Czarne Dziury, Wierzenia Majów, i inne Ciekawostki

Mervis
Kontakt:

Czarne Dziury, Wierzenia Majów, i inne Ciekawostki

Post autor: Mervis »

Proszę o przeniesienie do działu offtopic, omyłkowo, założyłem tutaj temat,

Witam, chciałbym pogadać, wymienić się informacjami poglądami, na temat tak niezwykłych rzeczy we wszechświecie jak czarne dziury, czytałem że według, naukowców, da się zaglądnąć, do wnętrza czarnej dziury, ale jest to bardzo obszerny temat, mnie ciekawi, co by się stało, jeśli (oczywiście jest to niemożliwe fizycznie)
Ale jeśli byśmy się znaleźli w jej wnętrzu, skoro zaginana jest przestrzeń i czas, i prawdopodobnie w samym środku niema czegoś takiego jak czas,w ogóle czytając tematy związane z czarna dziurą, porostu ten obiekt wykracza, poza ludzką wyobraźnie, to jest naprawdę niesamowite, że człowiek niemoże nawet sobie wyobrazić jak zmieniają się tam prawa fizyki.
Może podzielicie się jakimiś, ciekawostkami, opiniami, punktami widzenia,
Od siebie dodam, że dziś czytając pewny materiał związany z astronomią, natrafiłem na informacje mówiące, że w brew powszechnej opinii, nie wiem jak to w ogóle nazwać "coś" co nie przenosi Energi, ani masy może poruszać się z 10x większa prędkością niż prędkość światła.
Są to takie moje wywody, usłyszane gdzieś, i wpisane, tu, więc nie jest to może jakoś super rozwinięte, ale temat jak najbardziej Ciekawy, więc proszę się jak najwięcej udzielać.
A wracając do wierzeń majów,chciałbym żebyście się zapoznali z tym materiałem,
Jest on bardzo Ciekawy, dokładniej opisuje oco chodzi z rokiem 2012,
I mówi coś więcej na temat filozofii majów, a nie "byli Majowie i przepowiedzieli
Koniec świata, jakoś tam,zaleje na woda, albo pieprznie jakiś meteoryt "
Link nie jest związany z rowerami, więc myślę że podanie go na tym forum nie będzie jakimś strasznym występkiem
http://www.nieznane.pl/siedem-proroctw-majow,474.html

Nie myślcie że mam jakiegoś fiola na tym punkcie, po prostu rower chwilowo stoi, więc się wciągnąłem trochę głębiej w temat ;)
ravfr
Kontakt:

Post autor: ravfr »

Zły dział raczej offtop.
Czarna dziura kojarzy mi się dość jednoznacznie....Zreszta wszystko podobnie mi sie kojarzy albo z sexem albo rowerem.
BikerJG
Kontakt:

Post autor: BikerJG »

ravfr hahaha xD

Mervis temat wypas, ale im bardziej sie z niego wglebiam (kocham astronomie) tym mniej rozumiem ;P

Napisze troche pozniej, teraz ogladam dalej film ;)
KondziuNS
Kontakt:

Post autor: KondziuNS »

Mervis pisze:może poruszać się z 10x większa prędkością niż prędkość światła.
Nie, nie może.
Sokół
Kontakt:

Post autor: Sokół »

Może, może.
Nie pamiętam nazwy cząstki ale posiadają one ujemną masę i poruszają się z prędkością nadświetlną czyli poruszają się w czasie wstecz.
war23
Kontakt:

Post autor: war23 »

KondziuNS ska wiesz??? Jest tyle nieodkrytych rzeczy która są co ciekawe bardzo blisko nas a my wywody robiły na temat czarnej dziury która Rafalowi kojazy sie z jedym co widać serwis mu wychodzi na dobre xd
Karpiel i Duncon to moje zycie
BikerJG
Kontakt:

Post autor: BikerJG »

war23 bo prawdziwemu mezczyznie "czarna dziura" kojazy sie tylko z tym! ;)

A jak to jest z trojkatem b? Cos wogole na jego temat wiadomo? Bo jesli nie to zastanawia mnie dlaczego nigdzie nie moge sie doszukac zdjec satelitarnych (a wiadomo jak dokladne teraz sa) tego rejonu.
GgG
moderator
Kontakt:

Post autor: GgG »

Był taki fajny demotywator, że ludzie wierzą w ten rok 2012, a Majowie wyszli z dziury w ziemi i coś jeszcze... może ktoś go zna i poda link? :)

Co do tematu to nie ogarniam to, ale chętnie poczytam.
KondziuNS
Kontakt:

Post autor: KondziuNS »

Sokół pisze:Może, może.
Nie pamiętam nazwy cząstki ale posiadają one ujemną masę i poruszają się z prędkością nadświetlną czyli poruszają się w czasie wstecz.
Cząstka ta to Tachion, jej istnienie jest czysto hipotetyczne, tak samo jak założenie, że ma ujemną mase. Ogólnie, to jczegoś, co nie zostało potwierdzone w najmniejszym stopniu i najprawdopodobniej nigdy nie zostanie, a było ładnie opisane w jakimś pseudonaukowym artykule, nie przyjmowałbym za pewnik ;)
mysticar
Kontakt:

Post autor: mysticar »

ciesz się z tego co masz, lub przynajmniej śmiej...
jaro09
Kontakt:

Post autor: jaro09 »

