Naprawa gwintu suportu w ramie - poradnik

Blady214
Kontakt:

Naprawa gwintu suportu w ramie - poradnik

Post autor: Blady214 »

Witam, postanowiłem napisać mały poradnik jak naprawić gwint suportu w ramie. W moim przypadku nie miałem w ogóle gwintu, był on całkowicie zerwany, a teraz mam gwint, który się ładnie wkręca. Jak to zrobiłem? To proste:

1 Kupujemy ten klej: http://www.mega-market.com.pl/250-klej- ... metal.html (dostępny w Nomi) bądź o podobnych właściwościach.

2. Czyścimy rozpuszczalnikiem bądź czymś podobnym uszkodzony gwint w ramie oraz na misce suportu, która ma być w niego wkręcona. Czekamy aż rozpuszczalnik odparuje.

3. Ze strony, w której mamy sprawy gwint wkręcamy miskę, tak aby później móc dobrze ustawić suport.

4. Rozrabiamy klej zgodnie z instrukcją. Smarujemy klejem uszkodzony gwint w ramie na misce suportu. Wkładamy suport, tak aby był dobrze ustawiony, a następnie wciskamy na ten klej miskę. Dobijamy młotkiem przez deskę, żeby się możliwie jak najmocniej trzymało.

5. Czekamy ze dwa dni, aż wyschnie.

6. Teraz miska jest nie do wybicia, ale żeby mieć gwint, bierzemy klucz do suportu i po prostu wykręcamy uszkodzoną miskę.

7. Naszym oczom ukazuje się świeży gwint.

Jak coś nie jasno jest opisane, bądź macie pytanie, to piszcie w temacie.
Jeszcze nie wkręcałem w ten gwint suportu, gdyż czekam, aż przyjdzie on do mnie z allegro :)
easy_rider_1
Kontakt:

Post autor: easy_rider_1 »

Blady214 pisze:Jeszcze nie wkręcałem w ten gwint suportu, gdyż czekam, aż przyjdzie on do mnie z allegro Smile
Jak sam nie jesteś pewny czy to zda egzamin to się pośpieszyłeś z tym "poradnikiem" :idea:
eskimos28
Kontakt:

Post autor: eskimos28 »

jedno mnie zastanawia. Jak mówisz, aby miskę wbić, a nie wkręcić to to przecież zwali całą ilość kleju do środka mufy i nie pozostanie nic na gwint. Miskę nie powinno się wbijać, tylko wkręcać po tym, jak kklej troche się utwardzi
Las3k_91 Ldz
Kontakt:

Post autor: Las3k_91 Ldz »

Tak, i 6sty pkt. może być problematyczny... jak sam widzisz, to jest KLEJ, więc obyś miał dobry klucz i silne ramię :wink:
michalnz
Kontakt:

Post autor: michalnz »

wystarczy dobry klucz i dluga, czasem jak w moim przypadku w stalowej ramie 10lat zapieczonym suportem - 3m dźwignia została przyłożona :D
michalnz.pinkbike.com
www.nocuje.net
XXX
Kontakt:

Post autor: XXX »

ja bym to zrobil troszke inaczej.
Miske suportu bym czyms tłustym posmarowal troche np. minimalnie smarem przejechac po gwincie po to zeby klej mocno złapał za rame a za miske nie. zeby miska sie łatwo wykrecila, bo co bedzie jak sie okaze ze klej mocniej złapał stalowa miske suportu niz aluminiowa rame i zamiast wykrecic miske wyrwiesz ten nowy gwint z kleju i zostanie ci on na misce? rozłupiesz go pozniej czyms?
pozatym jak sie niedajboze przy odkrecaniu zrypie gniazdo klucza w misce to sobie nie poodkrecasz zbytnio.
Dlatego ja bym czyms natłuscił miske a rame odtłuscil zeby klej trzymal sie ramy.
"Trzym sie ramy to sie nie posramy :D"
[S] [b]DHX 5.0 241mm stan bdb[/b]
5th Elemen 241mm stan bdb
gg: 9422645
BiałyMadball
Kontakt:

Post autor: BiałyMadball »

Miałem ostatnio sytuację, że suport zapiekł mi się w ramie... Na domiar złego suport był nowy i śliczniutki... Dałem za małą ilość smaru i wkręcałem. Zanim dokręciłem do końca to już czułem opór (poźniej okazało się że gwint od suportu ścinał ramę w mufie). Nie mogłem później odkręcić miski. Kumpel szydził ze mnie, że nie potrafię tego zrobić i przyjechał do mnie z swoim kluczem... Też nie dał rady... Potem pojechaliśmy do innego kumpla... Też nie daliśmy rady i do tego rozwaliliśmy miskę ;) Ramę dałem na serwis i przegwintowali ją no i uratowali nowy suport... Ale miska była już do wyrzucenia. Był to akurat suport truvativa i miał "ząbki" zamiast gniazda... Ząbki były rozwalone i trzeba było dorwać nową miskę...
2015 set - Intense Socom FRO + Manitou Revox PRO + Boxxer RC 2012
Blady214
Kontakt:

Post autor: Blady214 »

Wszystko działa, tak jak opisałem, gwint sprawdzony, suport wkręcony, trzeba wbić i poczekać aż stwardnieje. Później kluczem po prostu będzie się zrywać żywica i powstanie gwint.
qartz
Kontakt:

Post autor: qartz »

jutro bendę sprawdzał ten patent ..
RIDE TO BE FREE....
Pablo666
Kontakt:

Post autor: Pablo666 »

qartz Daj znac, bo sam sie nad nim zastanawiam ale nie wiem czy nie szkoda na to kasy.
Pozdro
GgG
moderator
Kontakt:

Post autor: GgG »

qartz bendziesz?
qartz
Kontakt:

Czekam do wieczora albo jutro rano sprawdzę jak złapał ten gwint użyłem poxiliny zobaczymy...
RIDE TO BE FREE....
Vin_OSW
Kontakt:

Post autor: Vin_OSW »

GgG może kto jest wyraz pochodny od Bendera, ale nie wiem co ma wspólnego z suportem ;)
qartz
Kontakt:

qartz bendziesz?

nie wiem o co kaman ???
RIDE TO BE FREE....
efbe
Kontakt:

Post autor: efbe »

ortografia.
qartz
Kontakt: