Sposoby na poszerzenie kierownicy
-
- Kontakt:
Sposoby na poszerzenie kierownicy
Witam. Mój kolega potrzebuje poszerzyć swoją kierownicę, jednak dotychczas nie wymyśliliśmy żadnego sposobu wartego uwagi... Macie jakieś koncepcje? Dodam że używać będzie miękkich chwytów typu BMX (więc bez sztywnej tulejki). Pozdrawiam
Jest kilka patentów zależnie ile chcesz przedłużyć.
Jeśli po 1-2cm na stronę to może udać się ze zwykłymi skręcanymi barendami. Na nie założyć kawałki odciętej kierownicy i gotowe.
Można też trochę zyskać na skręcanych gripach na solidnej alu bądź plastikowej podstawie.
Jest też opcja tokarz. Wytoczyć tulejkę o rozmiarach odpowiadających średnicy wewnętrznej kierownicy. Ciasno wbić w kierownicę na to resztki kierownicy bądź coś innego i grip.
Ktoś z sąsiedniego forum też dospawał resztki kierownicy aby ją przedłużyć ale mowa była chyba o stalowej kierownicy.
Jeśli po 1-2cm na stronę to może udać się ze zwykłymi skręcanymi barendami. Na nie założyć kawałki odciętej kierownicy i gotowe.
Można też trochę zyskać na skręcanych gripach na solidnej alu bądź plastikowej podstawie.
Jest też opcja tokarz. Wytoczyć tulejkę o rozmiarach odpowiadających średnicy wewnętrznej kierownicy. Ciasno wbić w kierownicę na to resztki kierownicy bądź coś innego i grip.
Ktoś z sąsiedniego forum też dospawał resztki kierownicy aby ją przedłużyć ale mowa była chyba o stalowej kierownicy.
-
- Kontakt:
http://www.pinkbike.com/photo/3934603/
Da się bez żadnych przeszkód.Max po 2.5cm na stronę. Jeśli jesteś zainteresowany to skontaktuj się z Disbrainerem. Widziałem na żywo wygląda bardzo solidnie. Z tego co wiem spisuje się wyśmienicie. Sam rozważam poszerzenie swojego Dartmoora z 680 na 730. Kosz oscyluje w okolicach 50zł.
Da się bez żadnych przeszkód.Max po 2.5cm na stronę. Jeśli jesteś zainteresowany to skontaktuj się z Disbrainerem. Widziałem na żywo wygląda bardzo solidnie. Z tego co wiem spisuje się wyśmienicie. Sam rozważam poszerzenie swojego Dartmoora z 680 na 730. Kosz oscyluje w okolicach 50zł.
A Ty naprawę myślisz że to jest inteligentne posunięcie?GgG pisze:KaKTuSSS na prawdę myślisz że poszerzenie o 1-2cm zagraża życiu?
Każda próba zrobienia czegoś z niczego zagraża zdrowiu. Myśleć, wystarczy ze te 3 cm w jakiś sposób oderwą się od reszty przy lądowaniu, gleba gwarantowana, więc sprawa oczywista.
Jedyny sposób poszerzenia kierownicy tzw domowym sposobem jaki widziałem to nabicie drewnianych kołków w kierownicę, jednak takie zabiegi robili znajomi 10-15 lat temu w trialu kiedy nie było po prostu szerszych dostępnych kierownic... dziś na pewno nikt o zdrowych zmysłach tego nie robi.
Można dostać szerokie kierownice za mniej niż 100pln...
[b][SPRZEDAM]
Rockring Shamana, siodło DABOMB chariot, kieronica Easton ea50[/b]
Dxx Może do końca to nie jest inteligentne, czekam na starą kierownicę, bo poszła na gwarancję. Co do rozlecenia się tego to nie trzymam przecież kierownicy małym palcem, tak samo nie wyciągam jej jedynie tymi palcami. Barendy mam wbite w kierownicę, do tego jeszcze są w nich te śruby rozporowe, jak narazie wszystko się trzyma bardzo mocno i ani widzi drgnąć. Jak odpadnie i powybijam zęby to o tym napiszę, przyznam rację wszystkim tutaj piszącym. Nie kosztowało mnie to nic, ale jak miałbym zapłacić te 50zł to dałbym sobie spokój, bo to tak jak pisano wyżej połowa ceny nowej, szerszej.
jak chcesz, wiesz to jest Twoje zdrowie, tylko po co się narażać... to nie są kosmiczne pieniądze.GgG pisze:
Dxx Może do końca to nie jest inteligentne
niby tak, ale to szukanie dziury w całym a bezpieczeństwo chyba ważniejsze i na nim sie tu skupiłemSpaced pisze:zalezy co rozumiesz przez szeroka

[b][SPRZEDAM]
Ja sobie dziś poszerzyłem hussefelta WC za pomocą barendów dartmoora i taśmy izolacyjnej:

Miało być 1,5 cm na stronę wyszło 1,8 i kiera ma teraz niecałe 750mm.
Sam patent waży ok 40-50g i nawet bez gripa mocno siedzi w kierze, a z gripem lizarda jest nie do ruszenia.
Ale i tak nie będę tak jeździł długo, chcę sprawdzić jak się będzie jeździć na szerszej kierze, jak różnica będzie mała to wywalę przedłużki, a jak będzie lepiej to pewnie zmienię kierę

Miało być 1,5 cm na stronę wyszło 1,8 i kiera ma teraz niecałe 750mm.
Sam patent waży ok 40-50g i nawet bez gripa mocno siedzi w kierze, a z gripem lizarda jest nie do ruszenia.
Ale i tak nie będę tak jeździł długo, chcę sprawdzić jak się będzie jeździć na szerszej kierze, jak różnica będzie mała to wywalę przedłużki, a jak będzie lepiej to pewnie zmienię kierę