Tiagra vs. 105
-
- Kontakt:
Tiagra vs. 105
Moze mi ktos wyjasnic [czym poza cena (tiagra ok.100, 105-ka ok. 140)] roznia sie ww. przerzutki oraz ktora bedzie lepsza do spokojnego streetu (manual wheelie, bunny)?? Wiem, ze obie maja krotki wozek i pasuja do kaset 9-rzedowych. Cos wiecej ktos moze mnie oswiecic??
Z gory dzieki.
Pozdrower :]
Z gory dzieki.
Pozdrower :]
-
- Kontakt:
-
- Kontakt:
Mam nadzieje, ze na tym sie nie skonczy :] Napisalem jaki na razie jest moj poziom :] Myslalem nad SS ale raczej mi sie to nie usmiecha, zwlaszcza jak pod gorke trzeba albo na wieksza odleglosc (zalezy jakie przelozenie byloby ustawione). Z przodu mam 1 blat ktory musze prawdopodobnie zmienic, bo jest na miejscu duzego a jak bede chcial go wstawic na srodek to chyba bedzie mi zachaczal o widelki :/
PS, co do przerobki na SS jest jeszcze tka drobniusia kwestia, ze niebardzo mam kaske, zeby sprzet na ss przerobic:/
PS, co do przerobki na SS jest jeszcze tka drobniusia kwestia, ze niebardzo mam kaske, zeby sprzet na ss przerobic:/
tiagra łapie szybko luzy bo zamiast wciskanej w górną częśc przerzutki stalowej tulei (lak w 105) przez którą przechodzi główna śrubą mocująca ją do haka, jest ona tam odlana z alu i to alu pod wpływem drgań w końcu pęka i wszystko zaczyna latac w, w 105 za to urwałem mocowanie od linki, a tiagra ma je masywniejsze
a tak ogólnie to czy ss nie jest włąsnie najtańszym rozwiązaniem...?
a tak ogólnie to czy ss nie jest włąsnie najtańszym rozwiązaniem...?
http://dhcyc.pinkbike.com
-
- Kontakt:
Hmmmm, troche mi szkoda prawie nowa manetke wywalac + kasete + przerzutke (ostatnie 2 mniej nowe). Poza tym nie zglebialem tematu ss, nie wiem jak to dokladnie dziala (w sensie co na pisate zamontowac i jak). Ale jak jezdze na wieksze odleglosci po sciezce to wiadomo, ze mniejsza koronka ale jak musze pod gorke wjechac albo po schodach :] no to juz wieksza. Moze ktos kto tak smiga sie wypowie (jak to zajrzy ktos taki) i cos doradzi.
-
- Kontakt:
Ja w streecie mialem 36/15 i bylo ok, tylko jak masz liche nogi to mozesz nie wyrobic, w sumie 32/15 jest w porzadku tylko z gorki latwo zamknac. A co do konstrukcji to na piaste dajesz reduktor (kupujesz albo z rurki pcv/podkladek ze starej, zuzytej kasety) + 1 zebatka. Jak masz rame z pionowymi hakami to jeszcze musisz miec napinacz na tylni hak (kupujesz albo robisz z v-ki). I tyle.
Szkoda będzie przerzutki rozwalić a zmiana na SS nie wyniesie cię nic a nawet możesz na tym zarobić/zaoszczędzić.
Reduktor robisz z rurki za 4zł, łańcuch skracasz ten co masz. Jeśli pion haki robisz napinacz ze starego ramienia od Vki. Oszczędzasz kasę na przerzutce, sprzedajesz manetke i jesteś happy i z kasą na plusie.
Przerzutka w streecie to zło okrutne. Fakie, halfcab czy wogóle podstawy stają się nie możliwe do wykonania a jak już to będą się łączyć z przeskakiwaniem i niszczeniem napędu, wkręcanie łańcucha, łamanie haków stanie się porządkiem dziennym.
Pomyśl czy cię stać na nową przerzutka i hak co drugi miesiąc.
Reduktor robisz z rurki za 4zł, łańcuch skracasz ten co masz. Jeśli pion haki robisz napinacz ze starego ramienia od Vki. Oszczędzasz kasę na przerzutce, sprzedajesz manetke i jesteś happy i z kasą na plusie.
Przerzutka w streecie to zło okrutne. Fakie, halfcab czy wogóle podstawy stają się nie możliwe do wykonania a jak już to będą się łączyć z przeskakiwaniem i niszczeniem napędu, wkręcanie łańcucha, łamanie haków stanie się porządkiem dziennym.
Pomyśl czy cię stać na nową przerzutka i hak co drugi miesiąc.
-
- Kontakt:
No toście mnie zamotali tera :/ przyzwyczailem sie do przerzutki i ciezko widze zmiane na ss (chociaz zastanawiam sie nad tym co jakis czas). Fakt, ze mniej wiecej raz w sezonie wymieniam przerzutke mnie sie wcale a wcale nie podoba :/ Fakie to znalazlem jeszcze co to ale halfcab pierwsze slysze.
Moze ktos mnie przekona do ss ;] ??
Moze ktos mnie przekona do ss ;] ??
-
- Kontakt:
lepiej dokupić zębatkę szeroką do singla za 15-20zł nową (albo nawet od kogoś za parę zł, łatwo ocenić jej stan).wieloryb26 pisze:
tylko musialbym sobie koronke jakas kupic czy cos, chyba, ze kasete da sie jakos przerobic ??
Można też wyjąc odpowiadającą zębatkę z kasety ale dość szybko się taka zużywa i się robi tak:
http://images44.fotosik.pl/278/a94bed10c80fb44e.jpg

Idealnie by było kupić jeszcze szerszy łańcuch (kmc robi niedrogi a dobry) i za 30-40zł masz napęd na jakieś 2lata spokojnie

Podsumowując to jeździłem dość długo na ss i byłem zadowolony bardzo bo niezawodne to, lżejsze i tanie

http://miki-ck.pinkbike.com/ Freeride!
-
- Kontakt: