Czym się różnią elixiry ?

xXRIDERXx
Kontakt:

Czym się różnią elixiry ?

Post autor: xXRIDERXx »

niewiem czy to odbry dział, jeśli nie to prosze o przeniesienie.

Witam
Czym się różnią hamulce : Avid Elixir/Elixir 5/Elixir R/Elixir CR ?
wiem że napewno jest różnica w sile,które są najmocniejsze a które mocne /?
frango
Kontakt:

Post autor: frango »

Elixiry różnią się od siebie tylko materiałami z jakich są wykonane (np. karbonowe dźwignie) oraz regulacjami.
"Zwykły" Elixir ma jedną regulację i potrzebny jest do niej kluczyk a CR ma dwie i to w wersji tool-free.
Siła hamowania jest, teoretycznie, taka sama. Chyba że, Avid wkłada inne klocki do najtańszej wersji.
pozdro

frango
xXRIDERXx
Kontakt:

Warto się przesiadać z Juicy 5 na Elixiry ?
duzo mocniejsze są, bo słyszałem że Elixir to następca J5 ??
GG: 10141750
frango
Kontakt:

Miałem kiedyś Juicy 7, a teraz mam już drugi komplet Elixirów (pierwszy straciłem ze skradzionym rowerem).
Czasami ktoś pisze, że klamki w Elixirach rozpadają się, że to chyba bardziej ze względu na to, że właściciele kręcą regulacją Pad Contact bez ładu i składu.
Są odczuwalnie mocniejsze, ale nie dramatycznie. W J7 czasami brakowało siły. W Elixirach, przez ostatnie 2tyg w Alpach ani razu nie dołożyłem drugiego palca do klamki! :)
ALE, jeśli jeszcze nie musisz zmieniać hebli, to poczekaj na nowe Code'y. Są lekkie i bardzo mocne. A ich najprostsza wersja nie powinna być droga.
pozdro

frango
xXRIDERXx
Kontakt:

frango kiedy wyjdą te nowe Code, masz jakieś info o nich ?
GG: 10141750
frango
Kontakt:

Nie wiem jak u nas, bo Harfa to się słabo ogarnia z nowościami, ale pewnie na CRC będą jakoś w tym roku.
Ja widziałem u jakiegoś kolesia we Francji ten tańszy model Code'ów. Gadałem z nim chwilę, był bardzo zadowolony, ale nie bardzo miał porównanie z poprzednimi.
pozdro

frango
ODPOWIEDZ