Jak często nalezy wymieniać kierownicę w DH??

edv
Kontakt:

Jak często nalezy wymieniać kierownicę w DH??

Post autor: edv »

Wie ktoś może jak długo można śmigać na kierze race face diabolus?
Jest przewidziany jakiś okres bezpiecznego użytkowania takiej kiery?
hajsik
Kontakt:

Post autor: hajsik »

Obiło mi się o uszy że co 2 sezony. Ale co do tego to pewien nie jestem.
snizy
Kontakt:

Post autor: snizy »

edv pisze:Jest przewidziany jakiś okres bezpiecznego użytkowania takiej kiery?
subiektywna sprawa - zależna od wagi, stylu jazdy i częstotliwości...

generalnie ja osobiście uważam że około 2-4 lata (2 lata jak skaczesz dużo i z wysoka, 4 lata relaksacyjnej jazdy (częstej ale bez żadnego hardcoru) przy małej wadze)

przy okazji Laskowa - obok Limanowej?
wojtasu
Kontakt:

Post autor: wojtasu »

snizy pisze:Laskowa - obok Limanowej?
to jest chyba ta niedaleko Tymbarku :)

Ja kiere wymieniam co jeden max dwa sezony ...
Jeśli masz gietą kiere musisz patrzec czy na zgięciach nie robią Ci się karby , jak już coś takiego sie zrobi to znaczy , że kiera może za jakiś czas peknąć ( nie musi ale może)
mike007
Kontakt:

Post autor: mike007 »

1 - 1.5 sezonu dla typowej racingowej kiery, dluzej nie jezdzilem i zadna nie pekla w tym czasie ;)
ArthurGreen
Kontakt:

Post autor: ArthurGreen »

wojtasu pisze:to jest chyba ta niedaleko Tymbarka
Raczej Tymbarku ;)
http://BiotopRacing.com Problemy z hasłem? pisz - arthurgreen@wp.pl 

http://bicyklon.pl - mój ulubiony sklep! - dystrybutor http://oneindustries.com/bike
Schodek
Kontakt:

Post autor: Schodek »

edv nie ma jednoznacznej odpowiedzi :0

jednemu w sezonie wychodzi 15dni w górach drugiemu 30 a inny mieszka w lesie i ma 150dni !!
jeden ma technikę skakania i nie lata jak kartofel a innemu jej brak i zamyka zawieszenie na wszystkim non stop...

jak masz mocny sezon i skaczesz sporo to lepiej wymień po nim kierę niż masz zbierać zęby po lesie.

Jak ktoś jest świadomy co się dzieje ze sprzętem to może wyczuć że kiera zaczyna pływać w trakcie jazdy..to jest sygnał że warto zmieniać szybko na nową...naprawdę czuć że traci sztywność i się poddaje jak pompujesz rower i go wyciągasz...

Musisz sobie policzyć ile skakała i ile śmigała na ostro :)

Sezon to konkretne dni a nie okres od stycznia do stycznia
http://www.gravitycamp.pl
Gorczański Park Rowerowy - Koninki- Gravity Park już ruszył !!
ravfr
Kontakt:

Post autor: ravfr »

edv jak się wali takie dropy jak Ty(Szalony Chłopaku :mrgreen: ) to raczej częściej niż rzadziej.
agressor
Kontakt:

Post autor: agressor »

chyba zależy jeszcze jaka kierownica w jednym biku mam ns mutha hucka i naprawdę trzeba się postarać żeby jej krzywdę zrobić w drugim mam roox na którą jest dożywotnia gwarancja podobno :) Miałem kiedyś f.u.u.n full on to po 3 miesiącach pół strzeliła. Mimo wszystko teraz bedę się przesiadał na coś racingowego i pewnie mocne nie będzie ale za to 200 gram lżejsze...
Czas wymiany kierownicy jest względny :) styl jazdy , parametry kierownicy i zdarzenia losowe jak dzwon w mur.
Fox 40
Kontakt:

Post autor: Fox 40 »

Jak często - hmm aż pęknie XD albo się porysuje :mrgreen:
edv
Kontakt:

Post autor: edv »

To ja chyba jednak zmienię tą kierownicę:)
Pozdro dla wszystkich!
Ps. jak już to Tymbark koło Laskowej:)))
XxSPARDAxX
Kontakt:

