Marzocchi Super T ( 2xHSCV) serwis

ruwenzori
Kontakt:

Marzocchi Super T ( 2xHSCV) serwis

Post autor: ruwenzori »

Siema!

Niedawno zakupiłem Super T pro 03(2x HSCV) i chciałbym dowiedzieć się trochę na temat jego serwisowania i w związku z tym mam do was kilka pytań.

Jaki olej polecilibyście do niego dla ridera o wadze 60 kg??? Czy ten amortyzator jest trudny w seriwisowaniu( chodzi mi o to czy trzeba się starać żeby coś zje*** czy łatwo można coś uszkodzić). O co chodzi z tą nierozbieralnością tłumików??? Nie ma potrzeby wymiany w nich oleju czy co???

Sorry za takie głupie pytania, ale chce się dowiedzieć szczegółowo na czym jeżdżę :wink:
Wooyek
Kontakt:

Post autor: Wooyek »

Na 60 kg polecam zacząć od zakupu zestawu miękkich sprężyn, chyba że już to zrobiłeś i masz odpowiedni SAG...

Co do samego oleju, to ja mając 60 kg jeździłem na 7,5W (taki jest seryjnie) i było ok. Jeśli teraz masz taki olej, to możesz ocenić, czy w którąś stronę (za dużo/za mało) brakuje Ci tłumienia i ew. nalać 5W wedle potrzeb.

Co do serwisu, to raczej nie sprawia trudności, trzeba jednak pamiętać, żeby pierścienie osadcze na szczycie tłumika (te na korkach, od góry) zdejmować do góry (zsuwać wzdłuż tłumika), a nie w bok.

Tłumiki są nierozbieralne, ale olej się w nich oczywiście wymienia - całość działa w otwartej kąpieli olejowej, więc olej wpływa/wypływa z tłumików przez dziurki. Po wyjęciu tłumików wystarczy poruszać parę minut tłokiem, żeby cały (no, prawie) olej nimi wypłynął.

Poszukaj sobie manuala najlepiej.
ruwenzori
Kontakt:

Dzięki za odpowiedź. Sprężyny mam orginalne i rzeczywiście są za twarde bo SAG mam znikomy.... na ten moment nie mam kasy, ale powoli zaczynam się za nimi rozglądać.

Wiem że do Super T pasują sprężyny od Juniora , ale czy tylko tyle??? czy od jakiś 888 by nie spasowały???
Wiem, że na CRC są i wogóle, ale to jest dla mnie ostateczność wolałbym zakupić je w Polsce. Pisałem już do Gregorio, ale nie odpisali jeszcze...
(Jakby ktoś miał miękkie sprężyny na sell to PW :wink: )
tien_wang
Kontakt:

Post autor: tien_wang »

Do 888 są zdecydowanie grubszej średnicy, nie wejdą - patrz PW ;)
ruwenzori
Kontakt:

Orientuje się ktoś jak to jest z tymi sprężynami w Super T i Juniorze??? W Juniorze są dwa komplety sprężyn, czy w Super T jest podobnie???
blackdemon
Kontakt:

Post autor: blackdemon »

ruwenzori, nie. Junior to ssvf i przez te sprezyny ma progresje, Super T to HSCV wiec progresja idzie od tlumika krotko mowiac.
ruwenzori
Kontakt:

Więc jeżeli mamy Juniora z miękkimi sprężynami to które z nich mam kupić??? Tą górną o liniowej pracy czy się myle??? Głupie pytania, ale moj brak wiedzy aż prosi się o uzupełnienie :wink:
blackdemon
Kontakt:

Post autor: blackdemon »

W sumie pojedyncze beda za krotkie.. A jak wsadzisz dwie to progresja bedzie na koncu taka, ze nie dobijesz widla nigdy.
Wooyek
Kontakt:

Post autor: Wooyek »

O ile pamiętam, sprężyny w Super T i w Juniorze są inne, ale może źle pamiętam. Najlepiej zapytaj w Gregorio - wbrew pozorom opłaca się kupować u nich. Ja do swojego Super Tadka dorabiałem w fabryce sprężyn i było z tym kupę zachodu, a tylko trochę taniej.
ODPOWIEDZ