Wybór opon.

miechooo
Kontakt:

Wybór opon.

Post autor: miechooo »

Witam, szukam opony która dobrze będzie się trzymała w różnych warunkach (na suchym, błoto, i teraz śnieg), ale też zależy mi na tym żeby nie miała wielkich oporów toczenia i żeby się nie ścierała szybko na asfalcie(mam dość daleko do lasu :( ) Teraz mam miniony 2,35. Opcje jakie dotąd znalazłem to:
-Maxxis Swampthing 2,35
-Michelin Wildgrip R
-Panaracer Fire FR
- albo zostać przy minionach

Może się ktoś wypowiedzieć na temat tych opon?
Z góry dzięki ;)
AdiFreerider
Kontakt:

Post autor: AdiFreerider »

Panaracer jest swietny ale tylko na bloto. opory toczenia ma masakryczne a zużywa się tak średnio (jest tylko w mieszance 50a)
miechooo
Kontakt:

Najbardziej leży mi swampthing. Jak z oporami w tej oponie?
młody Wąsu
Kontakt:

Post autor: młody Wąsu »

Nie chce zakładać nowego tematu, więc zapytam się tutaj.Czy ktoś z was kupował może te kendy http://allegro.pl/nowa-opona-kenda-knar ... 0.html??Bo chce sobie właśnie je kupić tylko nie wiem na 100% czy to są te lepsze.Czekam na odpowiedź.
GBT 4ever!!!
Cubus5
Kontakt:

Post autor: Cubus5 »

miechooo Intense 909 FRO 2,35 50a , świetnie trzyma na suchym, na mokrym również, śniegu już średnio no ale nie jest to Wetscream który na śniegu trzyma rewelacyjnie.

młody Wąsu dzwoniłem kiedyś o te oponki i dowiedziałem się że to model z niebiesko-czerwonym napisem - te gorsze. Sprzedawca poinformował że wersji lepszych (żółty bok) nie będzie póki co.
Rajsing 2011 http://www.pinkbike.com/photo/7198816/
gg:1037908
młody Wąsu
Kontakt:

Post autor: młody Wąsu »

Cubus5 dzięki za odpowiedź, bo bym jeszcze kupił.A nie wiecie może gdzie je można nabyć, a jak nie to czy są w sprzedaży Wetscream 2.5 42a??
tomek909
Kontakt:

Post autor: tomek909 »

Przyłącze sie do tematu. Szukam opony na suche i średnio mokre warunki. Jak wypada porówanie tych opon, która najlepsza ? Chodzi mi najbardziej o stosunek przyczepności do ścieralności[ żeby przynajmniej jeden sezon wytrzymała] ->

Panaracer fr 2.4
Maxxis minion 2,5 2-ply
Schwalbe big Betty 2,4
Schwalbe Muddy mary
Panaracer rampage
blackdemon
Kontakt:

Post autor: blackdemon »

tomek909, bierz muddy mary, jedna z najbardziej uniwersalnych opon :)
michalnz
Kontakt:

Post autor: michalnz »

młody Wąsu Mam knarly na tyle i przodzie, nie snejczy mi (0 dziur na 2 dni w wisle ) no i lokalne jazdy w ogole nigdy nie zlapalem kapcia. Z przodu mam grubą detke z tyłu zwykłą. Podcięta ogarnia nawet na suchym jak dla mnie, w oryginale dobrze sobie radzi w dużym błocie, wiadomo gorsze niż wet ale daje rade. Za te cene to w ogole.
michalnz.pinkbike.com
www.nocuje.net
bazooczyskoDH
Kontakt:

Post autor: bazooczyskoDH »

Panaracer fire fr 26x2,4" miałem dosyć długo więc mogę się wypowiedzieć na ich temat.Na suchym chropowatym terenie potęga!ale już na trasie typu góra Kamieńsk gdzie droga jest ubita jak tor do 4x nie były rewelacyjne... na dojazdy gdziekolwiek dalej niż sklep na rogu mojej ulicy prawdziwy koszmar.Bardzo dobrze dawały radę zimą w głębokim śniegu,na błocie natomiast nie sprawdzałem.Bieżnik maiły dosyć trwały natomiast po bardzo bardzo niedługim okresie użytkowania zaczęły pękać delikatnie boczne ścianki jednak nie powiększyło się to przez sezon kiedy użytkowałem te opony.Z uniwersalnych,niedrogich i lekkich opon polecę od siebie NOKIAN NBX 2,3" w wersji SWA,są zwijane i lekko się toczą lokalnych traskach sprawdzałem i przyczepność zupełnie ok:) leciutkie jak na taką gumę(ważyłem komplet i średnia wyszła 630g) ,mimo zastosowania dętki maxxis lutra light snejków brak:) cena też super bo 7anna ok 50zł sztuka!!!:)
Stach
Kontakt:

Post autor: Stach »

miechooo pisze:Najbardziej leży mi swampthing. Jak z oporami w tej oponie?
Opory są całkiem znośne, ale na suchym odjeżdża. Panaracera wg mnie dyskwalifikuje zbyt cienka ścianka. Zestaw łatek powinien byc w komplecie z tą oponą....
http://g3riders.com/
Schodek
Kontakt:

Post autor: Schodek »

Po testach jakie w sezonie poczyniłem polecę od siebie Syncrosa BHT. Dorwać można w super cenie na alledrogo.

Opona do której podchodziłem dość sceptycznie po pierwszych jazdach okazała się wręcz doskonała do zabawy.

Świetnie trzyma na polankach,w lesie na suchym i na mokrym...idealnie wręcz się zachowuje na sypkich ściółkowych dzikich sekcjach. Szereg klocków pozwala na bardzo agresywne wchodzenie w zakręty gdzie uślizgi sa w pełni kontrolowane. Trudno zerwać definitywnie przyczepność. Jeszcze ma dobrą cechę - hamuje !! a dziei twardości 55 nie zrywa klocków i pozwala szurać dupką w zakrętach bez obaw o zniszczenie opony.

Reasumując w tej cenie to idealna,uniwersalna opona o grubych bokach i masie bezpiecznej do latania piecem po górach :)

Swampy to pomyłka i nadają się tylko na liście w lesie bo te opony nie potrafią hamować ;)

pozdro
http://www.gravitycamp.pl
Gorczański Park Rowerowy - Koninki- Gravity Park już ruszył !!
Zaborowski1
Kontakt:

Post autor: Zaborowski1 »

Schodek tak czy tak najwieksze bogactwo wedlug mnie to przyciete Wety . Kosmos
GG:13430637
http://weeze.pl/ [S] mostek Straitline 2010 28mm
Cubus5
Kontakt:

Post autor: Cubus5 »

Zaborowski1 ile przycinasz Wety?
Rajsing 2011 http://www.pinkbike.com/photo/7198816/
gg:1037908
Schodek
Kontakt:

Post autor: Schodek »

Zaborowski1 dobra dobra to fakt tylko że koszt jednej pokrywa 2-3 Syncrosa ;) a wiadomo że WETy są lepsze dla PROsa

Do zabawy w sezonie BHT optymalne. Sprawdziłem w sezonie odpowiednio na Stożku,na suchym,mokrym, w błocie,w lesie,w strumieniach,na kamieniach..latała w zestawie z Intensem Spike na froncie a na tyle BHT i miejscami trzymała lepiej niż front. JEdynie w takim prawdziwym gnoju na polankach gdzie zerwana trawa bagno robiła nie dawała pełnej trakcji. Spokojnie dało się śmigać ale czuć było że mud trzyma pewniej.

Co do zimy to teraz śmigałem na hajku 60a z tyłu z elektrykiem na dupie i latanie bokami było zabawne ;)
http://www.gravitycamp.pl
Gorczański Park Rowerowy - Koninki- Gravity Park już ruszył !!
Zaborowski1
Kontakt:

Post autor: Zaborowski1 »

Cubus5 to zalezy bo czasami przycinam tylko srodkowe klocki do polowy boczne zostawiajac normalnie. Tak robilem jak trasa bylas na tyle mokra zeby nie wkladac jeszcze normalnych opon , ale tez trzeba uwazac zeby sie nie zwijala. Czesciej jezdzilem jednak na przycietym wecie calkowicie czyli kazdy klocek do polowy , i wtedy jest mega bo jak masz suche i mokre odcinki na trasie to wszedzie masz przyczepnosc.
GG:13430637
http://weeze.pl/ [S] mostek Straitline 2010 28mm
miechooo
Kontakt:

Jak Syncros BHT wypada w porównaniu z minionem? I jak Nokian NBX radzi sobie w błocie?
miechooo
Kontakt:

Co sądzicie o Shwalbe Big Betty? Która będzie najlepsza: Minion DHR 2,35, Big Betty 2,4, czy Syncros BHT 2,35?
casperosensei
Kontakt:

Post autor: casperosensei »

ta knarly to bardzo dzialajaca na nerwy guma :? przebija sie co chwile, klocki za twarde, slabo trzyma, ogólnie lepiej co innego ( ta z niebieskim napisaem z aukcji- miala byc z zółtym :evil: )
GG 381005
ODPOWIEDZ