do końca to nie jest inteligentne
jak chcesz, wiesz to jest Twoje zdrowie, tylko po co się narażać... to nie są kosmiczne pieniądze.

Spaced pisze:zalezy co rozumiesz przez szeroka
niby tak, ale to szukanie dziury w całym a bezpieczeństwo chyba ważniejsze i na nim sie tu skupiłem :)
[b][SPRZEDAM]
Rockring Shamana, siodło DABOMB chariot, kieronica Easton ea50[/b]
SeraaX
moderator
Kontakt:

Post autor: SeraaX »

Ja sobie dziś poszerzyłem hussefelta WC za pomocą barendów dartmoora i taśmy izolacyjnej:
Obrazek
Obrazek

Miało być 1,5 cm na stronę wyszło 1,8 i kiera ma teraz niecałe 750mm.
Sam patent waży ok 40-50g i nawet bez gripa mocno siedzi w kierze, a z gripem lizarda jest nie do ruszenia.
Ale i tak nie będę tak jeździł długo, chcę sprawdzić jak się będzie jeździć na szerszej kierze, jak różnica będzie mała to wywalę przedłużki, a jak będzie lepiej to pewnie zmienię kierę
Spaced
moderator
Kontakt:

SeraaX nie pracuje ci to? Bo jakos nie widze sztywnosci w takich rozwiazaniach.
war23
Kontakt:

Post autor: war23 »

No wlasnie?? Ja mam tylko pytanie jaki jest sens poszerzac kiere o tak mala ilosc??
Karpiel i Duncon to moje zycie
ODPOWIEDZ