Post autor: XxSPARDAxX »

ja jeżdżę na jednej już 5 sezonów i nic się nie dzieje ale na wszelki wypadek dowiem się kto może mi zbadać zmęczenie materiału jeśli będzie znikome to śmigam dalej :)
Gdzie kończy się szkolna fizyka zaczyna się FreeRide !
SegatiV
Kontakt:

Post autor: SegatiV »

XxSPARDAxX jesteś ****** :)

Tak jak mówi Schodek, mówiąc jeden sezon (a tak zalecają) mówimy pełnowartościowy plan treningowy, wraz ze startami.
mike007
Kontakt:

No piszac 1-1.5 sezonu mam na mysli osobe startujaca w zawodach i trenujaca.
Chyba kazdy wie o co chodzi!

Kazdy raczej sam sobie moze odpowiedziec na pytanie ile moze jezdzic na kierze, bo wie ile przejezdzil w gorach ile kiera dostala itd.
SegatiV
Kontakt:

Post autor: SegatiV »

mike007 niestety tak niema, zawsze znajdzie się pan jak wyżej "4 lata przejeździłem, nic się nie dzieje"
Las3k_91 Ldz
Kontakt:

Post autor: Las3k_91 Ldz »

Bo to święta prawda - 4 lata przejeździłem i dopiero na piąty zmieniłem, chociaż nic się nie działo. Ja mam co z kasą robić.
Schodek
Kontakt:

Post autor: Schodek »

XxSPARDAxX ja Ci mogę zbadać _ już nawet znam wynik !!

...jak coś to pisz a polecę Ci dobrego rehabilitanta i stomatologa..

jeśli śmigasz od 5 sezonów to chyba po piwo do sklepu...bez urazy ale pokazujesz idealnie czego trzeba unikać :) Dzięki za przykłada z życia

Było kiedyś foto z zawodów gdzie Mongoł złamał kierę ( po kilku sezonach ) na hopie, miał wiele szczęścia że na polanę skakał a nie w las bo wtedy inaczej by się podnosił...

Chłopaki - rower to sport dla ludzi inteligentnych ! :twisted:
http://www.gravitycamp.pl
Gorczański Park Rowerowy - Koninki- Gravity Park już ruszył !!
mike007
Kontakt:

Uważam tak, jesli kto sie sciga i trenuje i ma racingowa kiere to nie bedzie na niej jezdzil powyzej 2 sezonow (ale to juz maks)

Tu chodzi o zdrowie Panowie, jak chceicie dluzej na kierze jedzic to brac mocne kiery ciezsze.

Jak kupujecie kiery sunline'a nuke proofa itp to nie liczcie ze wam tez nic si enie stanie i kiera sie nie zlamie. Bo jak akurat sie zlamie to skutki i koszty leczenia moga byc wyzsze niz zmienianie co rok kierownicy.

Kiera ktora kilka sezonow wytrzyma to np NS Mutha chucka (przynajmniej teoretycznie)
snizy
Kontakt:

Post autor: snizy »

mike007 pisze:Uważam tak, jesli kto sie sciga i trenuje i ma racingowa kiere to nie bedzie na niej jezdzil powyzej 2 sezonow (ale to juz maks)

Tu chodzi o zdrowie Panowie, jak chceicie dluzej na kierze jedzic to brac mocne kiery ciezsze.

Jak kupujecie kiery sunline'a nuke proofa itp to nie liczcie ze wam tez nic si enie stanie i kiera sie nie zlamie. Bo jak akurat sie zlamie to skutki i koszty leczenia moga byc wyzsze niz zmienianie co rok kierownicy.

Kiera ktora kilka sezonow wytrzyma to np NS Mutha chucka (przynajmniej teoretycznie)

wszystko na temat:)

kiera kierze nie równa
jazda, jeździe nie równa

jednemu padnie w rok, drugiemu w tydzień (bo leciutko przyhaczył drzewo, pojechał dalej bo w końcu "ciutke" tylko przyhaczył) a trzeci będzie 4 lata ciorał na luzie po pagórkach.

Waga użytkownika ma tutaj również spore znaczenie (55 kg a 90kg...)
ODPOWIEDZ