Shiver DC brak tłumienia

KUPERnick
Kontakt:

Shiver DC brak tłumienia

Post autor: KUPERnick »

Witam,
Mój Shiver DC '05 stracił tłumienie. Zalałem go już nawet olejem 10W i dalej to samo. Czy tłumiki tam są rozbieralne? Wyciągnąłem je, ale nic więcej nie mogłem z nimi zrobić. Po zalaniu olejem ruszałem tłumikami - jakiś opór stawiały, ale chyba za mały. Ktoś ma jakieś pomysły? Oleje jakie używałem to Motul - mieszanka 10W i 5 W, a teraz Castrol 10W. Kręcenie pokrętłem regulacji tłumienia odbicia nic nie daje.
http://www.maxxoponyrowerowe.pl
SeraaX
moderator
Kontakt:

Post autor: SeraaX »

wyjmij tłumiki i sprawdź je zalane w oleju np w uciętej butelce pet. Powinny dawać opór dość spory przy tak lepkim oleju ( ja mam 3,5W)
Jak oba mają mizerne tłumienie to niestety oba Ci padły, najprawdopodobniej oberwała się część tłoka- pierścienie uszczelniające, albo coś więcej, sprawdź czy nic nie grzechocze na pusto.
tu masz zdjęcie hscv z ósemek, shiver będzie trochę prostszy, ale zasada podobna.
http://www.pinkbike.com/photo/2920647/

Co do rozbierania - mam jeden stary, zepsuty tłumik i parę pomysłów jak go rozebrać i potem na nowo złożyć, ale na razie nie wiem co się może udać.
pietryna
Kontakt:

Post autor: pietryna »

SeraaX, to jest X czy RC2 tłumik? Wydaje mi się że RC2 ale trochę przy krótki jest...
GgG
moderator
Kontakt:

Post autor: GgG »

Bo ten tłumik jest skrócony żeby zmieścił się cały na fotce, to widać przecież :) Jakby miał mieć taki rozmiar jak teraz to miałby chyba 2cm skoku. I to jest ten z regulacją kompresji, ale który to był nie pamiętam, Poszukaj po fotkach w której ladze jest jaka regulacja i sprawdź gdzie jest kompresja, ale na 90% to jest X
pietryna
Kontakt:

Post autor: pietryna »

Znaczy się RC2 ma na górze tłumienie powrotu a na dole kompresji. X ma na górze tłumienie kompresji a na dole nic. Wychodzi na to że jest to RC2 i w sumie nawet rozbieralny jest. Przynajmniej można wyciągnąć tłok. Co prawda ponowne wklejenie go na powiedzmy ten Distal może nie być skuteczne za bardzo :P
ODPOWIEDZ