Mondraker vs trek vs giant

Smol
Kontakt:

Mondraker vs trek vs giant

Post autor: Smol »

Witam
Kolega planuje kupno nowego roweru i ma na oku 3 modele:
1 Mondraker summum
2 Trek session 8 dh
3 Giant glory 1
Rower ma być uzywany w Dh
Który z nich byłby najrozsądniejszym wyborem ?
Moze są jeszcze jakies propozycje w tym przedziale cenowym?

ps. Kolega sam zalozyl temat bo nei ma konta xD
Możdzież
Kontakt:

Post autor: Możdzież »

Na miejscu kolegi brałbym jeszcze Speca Demo 8 pod uwagę.
http://mozdzez.pinkbike.com/ gg:1617520
Spaced
moderator
Kontakt:

Post autor: Spaced »

Smol moze niech kolega poda czego w biku szuka bo rower do dh, bikowi do dh nierówny.

Na slepo to banshee legend moge polecic i skladanie bo gotowce zawsze jakis zmian wymagaja.
0gór
Kontakt:

Post autor: 0gór »

session albo glory :) ale to juz wybor kolegi co mu sie bardziej podoba ;) ja bym wziol sessiona
Spaced
moderator
Kontakt:

Z tych 3 to jak ci na gg mówilem - mondraker za regulowana geo. Jak jedeno ustawienie nie podejdzie to jest jeszcze kilka innych.
0gór
Kontakt:

nie kierowal bym sie regulacjami tak bardzo bo wszystkie pozostale ramy maja rowniez zjazdowe katy glowki i napewno sa one rownie dobre i nie ma potrzeby kombinowania ;)
Spaced
moderator
Kontakt:

0gór to co jest innego w tamtych ramach co na ich korzysc przemawia? Waga podobna, zawieszenie tez jakos szczególnie lepsze byc nie powinno, a w mondrakerze masz przynajmniej kilka opcji. I uwierz mi mialem bika z takimi regulacjami i jest to fajna sprawa. Zwłaszcza, ze np. jednej osobie lezy 65stopni na głowce, a innej 61stopni. Do tego summum ma regulacje długosci tylnych widełek jesli dobrze pamietam, a to tez bardzo od preferencji zalezy.
BikerJG
Kontakt:

Post autor: BikerJG »

sranie w banie, jak dla mnie wybor zalezy tylko od ceny, na kazdym z wymienionych jezdzi sie super. Nie nazywamy sie hill czy peat zeby przywiazywac do stopnia w glowce az taka wage.

Mialem brac summum-a biore lappierre, tylko dlatego ze dostalem na niego super cene i wizualnie bardziej mi sie podoba (spawy mysle poezja)

Pozdro
0gór
Kontakt:

BikerJG pisze:Nie nazywamy sie hill czy peat zeby przywiazywac do stopnia w glowce az taka wage
dokladnie... mialem glory i jezdzilo sie rewelacyjnie a jaki kat jest tam glowki do dzisiaj nie wiem ;)
mlynooo
Kontakt:

Post autor: mlynooo »

ja bym bral summum

trek to puszka od piwa
a glory mi sie tak nie podoba jak summum

poza tym bralbym lappiere jak BikerJG, ta rama to poezja :D
Damian04
Kontakt:

Post autor: Damian04 »

0gór heh 65,5 ;)

Ja bym tak nie mógł jak np Wy BikerJG 0gór :D Że nie przyglądacie większej uwagi do geo ramki :P Jak sie już wydaje tyle kasy na rower to sie powinno wiedzieć czego sie szuka jakie kąty nam bardziej pasują itp.
Zgodzę sie z tym ze każdyz wymienionych rowerków są bardzo dobre, ale jak pisał Spaced rama ramie nie równa ;)
I jeszcze tak jak pisał Konrad, jest jeszcze kwestia ceny, co taniej z pośród tych wymienionych mozesz mieć??

Oprócz demo i legend dorzuciłbym tu jeszcze nowe 951 jesli gdzies tanio mógłbyś wyrwać ;)

Biorąc pod uwagę tylko te co wymieniłeś to zdecydowanie summum :D
SELL OGARNIJ! --->http://allegro.pl/listing/user/listing.php?us_id=25075252
Smol
Kontakt:

Post autor: Smol »

z tego co wiem najtaniej glorka wychodzi
troche drozej sumum
a trek jeszcze niewiem czy da rade cos wytargowac, ale chyba osprzet najslabszy w treku
wydaje sie ze bedzie sumum
orientuje sie ktos w polskiej cenie lapierre dh 720 ? 3600 ojro w europie - troche za duzo

a co do regulacji , to sie tylko wydaje ze fajnie jak sie kupuje
w commencalu nie przestawilem jeszcze ani dlugosci widelek ani kata glowki bo pasowalo mi to co ustawilem za pierwszym razem :P
za duzo roboty zeby wybic miski i zrobic inny kat glowki jak dla mnie jezeli dobrze sie jezdzi na tym co jest ;) chyba ze ktos lubi sobie eksperymentowac albo naprawde widzi zmiany w zachowaniu roweru
frango
Kontakt:

Post autor: frango »

Summum jest przepiękny, muszę przyznać.
Rozumiem, że bierzesz pod uwagę jego tańszą wersję?
http://www.7anna.com.pl/pliki/produkty/ ... 33f64f.jpg
czy Team?
Nigdy nie miałem roweru z takimi regulacjami, więc trudno mi powiedzieć, czy kręciłbym w te i we w te, na okrągło, czy ustawiłbym raz i już. Ale wydaje mi się, że im więcej ruchomych elementów, tym więcej miejsc, o które trzeba dbać.
Kąt główki w Glory jest mało trendy ;) Ale u mnie, z Totemem wyszło 65* i jak na razie nie narzekam.
Ja do nowego geo przyzwyczajam się w około 1-2 tygodnie. No chyba, że jest jakieś kompletnie z dupy, ale na takiego rower sobie jeszcze nie kupiłem ;)
pozdro

frango
Spaced
moderator
Kontakt:

0górBikerJG - to jest nie zmiana tylko 1 stopnia ale tez supportu i długosci bika. Akurat mam bike z taka regulacja na głowce, wy nie wiec mam tutaj troche wieksze doswiadczenie w tej kwesti i musze wam powiedziec, ze róznica jest BARDZO odczuwalna. Do tegow mondrakerze masz nie róznice 1 stopnia, a regulacje miedzy 61-65.

Swoja droga sugestia, ze kazdy rower z wymienionych jest taki sam jest absurdalna. Moze lepiej duncona kupic skoro tanszy?
BikerJG
Kontakt:

Post autor: BikerJG »

Spaced mowa o tym ze kazdy z wymienionych jest DOBRY i na kazdym z WYMIENIONYCH jezdzi sie super.

Co to tego ze ty masz regulacje a inni nie, mialem ja w yeti 303.

Pozdro
ODPOWIEDZ