Wymiana łozysk w piascie 20mm

greenman
Kontakt:

Wymiana łozysk w piascie 20mm

Post autor: greenman »

Witam
Gdzies wyczytałem ze jest mozliwosc wymiany łozysk w piascie na sztywna oś 20mm. Nigdy się tym nie interesowałem zabardzo. Szukajac informacji na google, znalazłem, ze do piast na sztywna os pasuja łozyska z suportów z zewnetrzymy łozyskami, prawda to ? a akurat niepotrzebny suport z slx'a ;). Piasta to formula dh 20mm.
Z góry dzieki za pomoc, Pozdro
www.pinkbike.com/photo/3993305/ :)
Kwiczoł
Kontakt:

Post autor: Kwiczoł »

Wybij łożyska i porównaj, jak nie będą pasować to wystarczy zanieść do sklepu z łożyskami, tam powinni coś dobrać.
http://kwiczol.pinkbike.com/
http://ourprofileskn.pinkbike.com/
mysticar
Kontakt:

Post autor: mysticar »

Łożyska z truvativa xr przykładowo na pewno nie podejdą do takiej piasty.
ciesz się z tego co masz, lub przynajmniej śmiej...
Paul
Kontakt:

Post autor: Paul »

na 90% jest możliwość, ale sprawdź sam, rozbierz koło, zdejmij osłony łożysk (najpewniej są na wcisk, kombinerkami łapiąc powinny lekko zejść) rzuć okiem na łożysko, albo od razu je wyjmij - do tego konieczne będzie lekkie wybijanie, najłatwiej przez śrubokręt, ale musisz uważać po pierwsze na to żeby nie uderzyć w osłony kulek tylko w bieżnie wewnętrzną lub zewnętrzną, po drugie na to jak uderzasz w bieżnię wewnętrzną to delikatnie żeby nie uszkodzić jej wnętrza ani kulek.

generalnie jeżeli nie masz dwóch lewych rąk do majsterkowania to banalna robota.

czy łożyska pasują ciężko powiedzieć, jakbym miał w ciemno powiedzieć co tam masz to bym strzelił w łożyska 61805 2RS (wym. 37x25x7mm) ale musisz to wyjąć żeby się upewnić i sprawdzić na nich oznaczenie które będzie na osłonie kulek.

A poza tym nawet jak łożysko się pokryje wymiarami z tym z suportu to gra nie warta świeczki bo te łożyska idzie dostać na allegro po 4zł za sztukę.
Vin_OSW
Kontakt:

Post autor: Vin_OSW »

greenman pisze:niepotrzebny suport z slx'a ;)
Chętnie przygarnę ;)

Zmierz i będziesz wiedział ;)
snizy
Kontakt:

Post autor: snizy »

greenman pisze:Gdzies wyczytałem ze jest mozliwosc wymiany łozysk w piascie na sztywna oś 20mm.
oczywiście, że idzie wymienić

Moje niestety nie chciało się wybić tradycyjnie śrubokrętem więc odwiedziłem lokalną firmę z bogatym zapleczem warsztatowym.

Tam Pan Majster dospawał do wewn. części łożyska śrubę i delikatnie wybił... wg. opinii Majstra najlepsza metoda na takie sprawy (w hurtowni również polecili tą metodę - jako najmniej inwazyjną)- przy okazji materiał jest nagrzewany i wychodzi łożysko jak po maśle bez najmniejszego uszkodzenia gniazda aluminiowej piasty.

Łożysko na pewno bez problemu kupisz w Jankowicach obok Pszczyny - masz blisko (duża hurtownia łożysk)
ODPOWIEDZ