Dylemat SLX vs 105

KROM@
Kontakt:

Dylemat SLX vs 105

Post autor: KROM@ »

Otóż zmagam się z zakupem przerzutki, ogólnie przyzwyczajony jestem do Shimano. I dlatego mam pytanie co polecilibyście do ostrzejszego DH
Slx z krótkim wózkiem czy 105tkę ?

Rozglądałem się też za Sramem ale jakoś nigdy nie miałem okazji jeździć itp.
Przede wszystkim stawiam na wytrzymałość. Budżet to 150zł
[S] Manitou Metel RP 222mm 450LBS , Koło S-type 24"+ Novatec
Pablo666
Kontakt:

Post autor: Pablo666 »

Mam 105 juz od dluzszego czasu. I w tym roku znow ja będę uzywal. Ostatni sezon przerzutki uzywalem w 4x i lekkim fr, lesne chopy itp itd. Sporo gleb było. Ale przerzutka dalej dziala bez zastrzezen. Jedynie co mnie czasem wkurza to to, ze jednak bardziej obija sie o rame niz przerzutki Srama.
A moze zamiast 105, Tiagre lub cos wyzej z szosy.?

Przez kilka miesiecy jezdzilem na Sram x7 i bylo calkiem przyjemnie. Mialem wersje z dlugim wozkiem. I tu juz przerzutka mniej o rame trzpeala, zmiana biegow tez bardzo dobra.

Ogolem te dwie przerzutki sa godne polecenia.
akSiorek
Kontakt:

Post autor: akSiorek »

kup SLX'a dobra zmieniarka i ma ten cały system shadow, nie obija wcale.
war23
Kontakt:

Post autor: war23 »

Mam slx shadow :) używam go ok 5 miesięcy, poprzednio miałem x9 oraz x7 obie te przerzutki załatwiłem :), pierwsze co sie rzuca w oczy to jak bardzo jest plaska , system chowania jej pod ramkę jest mega, tak samo system przeciw obijaniu się jej o ramkę pomaga :) Zauważyłem tez ze mocniej naciąga łańcuch niż x9 :) Glebie, często lubię ścinać zakręty a co za tym idzie przerzutka często może być uszkodzona :) Jak dla mnie nie wymienię nigdy na srama ew. x0 ale to tez bym się zastanawiał ^^
Karpiel i Duncon to moje zycie
mlynooo
Kontakt:

Post autor: mlynooo »

slx, albo XT bo niewielka roznica. Shadow to super system :P

war23 skasowales x7, x9, wiec jak myslisz x.0 by dala rade ?? :twisted: dla mnie to x.0 to strata kasy :P

tak generalnie wszystkie odpowiedniki srama wzgledem shimano są cięzsze i drozsze, a odkąd jest shadow to nie widze jakos roznicy w pracy.
ODPOWIEDZ