Witam
Gdzies wyczytałem ze jest mozliwosc wymiany łozysk w piascie na sztywna oś 20mm. Nigdy się tym nie interesowałem zabardzo. Szukajac informacji na google, znalazłem, ze do piast na sztywna os pasuja łozyska z suportów z zewnetrzymy łozyskami, prawda to ? a akurat niepotrzebny suport z slx'a ;). Piasta to formula dh 20mm.
Z góry dzieki za pomoc, Pozdro
Wymiana łozysk w piascie 20mm
Wymiana łozysk w piascie 20mm
www.pinkbike.com/photo/3993305/ :)
na 90% jest możliwość, ale sprawdź sam, rozbierz koło, zdejmij osłony łożysk (najpewniej są na wcisk, kombinerkami łapiąc powinny lekko zejść) rzuć okiem na łożysko, albo od razu je wyjmij - do tego konieczne będzie lekkie wybijanie, najłatwiej przez śrubokręt, ale musisz uważać po pierwsze na to żeby nie uderzyć w osłony kulek tylko w bieżnie wewnętrzną lub zewnętrzną, po drugie na to jak uderzasz w bieżnię wewnętrzną to delikatnie żeby nie uszkodzić jej wnętrza ani kulek.
generalnie jeżeli nie masz dwóch lewych rąk do majsterkowania to banalna robota.
czy łożyska pasują ciężko powiedzieć, jakbym miał w ciemno powiedzieć co tam masz to bym strzelił w łożyska 61805 2RS (wym. 37x25x7mm) ale musisz to wyjąć żeby się upewnić i sprawdzić na nich oznaczenie które będzie na osłonie kulek.
A poza tym nawet jak łożysko się pokryje wymiarami z tym z suportu to gra nie warta świeczki bo te łożyska idzie dostać na allegro po 4zł za sztukę.
generalnie jeżeli nie masz dwóch lewych rąk do majsterkowania to banalna robota.
czy łożyska pasują ciężko powiedzieć, jakbym miał w ciemno powiedzieć co tam masz to bym strzelił w łożyska 61805 2RS (wym. 37x25x7mm) ale musisz to wyjąć żeby się upewnić i sprawdzić na nich oznaczenie które będzie na osłonie kulek.
A poza tym nawet jak łożysko się pokryje wymiarami z tym z suportu to gra nie warta świeczki bo te łożyska idzie dostać na allegro po 4zł za sztukę.
oczywiście, że idzie wymienićgreenman pisze:Gdzies wyczytałem ze jest mozliwosc wymiany łozysk w piascie na sztywna oś 20mm.
Moje niestety nie chciało się wybić tradycyjnie śrubokrętem więc odwiedziłem lokalną firmę z bogatym zapleczem warsztatowym.
Tam Pan Majster dospawał do wewn. części łożyska śrubę i delikatnie wybił... wg. opinii Majstra najlepsza metoda na takie sprawy (w hurtowni również polecili tą metodę - jako najmniej inwazyjną)- przy okazji materiał jest nagrzewany i wychodzi łożysko jak po maśle bez najmniejszego uszkodzenia gniazda aluminiowej piasty.
Łożysko na pewno bez problemu kupisz w Jankowicach obok Pszczyny - masz blisko (duża hurtownia łożysk)