Swiatla do jazdy nocnej - jakie?

DH-luka
Kontakt:

Swiatla do jazdy nocnej - jakie?

Post autor: DH-luka »

Jakie polecacie swiatla do jazdy w nocy. Moze to raczej pytanie na forum AM/XC ale jesli macie jakies patenty dajcie znac.
Zima idzie, dzien krotki.
snizy
Kontakt:

Post autor: snizy »

Polecam forum emtb.pl (jest sporo powiedziane o jeździe w terenie w nocy)

generalnie to:
lampka tylna mrugająca na sztycy plus druga mrugająca przypięta do plecaka - standardowe Sigmy po 30 zł/szt (podstawowe ABC bezpieczeństwa w obecnych czasach, gdy 70% samochodów ma źle ustawione przednie światła i wzajemnie się oślepia i trza tą łunę przebić i zaznaczyć swoją obecność)

opaska odblaskowa na nogę (rozdają na Rajdach Rowerowych)

bociolarka... tutaj już było wiele napisane o tej Polskiej produkcji, generalnie w tej klasie tania, bezawaryjna lampka o ogromnej mocy - polecam.

do tego wszystkiego czołówka w teren (Petzel 100 zł, da się zapiąc do kasku)

co prawda to wszystko się zamyka dość sporą kwotą ale w tej kwestii nie ma raczej gdzie oszczędzać... patenty "ala Słodowy" raczej wychodzą sporo drożej, a wszystkie oszczędności znacznie utrudniają jazdę
DH-luka
Kontakt:

snizy dzieki, ale chodzilo mi o jazde w terenie :) po pracy,po znanych trasach na pewno wolniej, ale zeby nie rezygnowac z roweru i nie wypasc z formy.

prosesjonalne lampy hopea albo niterider kosztuja po £300-600.....

dlatego pytam czy ktos znalazl cos tanszego. niekoniecznie samoroba.
z petzla interesuje mnie to, nie wiem jak sie sprawdzi na rowerze http://www.polarsport.pl/product/334236 ... 20LED%2014
snizy
Kontakt:

DH-luka pisze:
snizy dzieki, ale chodzilo mi o jazde w terenie Smile po pracy,po znanych trasach na pewno wolniej, ale zeby nie rezygnowac z roweru i nie wypasc z formy.
toż pisałem o jeżdżeniu w terenie:)

to o opaskach odblaskowych i tylnych jest dla mnie oczywiste, niestety nie jestem szczęśliwcem i muszę do lasu dojechać kawałeczek asfaltem

bocilarka jest moim zdaniem lampką w teren (w cywilnych zastosowaniach to jak Hummer w mieście)

ten petzl z linka na pewno bardzo dobra ale czy potrzebujesz aż tyle światła - ja bym wybrał coś z serii MYO

PS zwróć jeszcze uwagę na jeden element - nie zawsze lampy z mega długą wytrzymałością baterii to dobra sprawa, lampka taka w Twoim użytkowaniu będzie zapewne używana góra 3 godz.. więc albo będziesz każdorazowo ładował w nie w pełni rozładowany akumulator (co nie wróży długiego życia cellom) albo będziesz miał ryzyko, że na 2-3 wypadzie padnie bo tego typu baterie nawet jak leżą to się rozładowują,
Vin_OSW
Kontakt:

Post autor: Vin_OSW »

snizy pisze:lampka tylna mrugająca
O ile dobrze się orientuję to tylne światło musi być ciągłe ;)
snizy
Kontakt:

Vin_OSW pisze:snizy napisał:
lampka tylna mrugająca

O ile dobrze się orientuję to tylne światło musi być ciągłe Wink
to się orientujesz źle ;)

Dz. U. z 2003r. Nr 32 poz. 262 z późn. zm. § 53 ust. 1

1. Rower powinien być wyposażony:
1) z przodu - w jedno światło pozycyjne barwy białej lub żółtej selektywnej;
2) z tyłu - w jedno światło odblaskowe barwy czerwonej o kształcie innym niż trójkąt oraz jedno światło pozycyjne barwy czerwonej, które może być migające;

dziękuje, dobranoc
easy_rider_1
Kontakt:

Post autor: easy_rider_1 »

Vin_OSW pisze:O ile dobrze się orientuję to tylne światło musi być ciągłe Wink
Tylne może mrugać, przednie musi być ciągłe.
DH-luka
Kontakt:

nieno chlopaki ja po lesie chce jezdzic:)
jhDh
Kontakt:

Post autor: jhDh »

przerabiałem ten temat u siebie, polecam Ci czołówki, taki bajer na kask jak maja górnicy :D są wersje małe i duże z zasilaniem na kablu, wersje z diodami mogą naprawdę oślepić, zdarzyło mi się oślepić sarniaka, tylko nie kupuj byle czego, ja mam np.

http://www.outdoorsmagic.com/gear-news/ ... /4014.html

ale minusem jest to że jak jedziesz po terenie a nie płaskim to może się ruszać, mam kask z ebay za 30 dolców z wywierconymi otworami i czołówka która ma możliwość montowania na śruby, wersje z zasilaniem na kablu są ciężkie ale za to światła dają od groma, w lesie dzień się zrobi, jeśli chcesz mogę zrobić Ci zdjęcia jak pracują moje sprzęty, od 100 zł zaczynają się warte uwagi.

A i najważniejsze światło na kasku, świeci tam gdzie skierujesz głowę. Tylko jak będziesz jeździł w tym po ulicy to się mogą śmiać
DH-luka
Kontakt:

http://www.evanscycles.com/products/hop ... VISION%204

to podobno niezle swieci ale cena troche zniecheca
jhDh
Kontakt:

bierz czołówkę nie będziesz żałował za 1500 kupisz lepsze i petzla
DH-luka
Kontakt:

Mam petzla 3 czolowki ;), turystyczne. Moze dadza rade choc wolalbym cos ogarniajacego wiekszy obszar.
Myslalem o http://www.polarsport.pl/product/334236 ... 20LED%2014

14 diod + halogen, nawet jak nie zamiata na 100m to do roweru mi starczy 20

edit;
mowiac o obszarze mam na mysli jak swiatlo jest rozpraszane gdyz turystyczne czolowki daja raczej skupiona wiazke przydatna zeby popatrzec gdzie stawiasz noge, zabic komara, czy poszukac srajtasmy.

do roweru oczekuje czegos co pozwoli mi widziec "szerzej" zeby obrac traske
jhDh
Kontakt:

mam identyczną ale sa różne warianty diod, starczy Ci, ja z niej jestem zadowolony ale to gówno na kablu jest ciężkie

zważyłem baterie ważą 450 g a całość około 600
DH-luka
Kontakt:

mam identyczną ale sa różne warianty diod, starczy Ci, ja z niej jestem zadowolony ale to gówno na kablu jest ciężkie
ale masz dokladnie ten model? bo od kupna odstrasza mnie tylko kwestia baterii - 4 x R14 te grube. Wiem ze w tej z bateriami z tylu glowy da sie zastosowac baterie taka do ladowania z gniazdka. to tansza sprawa.
akumulatorow "paluszkow"i tak bym nie stosowal bo w PETZLu nie wolno
jhDh
Kontakt:

dokładnie identyko 14 diodek, na baterie wkładane do tego żółtego bajeru, jak byś chciał się coś dowiedzieć apropo tego świetlika to pisz do mnie na gg
DH-luka
Kontakt:

jak masz jakies foty jak to dziala to poslij prosze
podalem moj email na PM,

poszukam jeszcze czegos co nie bedzie mialo baterii R14 tylko takie do ladowania w gniazdku jak w komorkach
snizy
Kontakt:

jhDh pisze:ale to gówno na kablu jest ciężkie

zważyłem baterie ważą 450 g a całość około 600
ale bateria na kablu ma swoje zalety:
- wkładasz ustrojstwo do plecaka czy kapsy polara i luz, nic się nie telepie na głowie
- dodatkowo w plecaku ma cieplej (co w warunkach jesienno-zimowych czyli zimno i wilgotno dobrze wpływa na pojemność i trwałość baterii)
DH-luka
Kontakt:

snizy pisze: ale bateria na kablu ma swoje zalety:
- wkładasz ustrojstwo do plecaka czy kapsy polara i luz, nic się nie telepie na głowie
- dodatkowo w plecaku ma cieplej (co w warunkach jesienno-zimowych czyli zimno i wilgotno dobrze wpływa na pojemność i trwałość baterii)
tak to jest git akurat to najmniejszy problem,
baterie te to R14, da sie podobno kupic akumulatorki ale w instrukcji czytalem ze nie wolno sotsowac akumulatorkow bo inaczej gospodaruja energia i siada elektronika (doswiadzyla tego moja jedna czolowka).

Wersje do ladowania z gniazdka mozna kupic ale wtedy nie ma pojemnika na kablu tylk wisi na glowie. Ten kabel mi sie akurat podoba.
Zwlaszcza zima...Przerabialem juz takie patenty we wspinaniu i dobrze to dziala.
Rajder
Kontakt:

Post autor: Rajder »

Da się tą lampkę zamontować do Fullface'a 661 ? Fotki pokazujące jak to działa moglibyście wrzucić tutaj na forum. Też jestem ciekaw jak to działa.
ODPOWIEDZ