Shimano saint 08 vs juicy 7

Foxiarz
Kontakt:

Shimano saint 08 vs juicy 7

Post autor: Foxiarz »

Siemka,
Aktualnie mam sainty 08 (dwa tłoczki) i mam możliwość zamiany na juicy seven.

W saintach nie podoba mi się to, że klamka jest taka mała i "delikatna" tzn nie czuje, że coś mam pod palcem. Wiem, że w avidach klamka jest bardziej masywna co mi się podoba :D
Moje sainty mają jakieś dziwne humorki, czasem hamują bardzo fajnie, ale czasem gdy wychodzę pojeździć nie są w stanie nawet zablokować koła, a gdy zmoczy się trochę tarcze to mają bardzo dużą siłe hamowania (nie wiem czy to normalne), i jeszcze modulacja nie bardzo mi się podoba.

Teraz kieruje pytanie do osób posiadających juicy 7:
-czy mają dużą siłe hamowania ?
-czy też zdarza się tak, że raz hamują a raz nie?
-trudno jest je odpowietrzyć?
-jak z modulacja?
-czy to prawda, że od juicy 5 różnią się tylko regulacją w klamce?
-czy są jakieś rzeczy, które często się przytrafiają tym hamulcom? np coś się psuje

No i ogólnie czy opłaca mi się przesiadać na juicy 7?

I tylko jeszcze jedno pytanie odnośnie saintów, jakiś czas temu gdzieś na forum wyczytałem, że klamki hamulców shimano są ogólnie miękkie, i że jest jakiś sposób, żeby ja utwardzić używając jakiś inny olej, jaki to olej?
Teraz mam w nich LHM-plus i po odpowietrzeniu klamka dalej jest w pewnym stopniu miękka.

Pozdrawiam :wink:
KROM@
Kontakt:

Post autor: KROM@ »

Wymieniaj jak najszybciej na Juicy 7, miałem Sainta modulacja może i jest ale co z tego jak siły hamowania jak na lekarstwo.
Kupiłem Juicy 7 siła i modulacja jest o wiele lepsza !
[S] Manitou Metel RP 222mm 450LBS , Koło S-type 24"+ Novatec
easy_rider_1
Kontakt:

Post autor: easy_rider_1 »

KROM@ pisze:miałem Sainta modulacja może i jest ale co z tego jak siły hamowania jak na lekarstwo
To może jeszcze napisz jakie masz klocki i tarcze, te części też mają wpływ na moc hamulca.
miecio000027
Kontakt:

Post autor: miecio000027 »

KROM@ Moje sainty zatrzymują mnie w miejscu więc chyba miałeś jakiś zepsuty egzemplarz.
KROM@
Kontakt:

Post autor: KROM@ »

Klocki były EBC, tarcza 203 i odpowietrzony. A no dodam też że lubiał się po dłuższym ostrzejszym zjeździe zagotować. Tak czy siak Juicy 7 na pewno jest lepsze
[S] Manitou Metel RP 222mm 450LBS , Koło S-type 24"+ Novatec
easy_rider_1
Kontakt:

KROM@ pisze:Klocki były EBC, tarcza 203 i odpowietrzony
Widzę że sam nie masz pojęcia na czym jeździsz...
blackdemon
Kontakt:

Post autor: blackdemon »

miecio000027 pisze:Moje sainty zatrzymują mnie w miejscu więc chyba miałeś jakiś zepsuty egzemplarz.
Kazdy mechanik tez takie cos potrafi..
miecio000027
Kontakt:

blackdemon nie mówię o parkingu...
jajokso
Kontakt:

Post autor: jajokso »

juicy 7 ma tam jakąś regulacje przy klamce jeszcze ; p , ale jest mocny, miałem okazje pojeździc na tym to byłem pod wrażeniem, i na saintach 08 tez miałem okazje sie przejechać i chyba juicy lepszy, tylko mnie by odstraszało to ze przy avidach żeby odpowietrzyc to trzeba mieć ten zestaw za chyba grubo ponad 100 zł
miecio000027
Kontakt:

jajokso albo jak pomyślisz to jakieś 5 zł.
nooz
Kontakt:

Post autor: nooz »

troche nie do tematu, ale mam pytanie: o ile różni sie juicy 5 od accenta freezera jeśli chodzi o siłe i modulacje? chce wymienić ale nie wiem czy jakoś baaardzo sie opłaci (tzn na juicy).
easy_rider_1
Kontakt:

nooz
Juicy to hydrauliczne hamulce a freezer mechaniczne. z siłą hamowania to zależy jaki set złożysz.
nooz
Kontakt:

Hellraiser jeśli cie dobrze zrozumialem: 19 kg + 60kg.
a jeśli chodzi o modulacje juicy w porównaniu o shimano 485? (mialbym porównianie)

myśle nad dżusikiem bo moge mieć go za 170 pln
easy_rider_1
Kontakt:

nooz hamulce, klocki, tarcze to wpływa na siłę
nooz
Kontakt:

klocki od nowości, nie wiem jakie dokładnie, http://photos01.allegroimg.pl/photos/or ... /867851403 tu tarcza
B.Z.
Kontakt:

Post autor: B.Z. »

juicy 7 ma tam jakąś regulacje przy klamce jeszcze ; p , ale jest mocny, miałem okazje pojeździc na tym to byłem pod wrażeniem, i na saintach 08 tez miałem okazje sie przejechać i chyba juicy lepszy, tylko mnie by odstraszało to ze przy avidach żeby odpowietrzyc to trzeba mieć ten zestaw za chyba grubo ponad 100 zł
Coś koło 150 nawet. Poza tym nie wiem jak z częściami zamiennymi. Tłoczki do klamek to wiem ze są dostępne (choć ich cena jest równie absurdalna jak tych strzykawek do odpowietrzania), ale do zacisków? Nie wiem, a tym bardziej nie wiem po ile. Jeśli chodzi o Shimano to oprócz tego że można sobie je zalewać samemu to płyn mineralny nie wymaga aż tak dobrych uszczelek. Nie może być to co prawda guma butylowa, ale fluorowa (viton) tak, można takie bez problemu kupic. Do myślenia dają także takie przypadki jak opisywany kilka dni temu na forum przez jednego z kolegów - w Juicy 5 spuchła uszczelka w klamce i się postrzępiła... W nowym hamulcu... A do tego jeszcze serwis bezczelnie powiedział, że wszystko jest OK, czyli jeździj sobie frajerze aż raz hamulec wyrzyga plyn i zrobisz sobie krzywdę... Takie podejście do klienta to chyba tylko na wschód od Odry...

Jakkolwiek Avid jest niewątpliwie lepszy koncepcyjnie od Shimano to ja mimo wszystko chyba bym sobie nie próbował "poprawiać" życia gdybym miał już Sainty. Nie rozbierałem Saintów i nie wiem, może tam są jakieś dziwne wymiary oringów, ale tutaj szansa na samodzielną regenerację jest o wiele większa.

Co bym sugerował - zalać to czym innym niż LHM. Kiedyś już o tym pisałem, ale zostałem skarcony przez "speców" od Shimano, układ hydrauliczny do jakiego przewidziany jest płyn LHM jest zupelnie inny niż normalny układ hamulcowy. Nie mam zamiaru dokładnie wyjaśniać jak działa Citroen, z grubsza chodzi o to, że LHM w Citroenie jest stale tłoczony, nie stoi w miejscu jak w normalnych hamulcach. Sam płyn jest dość gęsty, łatwo "łapie" powietrze. Do tego stopnia, że jak się coś grzebie w hydraulice tego wozu to na miarodajny efekt trzeba czekać kilka dni, bo tyle zajmuje samoczynne odpowietrzenie się tego układu. To, że leciał czysty płyn wcale nie musi oznaczać, ze nie bylo pęcherzyków powietrza. Spróbuj odpowietrzyć jeszcze raz, to moze klama będzie twardsza, a najlepiej kup jakiś mineralny płyn HAMULCOWY. Nie Shimano, bo to zdzierstwo, ale na pewno coś dedykowanego do normalnych, pasywnych hamulców. Citroeny do których leje sie LHM nie mają normalnej pompy hamulcowej, tak jak pisałem jest tam pompa ktora stale tłoczy płyn i zaworki które kierują go w odpowiednie miejsca. Pedałem hamulca uruchamia się zaworek a nie wywiera nacisk na pompę hamulcową (w starszych Cytrynach to nawet nie było pedału hamulca tylko przycisk, po którego wciśnięciu lądowało się na szybie), jest to kompletnie inna zasada działania niż w każdym innym przypadku i nie wiem skąd pomysl, żeby wykorzystywać LHM do normalnych hamulców. Chyba tylko stąd, że LHM jest tani. Uprzedzając komentarze - tak wiem, że LHM działa lepiej niż Shimanowski płyn, ale jak dla mnie to raczej źle świadczy o płynie Shimano niż o cudownych właściwościach LHMu.

To samo klocki - o tym że oryginalne Shimanowskie to badziewie to pisała masa ludzi. Zatem raczej te dwie rzeczy bym przećwiczył zanim bym zmienił hamulec na Juicy 7.
AdiFreerider
Kontakt:

Post autor: AdiFreerider »

czy mają dużą siłe hamowania ?
kumpel ma juicy 7 i na 1 dzien pozyczyl sainta i mowi ze saint ma wieksza sile od juicy
-czy to prawda, że od juicy 5 różnią się tylko regulacją w klamce?
tak, to prawda.
kumpel ktory ma juicy 7 narzeka ze jak zmoczy tarcze to wlasnie jest juz lipa nie hamowanie ale on mial troche problemy z tymi juicy wiec to raczej tylko jego egzemplarz tak mial.
juicy ma dot a saint olej mineralny przez co saint ma miekka, gumowa klamke a juicy przyjemna, twarda.
ja bym nie wymienil na juicy 7
czesci zamienne do juciy sa drogie to fakt. zestaw naprawczy cos kolo 150zl kosztuje. a saintem nie wiem jak jest.
drugi kumpel mial kiedys XT i tez mialy takie "humory" jak Twoje sainty. nie wiem moze shimano takie juz sa. nie wypowiadam sie bo nie mam pojecia.
Spaced
moderator
Kontakt:

Post autor: Spaced »

B.Z. problemy z uszczelkami wieksze to jednak zadkosc, a czesci trzeba brac z pominieciem popieprzonego polskiego dystry, którego za jaja nalezy powiesic i wszystko bedzie ok. Jedynym ryzykiem jest mozliwosc złapania wody ale to sie raczej nie zdarza zbyt szybko, a jak ktos ma stracha to dot 5.1 ma wyzszy temp wrzenia "na mokro".
A co do odpowietrzania to po necie gdzies chyba krazyly metode jak sobie samoróbke do avida zrobic.
wojtec
Kontakt:

Post autor: wojtec »

moze ktos polecic jakis plyn mineralny do hamucow inny niz LHM i SHIMANO ?
Kupie damper dhx 4.0 lub 5.0 dlugosc 222
ODPOWIEDZ