witam, malo jest tematow zwiazanych z tym dumperem, a w szczegolnosci z jego regulacja.
Korzystam z rowerka typowo do fr/dh, ale czasami lubie podniesc sztyce i na luzie moge nim jezdzic enduro. Moje pytanie jest zwiazane z regulacja dumpera, a konkretnie spv. Moglby mi ktos powiedziec na jakies zasadzie to dziala, czy jak podniose cisnienie w spv to wplynie to jakos na prace calego dumpera przy skokach, wartepach itd.
Zalezy mi aby wyregulowac dumper (waze 70kg) typowo pod dh, ale zeby uszlo w enduro. Ile powinienem wpompowac w spv, a ile to glownej komory? (mam jakies 50% bo lubie miekko)
Powtorze sie, ale czy da sie wyregulowac spv zeby nie bujal przy pedalowaniu, a przy skokach wartepach, wybieral all.
Pozdrawiam
Regulacja Manitou Swinger 4-way AIR. :)
Regulacja Manitou Swinger 4-way AIR. :)
http://utn.pl/OKAZJE <-- Dobry sprzęt za dobre pieniądze! : )
Podniesienie cisnienia w SPV powoduje zwiększenie poziomu platformy. Im większe ciśnienie, tym zawieszenie mniej sie buja ale traci też na czułości. Dobieraj cisnienia z dolnej granicy zalecanych.
Ciśnienie w komorze głównej dobiera się do żądanego ugięcia wstępnego. "Skręć" objętość komory , nasadka chyba 13. Bedzie można zastosowac niższe ciśnienie w komorze głównej , bez ryzyka dobicia .
Ciśnienie w komorze głównej dobiera się do żądanego ugięcia wstępnego. "Skręć" objętość komory , nasadka chyba 13. Bedzie można zastosowac niższe ciśnienie w komorze głównej , bez ryzyka dobicia .
mówimy o damperze powietrznym , nie będzie kleił tak jak sprężyna. Zależy co chcesz osiągnąć. Swinger Air to dość udany damper(w przeciwieństwie do jego sprężynowych braci) , przy odrobinie wysiłku można ustawić go przyzwoicie.Dem0niczny pisze:Powtorze sie, ale czy da sie wyregulowac spv zeby nie bujal przy pedalowaniu, a przy skokach wartepach, wybieral all.
dzieki za odpowiedz ale gadalem z bylym wlascicielem dumpera + ramki i wyciagajac wnioski moge to sprecyzowac tak:
- niebieskie pokretlo to tlumienie odbicia
- czerwonym sie reguluje sag
- spv reguluje sie kluczem 16 (ten zbiorniczek)
- a tym zaworkiem progresje
co do wartosci, to wyszukalem ze na 70-80kg
110 PSI w komorze głównej i 60 PSI w komorze SPV
wiec przy tych wartosciach oczywiscie mozna kombinowac, to sa takie srednie, ktore mozna dopasowac do swoich potrzeb
Pisze gdyby inni mieli podobne "problemy"
Pozdrawiam
- niebieskie pokretlo to tlumienie odbicia
co do wartosci, to wyszukalem ze na 70-80kg
110 PSI w komorze głównej i 60 PSI w komorze SPV
wiec przy tych wartosciach oczywiscie mozna kombinowac, to sa takie srednie, ktore mozna dopasowac do swoich potrzeb

Pisze gdyby inni mieli podobne "problemy"
Pozdrawiam

Dem0niczny zara ,zara co Ty chłopie wypisujesz?
2. Bzdura.
3. Bzdura.
4. Jakim zaworkiem?
1. Prawda.Dem0niczny pisze:- niebieskie pokretlo to tlumienie odbicia
2. Bzdura.
3. Bzdura.
4. Jakim zaworkiem?
nie pisz, jeżeli nie wiesz.Dem0niczny pisze:Pisze gdyby inni mieli podobne "problemy"
-
- Kontakt:
no to dobrze napisalem.... o co ty sie ravfr czepiasz ;p... u mnie ten od sagu jest czerwony, pozatym ja nie mam nowego tylko stara wersje z innymi pokretlami wiec pewnie nie skumales :P
a co do wlasnie tego spv to mi sie pokickalo jak pisalem lasek pisze poprawnie ;p
a co do wlasnie tego spv to mi sie pokickalo jak pisalem lasek pisze poprawnie ;p