Giant Reign X 2008

1aatrapa
Kontakt:

Giant Reign X 2008

Post autor: 1aatrapa »

Witam,

Posiadam ramę jak w temacie. Korba z 1 blatem 32 i napinacz dolna rolka + klatka z góry.

Ponieważ mnie to ogranicza myślę o wejściu w 2 blaty czyli 22 i 36z.

Pytanie do osób ujeżdżających Reigny X. Jak tam jest to rozwiązane? spada łańcuch ? jak często? jest jakieś zabezpieczenie aby nie spadał?

Nadmienię iż moja korba nie posiada bash'a (chyba tak się to pisze).

Przesiadka na 2 blaty będzie porażką w moim przypadku?
ACextreme
Kontakt:

Post autor: ACextreme »

Posiadam co prawda nowego reigna X2 2010, lecz takze przesiadlem sie z 1(w poprzendim rowerze) na 2 blaty.
Prawda jest taka, ze najmniejsza zebatka przydaje sie tylko i wylacznie na podjazdach... Mi czasem brakuje troszke wiekszego blatu, np. 38 / 40.

Z mojego doswiadczenia- posiadam napinacz Race Face Atlas FR i przerzutke SLX.
Lancuch spadl mi dotychczas raz podczas regulacji ;-). Wnoszac po konstrukcji, jesli puslilbys sie na ostry zjazd z lancuchem na malym blacie, to raczej by z niego spadl w pewnym momencie. Lancuch nie jest wtedy zbytnio napiety przez dolna rolke, lecz na podjazdach, nawet po korzeniach czy kamieniach sie sprawdza.

Na wiekszym blacie natomiast lancuch jest trzymany w moim przypadku dosc mocno: - przez rolke dolna
- przez klatke napinacza u gory
- przez przerzutke przednia
- przed rockring z boku

Sadze, ze dobrze wyregulowany osprzet i nie ma sily aby lancuch spadl.

Wazne abys polaczyl ze soba dobre komponenty w przemyslany i w pelni kompatybilny sposob: napinaczy jest wiele + przerzutka SLX lub Saint (maja inna konstrukcje, ktora lepiej trzyma lancuch w razie czego) + odpowiednia manetka... oraz sadze rockring...
Odnosnie samego rockringu- przy wiekszym blacie bedziesz czasem zawadzal nim o kamienie/korzenie wiec moze nie przetrwac tego z czasem. Rockring chroni blat oraz lancuch przed wylotem na zewnatrz, wiec mysle ze to dobra opcja.

Tyle ode mnie.
http://www.endura.pl
ODPOWIEDZ