Giant DH Comp i pochodne rocznikowo a współczesność...

sudi
Kontakt:

Giant DH Comp i pochodne rocznikowo a współczesność...

Post autor: sudi »

Witam,

prawdopodobnie z wielkim żalem będe musiał się rozstać z moim rowerem . Trudności w znalezieniu jako tako płatnej pracy i potrzeba pieniędzy niestety komplikują wiele spraw .

Kończyć ze sportem absolutnie nie chcę... Zbudowałem rower w sumie idealny dla mnie ale niestety trzeba zejść na ziemię i wybrnąć z dołka.

Będe prawdopodobnie poszukiwał w miarę lekkiej ramy w najbliższym czasie do dh oraz fr za kwotę około 1200zł ( jeśli pod damper 241mm to bez dampera ) . Za te pieniądze wiadomo, że człowiek nie poszaleje ale może na jeden sezon przelatam . Intryguje mnie bardzo giant dh comp/team, lecz jak się ma takowa rama z lat 2002-2003 do teraźniejszości ? Szczerze powiedziawszy boję się tylko systemu zawieszenia, ale może byłoby to całkiem klawe rozwiązanie na rok czasu ?

Przede wszystkim kryteria jakie miałaby spełniać rama :

waga - około 4kg
skok - 190-210mm
pakiet - nie w kosmosie !
głowka 1.1/8 ( to raczej gwarantowane w takich rocznikach )
system zawieszenia gwarantujący pracę na wysokim poziomie acz pozwalający także oderwać się od ziemi
mufa - 73mm ( nie mam zamiaru zmieniać korby ... prawdopodobnie sprzedawał będe tylko ramę i możliwe, że amortyzator )

zastosowanie - myślę, że mój pinkbike będzie najlepszą odpowiedzią

cena - około 1200zł ...

Czy coś poza dh compem spełniłoby moje wymagania w takich pieniądzach ? Pytanie lamerskie, ale wypadłem z rynku na pewien czas i nie orientuję się zbyt co i jak . Faith byłby zapewne dobrym rozwiązaniem, lecz waga jak i wcale nie rewelacyjny system maestro ( jeździłem na kilku faithach.... ustawiałem pod siebie i mi nie leży :/ ) troche mnie odstraszają .

To nie wątek giełdowy - proszę mi nie proponować swoich ram na sprzedaż.

Pozdrawiam,

Sudi
WWW.WFSPORT.PL
http://tiny.pl/bcjf - rowery na 2009...
SeraaX
moderator
Kontakt:

Post autor: SeraaX »

Maestro w Faithie jest rewelacyjny :P Działa jak glory, a jest lżejszy
Tyle że pakiet 83mm i damper 222mm.

Szukaj big hita 2006
Spaced
moderator
Kontakt:

Post autor: Spaced »

sudi zawieszenie w dh compie to akurat nic strasznego i magicznego. Morewood, Ancilotti (stad giant inspiracje czerpał ;) ) czy Vigo bardzo podobne systemy maja. Szczerze to problemem jest tutaj raczej waga bo dh komp raczej 4kg bez dampera nie wazyl. Spodziewalbym sie znacznie wiekszej wagi. Jest jeszcze zima to na twoim miejscu szukalbym okazji tutaj i ew. w niemczech.
iimacko
Kontakt:

Post autor: iimacko »

sudi dh compy/team miały mufe suportu 100mm(jesli pisze głupoty poprawić na pewno rocznik 05 tak miał) sam chciałem mieć ta ramkę ale odstraszyło mnie to za jak zacznie lapac na linkach luzy to jest dupa- ciężko teraz dostać nowe a co do ramy czasami można niezłe okazy znalez ale za ta kase szukaj faitha lub big hita
sudi
Kontakt:

No właśnie skapnąłem się z tą mufą ...

Cóż - tak się zdarza... może nie bede jednak musiał sellować cane, bo strasznie mi żal, ale są inne priorytety a człowiek na czymś jeździć musi.

Nie jestem nadal do faitha przekonany :/ nie wiem ... nie leży mi ta rama i wokól tego jeździ tyle, że można zwariować - tak samo big hity, acz 2006 już by podchodził .

Może coś z norco warto rozpatrzeć ? ... Do tego zapewno poszukałbym starszych 888 albo boxxera, by być do przodu na sprzedaży 66, bo nixona nie wrzucę raczej do takiej maszyny :)

Generalnie chodzi o sprzęt na jeden sezon ... w 2011 będe znów celował wyżej, ale sezonu nie popuszczę tego i nie mogę zostać bez roweru.
WWW.WFSPORT.PL
troyo
Kontakt:

Post autor: troyo »

Fakt, dh comp mial mufe 100mm , jak cos to mam nowe atlasy fr pasujace pod mufe 100 po taniosci : P Bardziej by ci chyba podszedl intense m1 .
GrzesiekrK
Kontakt:

Post autor: GrzesiekrK »

sudi nie potrzebnie boisz sie tego faitha tak :) duzo jezdzi bo tania rama stosunkowo i dobra :) ja juz mam 3 faitha ;) i z dhx naprawde pracuje miodnie. Z CC zostaje ci koleczko 150x12 takze do faitha podejdzie ale mufa 83mm. wielki wydatek nie jest pakiet kupic ale wiadomo zawsze jakies koszty dojda. Od siebie polece faitha a mialem tez dh compa na 05 ;)
gg: 5210092
sudi
Kontakt:

GrzesiekrK Koła prawdopodobnie będe też musiał sprzedać więc czy tam zostanie to się okaże. Pakiet 83mm to problem, bo ja wyznaję tylko korby shimano i system HT II, więc to byłby kolejny wydatek . Ja się faitha nie boje - on mi zwyczajnie nie leży jakoś ale zobaczymy .

Może norco team dh ? z 2006 roku można dorwać za około 1500zł z damperem co nie jest złą opcją ( tam bodajże wchodzi 241mm, więc podmieniłbym na mojego foxa ) .

Mam niezły mętlik w głowie, bo sprzedaż roweru to ostateczność.. ale nie lubię robić czegoś na szybkiego, więc wolę sobie już ułożyć alternatywę .
WWW.WFSPORT.PL
Kamil89

Post autor: Kamil89 »

może jakiś big hicik :) norco nie było by złym wyjściem ludzie raczej pozaytywnie się wypowaidają na temat pracy...
ArthurGreen
Kontakt:

Post autor: ArthurGreen »

Jak by to był taki DH Team, to czemu nie.. ;)

Obrazek
http://BiotopRacing.com Problemy z hasłem? pisz - arthurgreen@wp.pl 

http://bicyklon.pl - mój ulubiony sklep! - dystrybutor http://oneindustries.com/bike
yasiuuu
Kontakt:

Post autor: yasiuuu »

sudi gdzie widziałeś norco team dh 06 za 1500zł?:> Pytam bo ja swoją 2005 ze sterami krzyśka, DHX 5.0 i korbą XT sprzedałem za ponad 2x tyle rok temu z haczykiem. Wiadomo, ze czas leci i teraz bym takiej kasy nie wziął, ale biorę poprawkę, że moja rama była starsza...

Pytanie ile chcesz zaoszczędzić? mi jak kryzys zajrzał do portfela to sprzedałem zjazdówke i ściągnąłem z USA Chapparala (na chwilę). Kryzys minął, to i rower zmieniłem;-)
www.feel-free.pl
mlynooo
Kontakt:

Post autor: mlynooo »

ja bym na twoim miejscu szukał GT Dhi 2005. Dobre kąty, waga bez dampera ponizej 3900gr, sezon napewno na niej przelatasz.
piotrex
Kontakt:

Post autor: piotrex »

SeraaX gdzie Ty znajdziesz big hita 06 za 1200zl ;)?
exbikerman nie wszyscy sa tacy twardzi jak Ty-faktycznie Sudi nie musial dodawac calej otoczki,ale jak juz to zrobil to nie widze powodu dla ktorego masz sie na nim wyladowywac.
Nie udzielam porad przez PW/nie skupuje sprzetu
SeraaX
moderator
Kontakt:

Post autor: SeraaX »

piotrex poobijanego, z jakąś wadą czy okazyjnie da radę, choć nie będzie to łatwe :) Ale skoro sudi ma czas na znalezienie to przeglądając ebaya, giełdy czy przez znajomych moze sie coś trafić.
Sam wiele rzeczy już kupiłem znacznie taniej niż by na to wskazywał stan czy normalne ceny na rynku, więc jestem optymistą :)
Spaced
moderator
Kontakt:

Sudi nie masz jakiegos frienda w us? Bo z tanich czesci to na rm widzialem 888r 04 za 100$ Co prawda lagi troche skrobniete byly ale mysle ze poradzibys sobie,a za taka cene to dobry deal ;) Ogólnie stare czesci mniejsze wziecie maja niz u nas wiec mialbys latwiej ;)
mlynooo gt fajne ramki robi jakby tak zajebiscie pekać nie lubiło ;) Pomysł troyo z m1ka za to zdaje sie bardzo sensowny bo rame tanio moze uda sie zdobyc, a fajna konstrukcja.
GgG
moderator
Kontakt:

Post autor: GgG »

Piszesz, że sprzedajesz sporo części... może poszukaj całego roweru?
Rok temu sam szukałem ramy, u nas akurat nic nie było, to przejrzałem ebay w Anglii. Kupiłem tam moją ramę za połowę tego ile musiałbym dać za nią u nas w tamtym czasie, tak więc wystarczy szukać. Jakiś miesiąc temu na ebay też w Anglii za niewiele ponad 1000zł poszły 888rc2x wc, naprawdę okazje się zdarzają.
Spaced
moderator
Kontakt:

GgG w sumie dobry pomsł. Sudi ile masz/planujesz miec na cały bike kasy? Jest pare firm co w uk chodza po wrecz idiotycznych cenach wiec moze warto ogarnac ;)
Las3k_91 Ldz
Kontakt:

Post autor: Las3k_91 Ldz »

sudi pisze:Może norco team dh ? z 2006 roku można dorwać za około 1500zł z damperem co nie jest złą opcją ( tam bodajże wchodzi 241mm, więc podmieniłbym na mojego foxa ) .
Taniocha. 241mm, 12 x 150mm, 68mm, 1 i 1/8, 27,2mm.
troyo
Kontakt:

Post autor: troyo »

jak zza granicy ,to rozgladnij sie za mongoosami ecd , baaardzo tanio ida te ramki , a sprzet niczego sobie .
Zablokowany