Sign fr2

sracz
Kontakt:

Sign fr2

Post autor: sracz »

Mam chęć na kupienie roweru full za ok. 2000zł.(+/- 200). Myślę nad krossem signem fr2. Ale jak troche o nim poczytałem na tym forum to troche sie do niego zniechęciłem. Moglibyście pomóc? Chętnie przyjme wasze propozycje dot. innych rowerów. Rower ma być tylko bazą do dalszych przeróbek (bo nie chce mi sie całego od "0" składać).

P.S. Rower ma być dla osoby początkującej. :D

Z góry thx za pomoc.
MUSZEL
Kontakt:

Post autor: MUSZEL »

Pozwole sobie zacytwoać własną wypowiedź z tematu sprzed paru dni...
"Sign FR jest bardzo fajną ramką na początek, tylko trzeba wiedzieć jak sobie poradzić z jej wadami.
Luzy na wahaczu: Tu najlepiej włożyć podkładke o wymiarach łożyska między łożysko a część wahacza, ktora powinna zapierać sie o rame. Oś zwykle jest lekko za długa i przez to nie da sie docisnąć wahacza do ramy, przez co całe obciążenie idzie w oś i robią sie luzy.
Wyrobione gniazda na łożyska: tu starczy klej do łożysk, a nawet (sam tak jeździłem, niby garażowy patent, a sprawdzał sie 2 lata) nabić łożyska z blaszką z puszki by nie było luzu.
Pękanie haków: przerzutka Shimano lub/i stalowy hak.
Sztywność wahacza: oś skręcana na śruby lub zwykły Bolt-On od Dartmoora.

Owszem, ta rama nie nadaje sie do DH, takiego jakie ogląda sie w wydaniu Hill'a itp, ale na początek w zupełności starczy by oswoić sie z rowerem tego typu, i przede wszystkim mieć frajde z jazdy, bo to sie tutaj liczy.
Poza tym ramka jest stosunkowo mocna, czy zapakujesz 66 czy Super Monstera nic jej nie będzie, polecam do niej jakiegoś wyższego amorka ze wzlgędu na kąt główki, który też nie jest jakoś bardzo przystosowany do DH.

Wielu użytkowników tego forum jeździło na Signie a potem przesiadało sie na BH, Faithy itp. i żyją

To tyle ode mnie w tym temacie"
;)
michalnz
Kontakt:

Post autor: michalnz »

MUSZEL podpisuję się rękami i nogami pod tym tekstem. 24" na tył adapter do zawiechy zwiększający skok i poprawiajacy geometrię, wtedy zostaje tylko za niski suport ale da się z tym żyć. Baza wychodzi około 114cm i suport 34cm. Pozdro
michalnz.pinkbike.com
www.nocuje.net
sracz
Kontakt:

A poradzilibyści mi jakieś inne rowery (+/- 200zł) 2000zł.
Las3k_91 Ldz
Kontakt:

Post autor: Las3k_91 Ldz »

sracz, tak, używane okazje. Niestety nie wiem co się w najbliższym czasie trafi, nie wiem czemu :(
Mafin
Kontakt:

Post autor: Mafin »

Las3k_91 Ldz ale jakiej marki szukać (może jakiś konkrętny model) :D
sracz
Kontakt:

No właśnie Mafin dobrze powiedział.
piotrekj
Kontakt:

Post autor: piotrekj »

... zniechęciłeś sie po przeczytaniu postów paru kretynów a aktualnie na tym forum wielu teoretyków jest co czesto nie maja racji
ja jezdzilem na signie cały sezon, mialem w nim i 66 i damper Vanilli i wmiare dobrze to grało ze sobą ramy nie da sie połamać przynajmniej mi sie nie udało a przeszła naprawde wiele! Wedlug mnie sign fr2 po zmianie dampera jest idealna propozycja na poczatek.
PS: żadnych gównianych adapterów do signa nie trzeba, tak jak koła 24" ... bez sensu wystarczy jedynie damper wstawic 190mm i tyle. Z signa i tak zjazdówki nie zrobisz...
snizy
Kontakt:

