Przerywanie łańcucha w czym tkwi problem
-
- Kontakt:
Przerywanie łańcucha w czym tkwi problem
siema drugi temat tak szybko ale muszę.
przerywa mi łańcuch na kasecie ale tylko na 4-6 biegu
wymieniłem kasetę łańcuch zębatkę
cały czas to samo czy to mozę być wina
pracy zawieszenia czy tez możę linia łańcucha??
a może nalezy wymienić dętkę i będzie ok:P??:D
przerywa mi łańcuch na kasecie ale tylko na 4-6 biegu
wymieniłem kasetę łańcuch zębatkę
cały czas to samo czy to mozę być wina
pracy zawieszenia czy tez możę linia łańcucha??
a może nalezy wymienić dętkę i będzie ok:P??:D
Trzeba wymienić siodełko nie dętkę, dętka jest winna jeśli przerywa między 3 a 4 biegiem...
A tak poważnie to moze wyjaśnij na czym owo "przerywanie" polega. Łańcuch się przerywa czy zostaje "między" biegami i "ślzga" się po zębatkach? No i w jakich odstępach czasowych zmieniałeś łańcuch i kasetę? Jaką masz przerzutkę? Jest prosta?

A tak poważnie to moze wyjaśnij na czym owo "przerywanie" polega. Łańcuch się przerywa czy zostaje "między" biegami i "ślzga" się po zębatkach? No i w jakich odstępach czasowych zmieniałeś łańcuch i kasetę? Jaką masz przerzutkę? Jest prosta?
-
- Kontakt:
-
- Kontakt:
przerzutka shimano tiagra prosta dobrze wyregulowana
piasta to novatec Do-42 też sprawna... niedawno serwisowałem
wszystko nowe założyłem 1 dnia
przeskakiwanie polega na tym że łańcuch omyka
wokół kasety przy mocniejszym wciśnięciu w pedał
a nowe party nie jeżdzone wcale dopiero dziś złożyłem
do końca rower i znowu jest to samo co przed wymianą...
piasta to novatec Do-42 też sprawna... niedawno serwisowałem
wszystko nowe założyłem 1 dnia
przeskakiwanie polega na tym że łańcuch omyka
wokół kasety przy mocniejszym wciśnięciu w pedał
a nowe party nie jeżdzone wcale dopiero dziś złożyłem
do końca rower i znowu jest to samo co przed wymianą...
-
- Kontakt:
Wielokrotnie na forach XC spotkałem się ze stwierdzeniami, że jest to normalne na nowiutkim napędzie. Łańcuch musi się ładnie "ułożyć" na zębatkach.
Innej przyczyny nie widzę, jeśli wszystko jest nowe i dobrze wyregulowane (aczkolwiek u mnie wszystko chodziło od początku...).
"wszystko powinno się ułożyć po pierwszych kilometrach"
Innej przyczyny nie widzę, jeśli wszystko jest nowe i dobrze wyregulowane (aczkolwiek u mnie wszystko chodziło od początku...).
"wszystko powinno się ułożyć po pierwszych kilometrach"

http://brooce.pinkbike.com
-
- Kontakt:
-
- Kontakt:
A odpowiednio cofniety jest wozek na przerzutce? Mialem taka sama sytuacje jak ty. Problem polegał na tym, ze wozek przerzutki byl za malo wysuniety w strone korby na srubce, i przez to łancuch oplatał tylko 1/3 zebatki, a co za tym idzie przeskakiwał. Dosunałem przerzutke blizej korby(mam nadzieje ze wiesz o co mi chodzi) i problem zniknał. Przy przerzutce sa 3 srubki do regulacji: H, L i ta 3cia. Chodzi o ta 3cia.
Skoro wszystko jest nowe to sprawdź miejsce w którym skuty jest łańcuch (no, chyba że jest na zapinkę). Czasem ludzie popełniają taki błąd, że spinają wszystko za mocno i ogniwo się nie obraca lub obraca się z oporem. To powoduje ześlizgiwanie się łańcucha z zębatek.
Inny powód to, że łańcuch jest za długi i za luźny.
Jeszcze inny powód, to że nowy łańcuch jakiś czas był używany ze starą kasetą lub odwrotnie - stary łańcuch przyszedł na nową i zdążył ją "rozjechać".
Inny powód to, że łańcuch jest za długi i za luźny.
Jeszcze inny powód, to że nowy łańcuch jakiś czas był używany ze starą kasetą lub odwrotnie - stary łańcuch przyszedł na nową i zdążył ją "rozjechać".
-
- Kontakt:
aż mnie dziwi ze nikt nie napisał o tym ze łańcuch możne być niekompatybilny z kasetą...
tak samo może ci sie wydawać ze jest wszystko ok rozbierałeś bębenek ?bo być może sa wszystkie zapadki lecz mogą być zużyte albo sie sklejać z syfu jaki tam w środku jest , lub tez ubiły sie lub poszły sprężynki dociskające .
Albo za długi łańcuch , źle napięty i np źle dociska przerzutka łańcuch do kasety...
Tyle z mojej strony pozdro !
tak samo może ci sie wydawać ze jest wszystko ok rozbierałeś bębenek ?bo być może sa wszystkie zapadki lecz mogą być zużyte albo sie sklejać z syfu jaki tam w środku jest , lub tez ubiły sie lub poszły sprężynki dociskające .
Albo za długi łańcuch , źle napięty i np źle dociska przerzutka łańcuch do kasety...
Tyle z mojej strony pozdro !
Części rowerowe na sell: smietana.dh@gmail.com Pisz czego szukasz :)
ja miałem takie zachowanie (podbijanie łańcucha na kasecie na wyższe przełożenie na niektórych biegach, przy ostrzejszym depnięciu) gdy zrobił się za duży luz roboczy kółka prowadzącego.
Wstawiłem kółka na maszynach i problem się rozwiązał. Sprawdziłem też że delikatne przeszlifowanie boku tulejki kółeczka, też by pomogło. W ten sposób też obniża się luz boczny kółka.
Z innych sugestii, sprawdź czy masz całkowicie prosty hak i przerzutkę
Wstawiłem kółka na maszynach i problem się rozwiązał. Sprawdziłem też że delikatne przeszlifowanie boku tulejki kółeczka, też by pomogło. W ten sposób też obniża się luz boczny kółka.
Z innych sugestii, sprawdź czy masz całkowicie prosty hak i przerzutkę