Kalkulator do zawiechy

Hajdas
Kontakt:

Kalkulator do zawiechy

Post autor: Hajdas »

jak w temacie, zna ktoś dobry kalkulator do zawieszenia? tego na tft tuned wgl nie ogarniam, albo jesli ktos umie to może obliczyć, mam ramę KTM Caliber, damper Manitou Metel, spring 450i niewiem za bardzo jak to poustawiać aby w miare ok działało
SeraaX
moderator
Kontakt:

Post autor: SeraaX »

ja zawsze polecam kalkulator w Linkage (jest w bazie danych ktm caliber 2010)

Tyle że zeby "to działało" to musisz raczej zmienić damper lub chociaż go przerobić (blaszki ma komletnie bezmyślnie wsadzone)
Kolega niedawno go przerabiał:
http://www.dh-zone.com/forum/viewtopic.php?t=59528
Czeka Cię wywalenie części shimów i wklejenie zaworka auto.
Hajdas
Kontakt:

shimy sa juz zrobione bo wczesniejszy wlasciciel robil z tym w krk w secesji, wiec jest w miare ok, i olej 5w, dodam ze to rocznik 2007 ramy

metel to model RPA

W OGÓLE mam problem ze zdjeciem sprezyny, nie chce przejsc przez pokretlo od powrtu

pomoze ktos z linkage na gg bo nie moge ogarnac tego? ;x
Wooyek
Kontakt:

Post autor: Wooyek »

MAGIK_KRK_PL pisze:jak w temacie, zna ktoś dobry kalkulator do zawieszenia? tego na tft tuned wgl nie ogarniam, albo jesli ktos umie to może obliczyć, mam ramę KTM Caliber, damper Manitou Metel, spring 450i niewiem za bardzo jak to poustawiać aby w miare ok działało
Hm, tzn. co chcesz tym kalkulatorem wyliczyć?

Jak chcesz sprawdzić twardość sprężyny, to kalkulatory i opis jak z nich korzystać masz w tym temacie:
http://www.dh-zone.com/forum/viewtopic. ... 996#809996

MAGIK_KRK_PL pisze:wgl mam problem ze zdjeciem sprezyny, nie chce przejsc przez pokretlo od powrtu
Wkręć je do końca, "wsunie" się.

Swoją drogą co to k*wa jest "wgl", to nie czat dla nastolatek :/
Hajdas
Kontakt:

Wooyek dzieki za ten temat :) szukalem ale nigdzie nie moglem go znalesc :)
jeszcze jakby tylko ktos wiedzial ile napompować cisnienia do zbiornika :)
quake
moderator
Kontakt:

Post autor: quake »

Piszmy po polsku a nie po pokemonowemu. Jak ktos nie potrafi pisac to polecam powrot do podstawowki.

A co do "kalkulatorow" - jak poszukasz to znajdziesz, ale one lubia sie pomylic o ~100lbs w jedna lub druga strone. Najlepiej najpierw pozyczyc od kogos sprezyne i sprawdzic czy na pewno bedzie pasowac.
Hajdas
Kontakt:

dobra w miare wszystko juz ogarnalem :) jeszcze pytanie jesli ktos wie, czy manitou da sie odpowietrzyc bez pelnego serwisu? ;p i czy jest to reudne dla kogos kto nigdy nie widzial rozebranego dampera? :P
ODPOWIEDZ