Problem z hamulcem hydraulicznym XT08

glodol
Kontakt:

Problem z hamulcem hydraulicznym XT08

Post autor: glodol »

Witam. Posiadam w/w hebel od ponad roku i jak dotąd hamował zaje...,ale nagle siła hamowania spadła o jakieś 70% i tarcza wydaje dziwne odgłosy przy hamowaniu. Czy jest to objaw zapowietrzenia??? Sprawdzałem klocki i są OK. Stało się to po tym jak rower był dłużej w pozycji do góry kołami,czy może to mieć jakiś wpływ na hamulce?Z tylnym wszystko jest Ok.Z góry dziękuje i pozdrawiam![/i]
aDHdMichal
Kontakt:

Post autor: aDHdMichal »

Miałem cos podobnego ostatnio że hamulce były bardzo słabe praktycznie nie zablokowały koła i tarcza wydawała dziwne piszczące dźwięki przy hamowaniu.
Wyciągnołem klocki i były całe jak wypolerowane idealnie gładkie aż sie błyszczały, wziąłem je potarłem o betonowy chodnik bo nie chciało mi sie szukac papieru ściernego :D i po założeniu ich od razu hamulce hamowały jak dawniej :)
aDHdMichal
Mervis
Kontakt:

Post autor: Mervis »

Często się zdarza że po odwróceniu roweru do góry nogami hamulce się zapowietrzają magury gustaw miały z tym ogromny problem i u ciebie na 100% hamulce się zapowietrzyły :)
glodol
Kontakt:

Przetarłem klocki papierem ściernym i troche pomogło ale dalej to nie w 100% ten hebel co kiedyś. Bede musiał jedak odpowietrzyć. Czy możecie udzielić jakiś wskazówek odnosnie odpowietrzania tego modelu?
rafimax
Kontakt:

Post autor: rafimax »

kolego na 100% musiałeś czymś tłustym uwalić tarczę mam te heble przez 1,5 sezonu i już kilka razy tak miałem najlepiej, zetrzeć troszkę papierem klocki i odtłuścić tarczę potem włazisz na wysoką górę i długi zjazd, może być nawet po asfalcie polewasz tarczę wodą i zjazd na przednim aż zacznie normalnie hamować im szybciej tym lepiej u mnie to zawsze pomagało :wink: a jak nie pomoże to nowe klocki najlepiej firmy ashima metaliczne, mam takie i są super
No ride... No Life...
XkrisX
Kontakt:

Post autor: XkrisX »

a gdzie mozna kupic takie fajne klocki Ashima do XT?
ak47

Post autor: ak47 »

Pewnie masz malutki wyciek w zacisku. To się często zdarza w XT.
avg
Kontakt:

Post autor: avg »

ak47 chodzi o mały wyciek w okolicy tłoczków? Pytam poniewaz, sam chciałem stać sie posiadaczem wyżej wymienionego XT :roll:
glodol
Kontakt:

Koledzy,czym najlepiej odtłuścić tarcze???
Tadziuu
Kontakt:

Post autor: Tadziuu »

Odtłuszczaczem, płynem do mycia naczyń, nitro, rozpuszczalnik.......

Możesz też przy okazji wypalić ją nad ogniem i później wymyć w czymś co wymieniłem wyżej.

Masa takich tematów była....

EDIT:
A! I jeszcze wrzątek się nada.
http://tadziu-.pinkbike.com/album/2k12-Riding/
glodol
Kontakt:

Dziekuje za wszystki posty!
:D
ak47

Post autor: ak47 »

avg tak, zdarzają się mikrowycieki właśnie w okolicy tłoczków. Czasem się poci tylko, a czasem wyraźnie cieknie.;;
ranekdhfr
Kontakt:

Post autor: ranekdhfr »

Wydaje mi się ze mam taki sam problem i to najprawdopodobniej jest właśnie ten wyciek
avg
Kontakt:

Post autor: avg »

ranekdhfr po jakim czasie on sie pojawił?
ranekdhfr
Kontakt:

Post autor: ranekdhfr »

Ja mam całkiem inny hamulec bo avid'a elixira cr. Ale ten spadek siły to jest napewno ten mikrowyciek . Ja jak fajnie odtłuszczę sobie klocki to wszystko jest ok a po jakimś dniu znowu brak siły hamowania.
rafimax
Kontakt:

Post autor: rafimax »

niby coś się pojawiało w okolicy tłoczków nawet u mnie ale nie zmieniło to nic w działaniu po prostu to olałem a jak kupiłem nowe klocki to juz kilka mieś nic sie nie dotykam do hebli klocki na allegro ashima są, a ja kupowałem na targach za grosze
No ride... No Life...
ODPOWIEDZ