Mervis
jeśli byśmy się znaleźli w jej wnętrzu

Jeśli wpadłbyś do cz. dz. to zostałbyś rozerwany na strzępy, ponieważ działają tam siły przypływowe- analogicznie do przypływów morza.
Cz. dz. jest jednym ze stadiów końcowych gwiazd, które zależą od masy.
Nie jestem znawcą, poszukaj sobie pracy dr Płazaka z AGH, który jest chyba jedynym wykładowcą kosmologii w Polsce.
www.ects.pl
Grondag
Kontakt:

Post autor: Grondag »

Tekst przeczytałem pobieżnie, jak dla mnie wynika z niego że wcale Majowie nie przepowiedzieli końca świata tylko przewrót świata jako takiego pojmowanego przez człowieka. Chodzi mi oto że tam wszędzie jest o odnowie świata a nie o jego końcu. Więc o co ten medialny szum?
Spaced
moderator
Kontakt:

Post autor: Spaced »

Mervis pisze:Ale jeśli byśmy się znaleźli w jej wnętrzu, skoro zaginana jest przestrzeń i czas, i prawdopodobnie w samym środku niema czegoś takiego jak czas,w ogóle czytając tematy związane z czarna dziurą, porostu ten obiekt wykracza, poza ludzką wyobraźnie, to jest naprawdę niesamowite, że człowiek niemoże nawet sobie wyobrazić jak zmieniają się tam prawa fizyki.
Nie moze? Jest kilka teorii na ten temat, jest teoria nt. tworzenia wormholes w czarnych dziurach.

Jak cie zaawansowana fizyka i takie tematy jara w przystepnej formie to albo dokuemnty BBC Horizon (nie wszystkie fizyczne, ale fizyczne sa mega) albo Phisics of the Impossible Miko Kaku bodajze sie typ nazywał. Tam tłumaczy duzo dziwnych teorii.

A co do majów - po prostu w 2012 kalendarz czy tam cyfry sie im konczyły, to taka ichniejsza klątwa milenijna, nie koniec swiata.

jaro09 nie slyszales o teori, ze siły te znajduja sie tylko na obwodzie czarnej dziury, a w srodku sie niweluja czy cos w ten desen? Bo gdzies czytalem cos kolo tego.

Ciekawi mnie za to ta wielowymariowa figura prezentowana w pierwszym odcinku Through the wormhole with morgan freeman. Ktos cos wiecej wie z panów fizykow?
wojteqpiotrowski
Kontakt:

Post autor: wojteqpiotrowski »

temat czarnych dziur tp jest ciekawy tylko wtedy gdy podchodzi sie do nieo ze strony pseudo- populatnonaukowej, kumpel z pokoju w akademiku studiuje fizyke molekularna a czarne dziury itp to u nich tmat numer 1, jak patrze na kolesia notatki, obiczenia itp to po prostu umrzec mozna!
[s]avid elixir R komplet igła 500pln+[b]FOX 40rc2 nowy 3000pln[/b]
Spaced
moderator
Kontakt:

wojteqpiotrowski ale co jest złego w obliczeniach? Nie każdy jest Stephenem Hawingiem co zmudne liczenie na podwładnych przekazac moze :P

Jarasz sie to prace włożyć musisz - wszędzie to jest prawdziwe, a matme od programowania i elektronicznych wymysłow i tak wole ;)
jaro09
Kontakt:

jaro09 nie slyszales o teori, ze siły te znajduja sie tylko na obwodzie czarnej dziury, a w srodku sie niweluja czy cos w ten desen? Bo gdzies czytalem cos kolo tego.

Napisałem, że nie jestem ekspertem, ale nie zgodze się z tobą, ponieważ jak już napisałem pole grawitacyjne zmienia się we wnętrzu cz. dz. na odcinku 1 m drastycznie więc nie dotarłbyś do środka.
Ciężko to wytłumaczyć w kilku słowach, dlatego zamieszczm link do wspomnianej wcześniej pracy http://www.ftj.agh.edu.pl/zdf/kosmos.pdf
www.ects.pl
Spaced
moderator
Kontakt:

jaro09 nie masz co sie ze mna nie zgadzac bo to nie moja teoria tylko sugerowałem czy moze cos kojazysz i nie bylem pewien czy sie znosza czy co - chodziło o wormhole oparte na czarnej dziurze.

To chyba było to:
http://en.wikipedia.org/wiki/Wormhole#S ... _wormholes
Albo cos w ten desen

http://jila.colorado.edu/~ajsh/insidebh/schw.html
Mervis
Kontakt:

Post autor: Mervis »

Prosiłby, żebyście pisali na "hłopski rozum" i ;)
Nie wiem czy słyszeliście o taki zdażeniu chyba było w 1927 r kiedy to nagle w jakim lesie, nie wiem gdzie na świecie, zostały nagle powalone wszystkie drzewa, w promieniu kilku km, jedną z teori była, taka że przez nasza kochaną ziemie przeszła minimalna czarna dziura,
bo przy jakiejś "większej" co przy czarnych dziurach jest pojęciem względnym by nas nie było
jaro09
Kontakt:

Mervis
Moim zdaniem jest to niemożliwe, bo w obszarze wirującej cz. dz. następuje gromadzenie materii wokół cz. dz. z innych gwiazd, cz. dz. pochłania obiekty przelatujące w odległości < 3 promień cz. dz..
www.ects.pl
ODPOWIEDZ