Kona Stinki, Jak odkrecić wachacz ?

maciej177
Kontakt:

Kona Stinki, Jak odkrecić wachacz ?

Post autor: maciej177 »

Siema, mam kolejny problem, otóż chciałem sobie dzisiaj pomalować ramkę,
a tu lipa ;/ Została mi jedna śrubka(FOTO ze srubką) do odkrecenia dolnej części wachacza. Kręci się ona ale meeeega ciężko, i nie widać żeby jaki kolwiek kawałek śrubki się wykrecił. Miał ktoś taki problem ? Może w innej ramie ?

FOTO
http://yfrog.com/3u24720574j
avg
Kontakt:

Post autor: avg »

Jeśli się kreci to, może spróbuj od 2 strony to wybić. Próbowałeś to wybijać, czy tylko podejmowałeś próbę "wykręcenia"?
XXX
Kontakt:

Post autor: XXX »

Zobacz tez czy gdzies na mufie w ktorej jest ta sruba(os obrotu wachacza) nie ma przypadkiem jakiejs blokady, takiej malutkiej srubeczki jak pin od pedału wkreconej prostopadle do osi. W Banshee mialem przy kazdej osi obrotu takie cos i dzieki temu przy odkrecaniu/przykrecaniu nie mialem problemow z obracajaca sie dookola osia.
jak nie ma to wybij.
[S] [b]DHX 5.0 241mm stan bdb[/b]
5th Elemen 241mm stan bdb
gg: 9422645
PAtryko
Kontakt:

Post autor: PAtryko »

To trzeba wybić.
Odkręcasz z drugiej strony śrubkę ze stożkiem i od strony łańcucha wybijasz.
http://patryko33.pinkbike.com/
maciej177
Kontakt:

Kurde wybić, tylko jak? , odkrecilem ta srubke ze stozkiem, ale tam widac tylko gwint do wkrecenia tej srubki , nie ma nic do wybijania.
Moskit
Kontakt:

Post autor: Moskit »

Poszukaj sobie w domu :) śruby z takim gwintem żeby można było ją tam wkręcić i dość długiej. Wkręcasz ją i w nią walisz młotkiem i całość Ci ładnie wychodzi ;)
maciej177
Kontakt:

Czyli ten gwint po drugiej stronie jest w tej srubie ktorej nie moge odkrecic ? Czyli ta sruba ktorej nie moge odkrecic trzyma to lozysko tak ? Chodzi mi o to ze lozysko jest naite na ta srube ? dobrze to rozkminilem czy nie ?:D
Moskit
Kontakt:

Post autor: Moskit »

To jest bardziej tuleja niż śruba :) przechodząca przez wahacz z jednej i drugiej strony i przez łożyska w środku to na niej wszystko się kręci. A ta mała śrubka stożkowa to zapobiega wypadnięciu. :)
Więc jak w miejsce tej małej wkręcisz jakąś inną większą i w nią walniesz to ta duża wyjdzie. Nie bój się siły to cholerstwo na prawdę mocno siedzi :)

A i jeszcze jedno... Tą śrubę co będziesz wkręcał żeby w nią walić młotkiem to wkręć dość dużo żeby gwintu nie zerwać :)
ODPOWIEDZ