Pierwszy full do DH// jaki ramiar ramki wybrac?
-
- Kontakt:
Pierwszy full do DH// jaki ramiar ramki wybrac?
Czesc. Wiem wiem powinienem przeszukac forum bo temat byl przewijany sto razy. Ale szukalem i nic nie znalazlem. A sprawa jest taka iż chce sie przesiąśc na fulla z ht. No i nie wiem jaki rozmiar ramy bedzie odpowiedni dla mnie.
Mam 190cm
i jezdze na ht 20 calowym na ktorym mi b. wygodnie (geom. enduro/xc)ale nie jestem jakos bardzo rozciągniety ani skurczony. Powiem wam ze zanim kupilem 20stke jezdzilem na tym samym biku ale w rozm. 19cali i wszystkie gnaty mnie bolały po 10km. Moje założenie to uprawianie downhillu w pełnej krasie i maxymalizacja swoich umiejetnosci w dh. Chetnie kupie uzywany rower natomiast kasa ma mniejsze znaczenie powiedzmy ze bede sie martwil jak znajde rower.
wiele by mi pomoglo gdybyscie podzielili sie swoim doswiadczeniem w wyborze rozmiaru Full ramy DH dla 190cm ridera. thx
Mam 190cm
i jezdze na ht 20 calowym na ktorym mi b. wygodnie (geom. enduro/xc)ale nie jestem jakos bardzo rozciągniety ani skurczony. Powiem wam ze zanim kupilem 20stke jezdzilem na tym samym biku ale w rozm. 19cali i wszystkie gnaty mnie bolały po 10km. Moje założenie to uprawianie downhillu w pełnej krasie i maxymalizacja swoich umiejetnosci w dh. Chetnie kupie uzywany rower natomiast kasa ma mniejsze znaczenie powiedzmy ze bede sie martwil jak znajde rower.
wiele by mi pomoglo gdybyscie podzielili sie swoim doswiadczeniem w wyborze rozmiaru Full ramy DH dla 190cm ridera. thx
-
- Kontakt:
Las3k_91 Ldz L'ka L'ce nie równa
solekrulez Na podstawie tego co widzę u siebie w mieście mogę stwierdzić takie coś:
Są 4 osoby, wszystkie +/- 190cm. Wszyscy mamy big hita (ten nowszy -2006/7/8) 2x M i 2x L.
Na początek posiadacze L cieszyli się, że jest dobrze, rama jest długa o nic nie zaczepiają, a teraz po cichu mówią, że woleli by M
Jeden kolega który ma M wolałby jednak L. Ja sam mam big hita w rozmiarze M i nie zamieniłbym go na inny rozmiar - co prawda kolana mam blisko półek, ale wystarczy trzymać tyłek na kole i wszystko jest w porządku. Podsumowywać, wszystko zależy od własnych preferencji i tego jaka jest to rama, bo na przykład taka glory ma zaniżone rozmiary.
solekrulez Na podstawie tego co widzę u siebie w mieście mogę stwierdzić takie coś:
Są 4 osoby, wszystkie +/- 190cm. Wszyscy mamy big hita (ten nowszy -2006/7/8) 2x M i 2x L.
Na początek posiadacze L cieszyli się, że jest dobrze, rama jest długa o nic nie zaczepiają, a teraz po cichu mówią, że woleli by M

-
- Kontakt:
GgG rozumiem do fr krótsza ramka jest ok ale do dh wrecz przeciwnie - dłuzsza górna rura = niżej środek cieżkości i lepsza pozycja na biku. Dlatego spora czesc ekipy na pucharze swiata smiga na teoretycznie za duzych bikach. Lka Lce nie równa ale przy 190cm wzostu(czyli bez ekstremy) i celowaniu w stricte dh praktycznie każda Lka z maszyn dh ogarnie.
solekrulez Lke, w 08 fabryczny rower miał podobno w pełni, na 09 jak było nie wiem, minnar tez podobno tak samo, a jest podobnego wzrostu tyle, ze krążą po necie plotki, ze chcial od sc czegos niefabrycznego i dlatego santa cos nowego na połowe 2010 szykuje
solekrulez Lke, w 08 fabryczny rower miał podobno w pełni, na 09 jak było nie wiem, minnar tez podobno tak samo, a jest podobnego wzrostu tyle, ze krążą po necie plotki, ze chcial od sc czegos niefabrycznego i dlatego santa cos nowego na połowe 2010 szykuje

-
- Kontakt: