Lustrzanka do 2000zł

akSiorek
Kontakt:

Lustrzanka do 2000zł

Post autor: akSiorek »

Siemka, szukam aparatu nowego do 2000zł, który będzie dobrze chwytał rower w ruchu, może ktoś z bikerów ma aparat, robił nim jakieś zdjęcia i może się pochwalić jak wyszło ;D.

Przeglądając fora fotograficzne doczytałem, że ciekawymi propozycjami mogą być:

Sony: a200,a300,a330
Canon: 450d, 1000d
Nikon: d3000

więc, pomożecie ?
;o
Kontakt:

Post autor: ;o »

Ja osobiscie uzywam sonego alfa300. Aparacik calkiem fajny, szczegolnie w tej cenie za jaka go wyrwalem:) Jednak w zdecydowanie z tych co podales polecam Nikona;) Jeszcze zalezy jakie ceny tych aparatow i skad bierzesz? Bo ja np. mojego sonego mam USA i poprostu nie oplacalo mi sie dokladac do nikona czy canona.
www.szok.it - wchodzić, czytać, komentować i dać sie zaszokować!
war23
Kontakt:

Post autor: war23 »

akSiorek pisze:Sony: a200,a300,a330
to odpada na wstepie bo zadna alfa nie jest warta swieczki :)

akSiorek pisze:Nikon: d3000
polecam ale moze cos nie w sklepie ale bardziej na ceneo albo allgero da ci sie wyrwac w tej cenie?? lepszego:) Od siebie polecam d50 oraz d90 :)
Karpiel i Duncon to moje zycie
akSiorek
Kontakt:

war23 generalnie chciałem kupić na allegro ;) ale nawet nie wiem na co patrzeć, co oznaczaja te dziwne cyferki przy obiektywach ?

jestem totalnym laikiem w tych sprawach ;), prosze o pomoc !

http://allegro.pl/item868022518_aparat_ ... _fvat.html

np gdybym chcial kupić coś takiego to do czego pierwszy, a do czego drugi obiektyw ?
KFP
Kontakt:

Post autor: KFP »

do 2000 to mozesz uzywane Canon 40D albo Nikon D200
a nie jakies Sony - Sony to niech TV robi
Kramon
Kontakt:

Post autor: Kramon »

Nikony zawsze miało skopane oprogramowanie, sony ostatnio mocno w dupe dostaje i w ogóle jak w tym roku czegoś nie wymyślą to koniec z nimi. Ja bym brał canona.
Sokół
Kontakt:

Post autor: Sokół »

Piszesz, że jesteś laikiem, to może zamiast pchać się od razu w lutro kupiłbyś jakąś hybrydę?
KFP
Kontakt:

Kramon nie wiem o jakim oprogramowaniu mowisz, z tego co kojarze to zawsze Canon nawalal i wypuszczal lustrzanke a potem tonami nowy firmware latajacy bledy a nie Nikon ;]
Kramon
Kontakt:

KFP, chodzi mi oto że nikon zawsze ma problem z systemem OSX. I do nikona jest potrzebne nikona a canona możesz potraktować wszystkim, przynajmniej tak było jak miałem nikona i ciesze się ze zmiany na canona G7 chociaż żałuje, że niekupiłęm G9 bo ma rawy. A z lustrzanek to znajomy ma canona i poleca.

A tak w ogóle to poczytaj tutaj ^^

http://fotoblogia.pl/2009/12/20/7-lustr ... o-2000-zl/
KFP
Kontakt:

Kramon nie wiem co Ty za nikona miales, moze jakiegos cyfraka normalnego bo lustrzanki dzialaja normalnie pod OSX, sam mam teraz Nikona i po podlaczeniu kablem USB i przesunieciu przelacznika na pozycje "ON" normalnie w OSX'ie pokazuje mi sie jako urzadzenie/dysk USB - tak jakbym np. jakiegos pendrive lub dysk na usb podlaczyl i normalnie mozna RAWy kopiowac
podnietek
Kontakt:

Post autor: podnietek »

Jesli jestes kompletnym laikiem, akSiorek, to daj sobie spokoj z aparatami nowymi. Kup uzywke.

Pentax 10/20D.
Nikon D80.
Canon 40D.

Przy wyborze aparatu nie patrz na "te dziwne cyferki przy obiektywach", bo to nie o to chodzi. Wszyscy producenci daja obiektywy na start bardzo podobne ~18-55, ciemne i marnej jakosci (ten u pentaxa zwykl byc najprzyzwoitszy).

A w ogoleto kup hybryde jak juz ktos zasugerowal, zwlaszcza, ze jestes kompletnym laikiem. Nie idz za moda na lustrzanki.
ArthurGreen
Kontakt:

Post autor: ArthurGreen »

O ile pamięć mnie nie myli, to w tej chwili u "idiotów" jest na promocji Pentax K-x z szkłami 18-55 + 50-200.. Wszystko chyba za 1999zł..

Sam się przymierzam do lustra, ale kupię dopiero kiedy będzie mnie stać na body plus 3 szkła. Na razie nadal upalam na moich 2 hybrydach tj Fuji 9600 i Samsung Pro815

Jeśli jesteś laikiem w foto, to raczej nie polecam lustra na początek..
http://BiotopRacing.com Problemy z hasłem? pisz - arthurgreen@wp.pl 

http://bicyklon.pl - mój ulubiony sklep! - dystrybutor http://oneindustries.com/bike
wojtasu
Kontakt:

Post autor: wojtasu »

akSiorek ja Ci polecę to http://tnij.org/fdba :D
pplaymo
Kontakt:

Post autor: pplaymo »

Przy wyborze popatrz się na możliwości manulane. tzn. co możesz sam ustawić. Na początku może ci się to wydać "dziwne". Jednak z czasem będzie ci tego coraz bardziej brakować.
Z aparatami jest tak:
przy dobrym świetle praktycznie nie rozróżnisz zdjęć z lustra a dobrego kompaktu.
Widoczne różnice zaczynają się dopiero przy gorszym świetle. Tu zdecydowaną przewagę ma lustro.
Odpowiedz sobie na pytanie. Czy twój kontakt ograniczy się z apratem do trybu automatycznego ( lub trybów programowalnych) czy jednak będziesz coś więcej kombinował.
Jeśli to pierwsze>> kompakt a za 2 tys. dostaniesz dobry sprzęt.
Jeśli to drugi>> lustro. Ja sam zacząłem od średniej półki czyli D90 i jestem z niego bardzo ale to bardzo zadowolony. Nie zgodzę się ze zdaniem ArthurGreen, Nikon teraz wypuścił bardzo przyzwoity obiektyw 18-105VR który na czas skompletowania sprzętu wystarcza.
Sony odpuść. Canon dobry ale ma drogie obiektywy(dobre). Nikon bdb rozwiązanie dla amatora. Nikon może ma droższe body ale za to cała reszta sprzętu jest jednak odczuwalnie tańsza(porównując klasowo).
Od siebie bym ci polecił poszukać używanego Nikona D80. Super pucha.
akSiorek
Kontakt:

bardzo dziękuję wszystkim za pomoc, prawdopodobnie dziś pojadę do "idiotów" i w sklepie podejmę wybór co kupić, są teraz fajne promocje, zobaczę co leży lepiej w rękach ;).

A co do komentarzy, że mam nie kupować lustrzanki bo jestem laikiem, gdyby tak sądzić to do teraz wszyscy robili by zdjęcia aparatami kompaktowymi z kliszą.
Uważam, że trzeba próbować nowych wyzwań i wszystkiego można się nauczyć [chodzi mi o funkcje aparatu] ;).
snizy
Kontakt:

Post autor: snizy »

ja z dwojga złego (ciężka, delikatna lustrzanka plus obiektywy/ lekki zwinny kompakt kosztem utraty jakości) wybrałem idealny dla mnie kompakt -> Canon-a G9 i jestem mega zadowolony, mały - zawsze się do plecaka/przy pasku zmieści na wycieczce, jakość zdjęć bajka, RAV, pełny manual (bardzo rozbudowany i dobrze działający)... do tego tania i prosta lampa zewnętrzna Sunpaka (chociaż ostatnio zaczynam chorować na coś lepszego/droższego) .

Naprawdę polecam serie G Canona!
groochas
moderator
Kontakt:

Post autor: groochas »

A ja w takiej kwocie polecam stare dobre D70s i do tego dokupic jakies dobre szklo, np 50mm 1,8 i lampe.

Jezeli koniecznie chcesz nowy sprzęt to tylko D3000 bo Nikon jako jedyny ma w miare przyzwoity KIT'owy obiektyw.
Kramon
Kontakt:

Snizy, potwierdzam w 100% aparat jest mega osobiśćie mam G7 ale żałuję, że nie kupiłem G9 bo on ma już rav ;] bierz albo Canona tak zwaną małpeczke G9 albo coś od nikona..
Moskit
Kontakt:

Post autor: Moskit »

Aparaty są różne, każdy ma swoje + i - ... Ja sam jakiś czas temu wybrałem używanego nikona D80 i mogę go spokojnie polecić każdemu amatorowi.
ODPOWIEDZ