RS Domain olej z tłumika ucieka do goleni i dalej na zewnątr
RS Domain olej z tłumika ucieka do goleni i dalej na zewnątr
Witam problem jak wyżej. W manualu szukałem. Pewnie to uszczelka na trzpieniu tłoka a tam niżej słabo uszczelniona śruba. A może jest taka opcja żeby uciekał z regulacji? I nie przechodzi przez goleń tylko prosto na glebe?
michalnz.pinkbike.com
www.nocuje.net
www.nocuje.net
na dole goleni górnych masz uszczelkę tam gdzie wychodzi tłumik i jeżeli ona puści to olej z tłumika dostaje się do oleju do smarowania a jak ci to dalej wycieka to znaczy że nasz kupe nie amor bo tłumik tak ciasno wchodzi w golenie dolne że olej od smarowania nie powinien wyciekać!!!
No ride... No Life...
No więc sprawdziłem co mogłem tj oleju w tłumiku ubyło, po odkręceniu śrubki z dołu nic nie wyleciało, dopiero jak mocno pchnąłem trzpień od tłumika usłyszałem takie jak wyciąganie palca butelki i poszedl wtedy olej. Także myśle ze może się pocić z regulacji. Co myślicie?
michalnz.pinkbike.com
www.nocuje.net
www.nocuje.net
ravfr Regulacje ustawić i na półsztywno zalać silikonem? Nie do końa tylko się poci. W wisle byłem i cały czas był wilgotny spód widelca, wróciłem, postawiłem rower w korytarzu i rano plama dość spora, wytarłem i już ani kropla nie poszła, olej w tłumiku dalej jest ponad pół stanu który powinien być. Będę go dziś rozbebeszał, zwrócić na coś szczególną uwagę w związku z przypadłością?
Edit: Mam wideł w kawałkach. Oleju smarującego brak w goleni ze sprężyną, w goleni z tłumikiem minimalne ilości ściekły. Spód lagi górnej z tłumika jest nierozbieralny czy mi sie tylko wydaje? Ta zaślepka na samym spodzie w której chodzi trzpień ma luz góra-dół, i spod jej brzegów zaślepka-laga też coś się poci. Jakieś rady?
Po 2 wyjazdach w góry i 3 jazdach po wolskim zeszło około 60 ml oleju z tłumika. Widać występuje ściekanie tak jak mówiłem w 1 poście. Trzpień od tłumika ma w dolnej części dziurki, to przez nie olej który wydostał się z tłumika do dolnych lag zwiewa na zewnątrz srubą pustą w środku, tą regulacyjną.
Dalej wnioskując wczoraj resztki oleju wyciekły mi po wepchnięciu trzpienia bo poziom był mniejszy niż wysokość tych dziurek w trzpieniu. I dalej połączenie trzpień śruba goleń jest szczelne za wyjątkiem dziurek, co jako jedyne dobrze rokuje bo dziurki można zakleić tylko wtedy będzie blokowało widelec jak olej z tłumika ścieknie do goleni dolnej. Chciałbym na razie uniknąć przeróbki na kąpiel całkowitą jak w marzochach.
Edit: Mam wideł w kawałkach. Oleju smarującego brak w goleni ze sprężyną, w goleni z tłumikiem minimalne ilości ściekły. Spód lagi górnej z tłumika jest nierozbieralny czy mi sie tylko wydaje? Ta zaślepka na samym spodzie w której chodzi trzpień ma luz góra-dół, i spod jej brzegów zaślepka-laga też coś się poci. Jakieś rady?
Po 2 wyjazdach w góry i 3 jazdach po wolskim zeszło około 60 ml oleju z tłumika. Widać występuje ściekanie tak jak mówiłem w 1 poście. Trzpień od tłumika ma w dolnej części dziurki, to przez nie olej który wydostał się z tłumika do dolnych lag zwiewa na zewnątrz srubą pustą w środku, tą regulacyjną.
Dalej wnioskując wczoraj resztki oleju wyciekły mi po wepchnięciu trzpienia bo poziom był mniejszy niż wysokość tych dziurek w trzpieniu. I dalej połączenie trzpień śruba goleń jest szczelne za wyjątkiem dziurek, co jako jedyne dobrze rokuje bo dziurki można zakleić tylko wtedy będzie blokowało widelec jak olej z tłumika ścieknie do goleni dolnej. Chciałbym na razie uniknąć przeróbki na kąpiel całkowitą jak w marzochach.
michalnz.pinkbike.com
www.nocuje.net
www.nocuje.net
Jeżeli wyciekła połowa to zły sygnał .Można rzeczywiście spróbować ustawić pokrętło w pozycji jaka Ci pasi i zalać od spodu silikonem. Może napakować silikonu i osadzic na nim kawałek imbusa (regulator) , może da to możliwość regulacji?
Nic nie zalepiaj . Musiałbym zobaczyć to na żywo , ostanio z Domainem macałem sie ze 3 miechy temu .
Wiele nie zdziałasz w tej sytuacji bo tłumiki są zagniatane o ile dobrze pamiętam.michalnz pisze:Będę go dziś rozbebeszał, zwrócić na coś szczególną uwagę w związku z przypadłością?
Nic nie zalepiaj . Musiałbym zobaczyć to na żywo , ostanio z Domainem macałem sie ze 3 miechy temu .
Jeżeli olej ci wycieka od dołu dolnej goleni (tak zrozumiałem) to sprawdź czy nie masz czegoś takiego:
http://www.pinkbike.com/photo/5081664/ koledze ciekło przez jakiś czas, na początku nie było tego widać, nawet podczas serwisu żeśmy tego nie zauważyli, dopiero po jakimś czasie okazało się że pękły dolne lagi.
http://www.pinkbike.com/photo/5081664/ koledze ciekło przez jakiś czas, na początku nie było tego widać, nawet podczas serwisu żeśmy tego nie zauważyli, dopiero po jakimś czasie okazało się że pękły dolne lagi.
[S]Dartmoor Two6Player + Pike!!!
Bike[url]http://tiny.pl/hgwxq[/url]
Bike[url]http://tiny.pl/hgwxq[/url]
To dobre i zapewne to zrobię.ravfr pisze:Można rzeczywiście spróbować ustawić pokrętło w pozycji jaka Ci pasi i zalać od spodu silikonem. Może napakować silikonu i osadzic na nim kawałek imbusa (regulator) , może da to możliwość regulacji?
Teraz sprawa sprawa kolejna, jednak się pomyliłem co do otworów. One są pozostałością po zagnieceniu alu końcówki z gwintem. To nie nimi ucieka olej.
Tylko którędy uciekłby wtedy olej ze smarowania?
Tłumik faktycznie zagnieciony jest i tam poza wyjęciem tłoczyska nie zrobię nic. Jedynie możnaby zlikwidować podciekanie boku między lagą a zaślepką. Podciekanie ze środka o ile występuje raczej nie do zrobienia niestety.
Do posta wyżej, nie nie mam pierwsze to sprawdzałem właśnie to przy zakupie domaina. Poza tym to strona sprężyny więc tam występują napięcia, nie w tłumika stronie.
michalnz.pinkbike.com
www.nocuje.net
www.nocuje.net
ravfr Stawiasz twardo że to nie wina zaślepki i oringa w tłumiku a ta przypadłość o cieknącej regulacji? Wydaje mi się, że to może podciekać regularnie przez cały czas - szmatka którą podkleiłem pod wideł żeby nie zasmarkała parkietu zrobiła się żółta i tłusta cała od oleju przez 2 dni stania.
michalnz.pinkbike.com
www.nocuje.net
www.nocuje.net