Mocowanie tarcz hamulcowych
-
- Kontakt:
Mocowanie tarcz hamulcowych
Czy mocowanie tarcz hamulcowych do piast jest znormalizowane? Bo ciołki w sklepie mi powiedziały że nie :? ! Chciałem w ramach oszczędności do nowego rowerka złożyć koła z piastami (Shimano) pod tarcze a kompletny chamulec potem...
A co to znaczy znormalizowane bo nie wiem?
Większośc ludzi robi tak, że składa sobie koło z piastą pod tarcze a po jakims czasie dokupuje hampla. Nie widze problemu żebyś złozył sobie koła pod tarcze, jeździł na nich a potem dokupił hampla. Tylko uważaj zebys nie kupił obręczy tylko pod tarcze bo V'ki nie bedą działać ;]
Większośc ludzi robi tak, że składa sobie koło z piastą pod tarcze a po jakims czasie dokupuje hampla. Nie widze problemu żebyś złozył sobie koła pod tarcze, jeździł na nich a potem dokupił hampla. Tylko uważaj zebys nie kupił obręczy tylko pod tarcze bo V'ki nie bedą działać ;]
Sprostuje przedmowce.. Grimeci pod 5 srub to nie tylko tanie grimeci typu sys 1 czy sys 2. Ja mam na przyklad sys 8 i tez byly pod 5 srub tarcze.. A wiec grimeca dawniej miala swoj wlasny standart. Ale jakis czas temu tarcze zaczelby byc robione pod standart hayesa.. Czyli pod 6 srub. I jest to znormalizowane :)
www.pinkbike.com/photo/1007092/
-
- Kontakt:
Grimeca miała również swój standard w kwestii mocowania wielotrybu do tylnej piasty i dlatego dodawali specjalny dekiel, który to zamykał.
Poza tym jest temat "standardowego" mocowania zacisku w ramie. Różnie to bywało. Teraz standardem jest rozstaw pod tarczę 160mm, kiedyś było to 140mm (przyp. mojej ramki) i wtedy jest konieczność stosowania adaptera. Na dodatek takie hample jak HOPE C2 czy Giant MPH 3.0 nie pasują do standaru IS i trzeba dorabiać "patenty" żeby toto zamocować.
Poza tym jest temat "standardowego" mocowania zacisku w ramie. Różnie to bywało. Teraz standardem jest rozstaw pod tarczę 160mm, kiedyś było to 140mm (przyp. mojej ramki) i wtedy jest konieczność stosowania adaptera. Na dodatek takie hample jak HOPE C2 czy Giant MPH 3.0 nie pasują do standaru IS i trzeba dorabiać "patenty" żeby toto zamocować.