Post autor: snizy »

sracz fajny nick

a wracając do tematu, nie słuchaj się kolegów którzy zapewne nigdy nie jeździli na Sign-ie a wieczorami onanizują się do monitora oglądając rowery prosów z PŚ...

miałem roczną przygodę z Signem, wcześniej jak i później było wiele ciekawych ram za sporo $ i naprawdę po tych doświadczeniach mogę śmiało napisać SIGN jest dobrą ramą, nawet więcej w relacji CENA/JAKOŚĆ to jest mistrz.

Warunek podstawowy to:
- każdy inny damper poza KindShockiem - najlepiej FOX-a Vanille R lub RC (200 mm)
- napinacz plus szosowa przerzutka = zero urwanych haków
- praktyka, praktyka i jeszcze raz praktyka:)

warto by zainteresować się patentami w zakresie mocowania dampera
GgG
moderator
Kontakt:

Post autor: GgG »

piotrekj pisze:PS: żadnych gównianych adapterów do signa nie trzeba,
A miałeś takie coś w swoim signie? Możesz napisać czemu lepiej zmienić damper a nie zrobić ten "adapter"?
michalnz
Kontakt:

GgG Bo jak ma się 2 lewe ręce to lepiej kupić inny damper, proste.
Adapter to dobra sprawa bo można sobie dowolnie przemienić zawiechę. Przełożenie, a co za tym idzie skok, geometrię, wysokość suportu... Ja osobiście będę wkładał teraz do swojego adapter na skok do 180-200 i geometrię o kilka stopni by nie obniżyć zbytnio suportu. Pozdro
michalnz.pinkbike.com
www.nocuje.net
GgG
moderator
Kontakt:

michalnz Sam chciałem zrobić u siebie adapter który polepszy geometrię ale nie zmniejszy skoku, ale odpuściłem sobie, bo damper musiałby zmieścić się na dole wahacza a nie nad nim. Jaką masz długość dampera w swoim signie?
michalnz
Kontakt:

GgG Vanila r 200mm. Jeśli 3 dziurkę (adaptowaną) dam poniżej 2 standardowych zmieniam przełożenie i zwiększam skok, dodatkowo uzyskuję bardziej liniowy skok, raz dałem za duzo i był degresywny strasznie ;). A przesuwając w tył łapie geometrie kosztem wysokości suportu. Wszystko idzie zrobić, adapter mam stalowy, śruba trzymająca damper oszlifowana nakrętka i łepek i wszystko się mieści na styk :)
michalnz.pinkbike.com
www.nocuje.net
GgG
moderator
Kontakt:

To daj 3 dziurkę nie w lini z pozostałymi 2 tylko za nimi, bedzie lepsza geometria a skok dalej większy.
sracz
Kontakt:

A jeśli to ma być rower dobry na początek , to nie trzeba żadnych adapterów (ba ja zbytnio nie umiem grzebać w rowerach,a wole żeby mi sie podczas jazdy nie rozleciał) :D :D :D
michalnz
Kontakt:

GgG Ja celuje w 200mm wiec musze dać poniżej ;)
michalnz.pinkbike.com
www.nocuje.net
GgG
moderator
Kontakt:

michalnz tak tak, ale chodziło mi o dziurkę poniżej pozostałych :)
piotrekj
Kontakt:

Post autor: piotrekj »

haha 2 lewe rece powiadasz? ja nie bede juz komentowac tego ;**
nie chce wnikac co ty tam masz ;*
michalnz
Kontakt:

piotrekj pisze:haha 2 lewe rece powiadasz? ja nie bede juz komentowac tego ;**
nie chce wnikac co ty tam masz ;*
sweet :*
GgG
Tak ja też o tym mówię, 3 dorobiona jeszcze niżej 2 starych + delikatnie w tył dla geo :D
michalnz.pinkbike.com
www.nocuje.net
ODPOWIEDZ