Czy mógłby mi ktoś wyjaśnić skąd się bierze progresywność tego medium jakim jest powietrze? Bo wszyscy o tym mówią ale nigdzie jeszcze nie spotkałem jakiegoś dowodu.
Wziąłem strzykawkę na wagę podłogową(cudo dokładności to to nie jest ale wystarczyła)
5ml powietrza
25% - 2kg
50% - 3.5kg
75% - 7kg
20ml
25% - 2kg
50% - 4kg
75% - 8.5-9kg
~25mm(cała strzykawka)
25% - 2,5kg
50% - 4kg
75% - ~10kg
Widać z tego że praca powietrza jest progresywna ale jak patrzę na równanie gazu i ciśnienia to tam nic nie jest zależne od siebie w jakiejkolwiek potędze... Chyba że pole powierzchni na jaką oddziałuje.
Ale co więcej z tego "eksperymentu" wynika że im mniejsza komora tym mniejsza progresywność... A zdawało mi się że wszyscy mówią że jest odwrotnie.
Jestem na elektronice - fizykę raczej odbębniłem. Mam jakąś wiedzę ale fizykiem to ja nie jestem i raczej gubię się w jej meandrach.
Nie mam dostępu do dokładniejszych metod pomiarowych.
Generalnie. Mógłby mi tą rewelację ktoś wyjaśnić?
Progresywność powietrza
wydaje mi się że takie badanie gówno da, bo jest zbyt niedokładne. Co więcej z tego co wiem, im większa jest komora powietrza tym mniejsze ciśnienie jest wymagane, aby ugięcie było tak samo duże. Dalej, liczysz w procentach co trochę dziwnie wyjdzie. Bo przy strzykawce ustawionej na 5ml 25% ugięcie to będzie powiedzmy 1 mm, a przy 25ml to będzie 5 razy więcej. Do takiego pomiaru musiałbyś użyć strzykawek o takim samym skoku tłoka, ale różnej objętości
http://mawet.pinkbike.com/album/2010/
p*V=m*R*t
m mamy stałe
R też
T przyjmijmy też jako stałe
p*V = constans
zmniejsza sie objętość, rośnie ciśnienie, zdaje sie, że liniowo, więc powinno to działać podobnie jak zwykła spręzyna. Nie wiem tylko jak z napręzeniem wstępnym jest przy powietrzu i spręzynie, a jak z siłą odbicia przy końcowym ugięciu, wydaje mi sie że może to być troche inne.
co do wyników, to wydaje mi sie że są one porpostu niedokładne, róznice są małe i zwiększają sie proporcjonalnie to objętości, 25ml łatwiej jest dokładnie zredukowac o 25% niż 5ml i tym samym otrzymac bardziej precyzyjny wynik
samo doświadczenie jest wydaje mi sie przeprowadzone poprawnie, siła zalezy od ciśnienia i pola powierzchni (F=p*A), pole pow tłoka było stałe, a ciśnienie jest proporcjonalne do zmiany objętości, więc czy ścisniemy 5, cz 25 ml powietrza dwukrotnie, to ciśnienie otrzymamy takie samo, a więc i siłe.
Moze tak napierałeś na strzykawke ze powietrze sie lekko podgrzało i ciśnienie dodatkowo wzrosło, jednak co da przyrost temp o ~16 stopni przy 293 które bierzemy za temp pokojową :P
m mamy stałe
R też
T przyjmijmy też jako stałe
p*V = constans
zmniejsza sie objętość, rośnie ciśnienie, zdaje sie, że liniowo, więc powinno to działać podobnie jak zwykła spręzyna. Nie wiem tylko jak z napręzeniem wstępnym jest przy powietrzu i spręzynie, a jak z siłą odbicia przy końcowym ugięciu, wydaje mi sie że może to być troche inne.
co do wyników, to wydaje mi sie że są one porpostu niedokładne, róznice są małe i zwiększają sie proporcjonalnie to objętości, 25ml łatwiej jest dokładnie zredukowac o 25% niż 5ml i tym samym otrzymac bardziej precyzyjny wynik
samo doświadczenie jest wydaje mi sie przeprowadzone poprawnie, siła zalezy od ciśnienia i pola powierzchni (F=p*A), pole pow tłoka było stałe, a ciśnienie jest proporcjonalne do zmiany objętości, więc czy ścisniemy 5, cz 25 ml powietrza dwukrotnie, to ciśnienie otrzymamy takie samo, a więc i siłe.
Moze tak napierałeś na strzykawke ze powietrze sie lekko podgrzało i ciśnienie dodatkowo wzrosło, jednak co da przyrost temp o ~16 stopni przy 293 które bierzemy za temp pokojową :P
http://dhcyc.pinkbike.com